15 Mart 2016 12:23

‘Çekmeköy Eğitim Vadisi midir?’

Paylaş

Çekmeköy’de 2015 itibariyle toplam 82 adet devlet okulu, 72 adet ise özel okul olmak üzere toplamda 154 okul var. Toplam öğrenci sayısı ise 46 bin 967. Devlet okullarının yetersizliği Çekmeköylü velileri özel okullara mecbur bırakıyor. Dershane savaşından sonra birçok dershane özel okula çevrildi, bazıları kapatıldı, bazıları ise faaliyetine devam etmekte. Merdiven altı dediğimiz okullar bir bir kendine yer buluyor Çekmeköy’de.  ‘Eğitim Vadisi’ diye tanımladıkları Çekmeköy çok uzak değil bundan tam iki yıl önce Çekmeköy İlköğretim okulunda yaşanan hijyen problemlerinden ana haberlere konu olmuş ve Çekmeköy’deki okulların yetersizliğini duymayan kalmamıştı. Çekmeköy’deki eğitimi; öğrencilere, öğretmenlere ve velilere sorduk. 

Kenan Soytak: Beş yıldır Çekmeköy’ün Aydınlar Mahallesi’nde oturuyorum. Bu bölgede yaşamaktan memnunum ancak en önemli sorunlardan biri bu bölgedeki eğitim sorunu. Okulumuzdan ve öğretmenlerimizden çok menunuz ellerinden geldiğince tek tek çocuklarımızla ilgilenmeye çalışıyorlar ama sorunlu eğitim sisteminden ve sınıfların kalabalık olmasından dolayı öğretmenlerimizde çok zorluklar yaşıyorlar. Kalabalık bir sınıfta kaliteli eğitimi çocuklara nasıl verebilirler ki? Sınıfların kalabalık olmasının nedenlerinden biri de yeterince okul binası olmaması. Onlara ait kampların ve eğitim alanlarının ayrı olması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımızın eğitimi okulda gördükleriyle sınırlı değil. Çünkü çocuklarımız sosyal yaşam alanlarında etkileşimlerde bulunarak da kendilerini geliştirmektedirler. Bu mahallede sosyal yaşam alanı hiç yok. Parklar güvenli değil. Mahallemizde korkularımızdan dolayı çocuklarımızı okula kendimiz bırakıp kendimiz alıyoruz ki güvenli olmayan parklara akşamları ışıklandırması dahi olmayan sokağımıza nasıl çocuklarımızı bırakalım? 

Bora (öğrenci): Çekmeköy’de sadece yiyecek amaçlı gidebileceğimiz yer var, sosyal faaliyet olarak gidebileceğimiz, eğlenebileceğimiz bir yer yok. Kalabalık okullardayız. Okul tadilatları diye bir binaya üç okulu topluyorlar. Benim okuduğum okulda en düşük sınıf mevcudu 40. Üç tane okul birleşti, üç okul bir binada. Okul 2 bin 500 kişi. Eğitim yeterli değil, hocalar bilgileri iyi sunamıyor. Dersi çok iyi dinleyemiyoruz. Sınıf mevcutları az olsaydı, hocalar iyi olsaydı biz de böyle olmazdık. Çekmeköy’de ilk olarak eğitim alanları kurulmalı. 

Emirhan (Öğrenci): Çekmeköy’e taşındıktan sonra kaydımı buraya aldırmak zorunda kaldık. Kaydımı aldırdığımız okul evime yakındı fakat sınıfların kalabalıklığı ve okulun temizlik sıkıntısı yüzünden okula gitmek istemiyordum. Geldiğim okula göre konular çok gerideydi. Daha doğrusu geçmiş yılın dersini görüyorduk diyebilirim. Okula bu yüzden çok fazla alışamadım. Bir de okulun kantininde problemler yaşanıp, polis araması yapılınca ailem beni okuldan aldı. Tekrar eski okuluma döndüm ama yol bana çile oluyordu. Ailem beni bu sefer de Çekmeköy’de başka bir okula aldı. Fakat burada da durum değişmedi. Okulumuz ben kaydımı yaptırdıktan sonra ana habere çıktı. En pis okul diye. Bir de okulda çeteleşme vardı. Öğrenciler yeni gelenlere tavır alıp dövüyorlardı. Ben de bundan nasibimi aldım. Aileme söyleyemedim ama sonradan bu durum ortaya çıktı. Ailem okula gidip müdüre şikâyet etti fakat müdür oralı bile olmadı. Bu sefer ben yine Üsküdar’daki eski okuluma dönmek durumunda kaldım. Anlayacağınız Çekmeköy’de eğitim benim kabusum oldu. 

Ahmet Taşkaya:  Çekmeköy,  Hamidiye Mahallesi’nde oturuyorum ve bu sene birinci sınıfa başlayan kızım sayesinde okulların durumu ve eğitim ile ilgili sorunlara dahil oldum.  Öncelikle Çekmeköy gibi hızla gelişmekte olan bir ilçe olduğu için burada okulların bu kadar kalabalık olduğunu düşünmüyordum. İlkokul 1. sınıf düşünün 60 kişilik, panik oldum zira o izdihamda ilk aklıma gelen çocukların ezileceği oldu. Diğer velilerle yaptığım görüşmelerden sonuç alamayınca bireysel olarak çeşitli yollar denedim. Bu sorunu öğretmenlerle paylaştım. Ancak eğitimciler durumdan oldukça memnun gibiydiler. Sorduğum sorulara bir eğitimci gibi değil, sokak ağzıyla cevap veriyorlardı. ‘beğenmiyorsan özel okula ver’ gibi. İlçe Milli Eğitime Müdürlüğü’ne gittim şikayetimi dile getirdim.  Aldığım cevap ‘bu sorunlar kaynak, alt yapı ve bina yetersizliğinden meydana geliyor’ oldu. Sonuç olarak bireysel çabalarım sonucu sınıf mevcudu 60 kişiden 45 kişiye düştü. Yeterli mi değil tabii. Bu gibi sorunların bireysel girişimlerle çözülemeyeceğinin farkındayım.  En azından durum sorunlu olarak gören veliler olarak bir araya gelebilirsek kamuoyu oluşturabiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Fiili grev hakkına Yargıtay onayı

SONRAKİ HABER

Kristal-İş mahkeme kararına rağmen delege seçimini yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...