14 Mart 2016 12:14

JİTEM ve Musa Anter davasına devam edildi

Paylaş

Birleştirilen JİTEM ana davası ve Musa Anter davasının görülmesine devam edildi. Duruşmada tanık olarak ifade veren MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür, “Mahmut Yıldırım'ın, Musa Anter olayında bulunduğunu söyledi. Mahmut Yıldırım’ı kontrol eden arkadaşlar vardı. MİT aracılığıyla onları çağırabilirsiniz. Onların daha çok bilgisi var.” dedi. 

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanıklar Savaş Gevrekçi, Hayrettin Toka ile taraf avukatları katıldı. Güvenlik gerekçesiyle izleyiciler duruşmaya üstleri aranarak alınırken, duruşma salonunun ilk üç sırasına çevik kuvvet ekipleri oturtuldu. 

Duruşma başında sanık Savaş Gevrekçi’nin avukatı Hikmet İşler söz alarak beyanda bulundu. Birleştirilen dosyalarda fiili ve hukuki irtibat bulunmadığını kaydeden İşler, birleşen dosyaların farklı esaslarla ve farklı yargılama konuları olarak devam edilmesini talep etti. Müşteki ve diğer sanık avukatları da Avukat İşler’in görüşüne katıldıklarını beyan ettiler. 

Avukatların beyanlarının ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. İlk olarak o dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü yapmış olan Orhan Taşanlar dinlendi. Musa Anter’in öldürülmesi konusunda bilgisinin olmadığını anlatan Orhan Taşanlar, o tarihte İzmir’de görevli olduğu bilgisini verdi. 

Orhan Taşanlar’ın ardından MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür tanık olarak ifade verdi. Musa Anter’in öldürüldüğü dönemde görevde olmadığını anlatan Mehmet Eymür, Mahmut Yıldırım ile yurt dışı görevlerde birlikte çalıştığını ifade etti. Görevine döndükten sonra iki İranlı’nın kaçırılması olayı ile ilgili olarak Mahmut Yıldırım’ı sorguladıklarını dile getiren Eymür, “Sorgunun bir kısmına katıldım. İlk, emniyet sorguya aldı. Sonra biz sorguya aldık. Musa Anter olayında bulunduğunu söyledi. Sorgu dediğim sohbetvari bir sorguydu. Mahmut Yıldırım’ı kontrol eden arkadaşlar vardı. MİT aracılığıyla onları çağırabilirsiniz. Onların daha çok bilgisi var” dedi. 

Eymür şöyle devam etti: “Yıldırım sorgusunda Orhan Miroğlu’nu ‘Tayfun’ diye tanıdığını, PKK’nın üzerine kalsın diye Orhan Miroğlu’nu yaralı bıraktım’ dedi.” 

Sanık ve avukatların beyanlarının ardından Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararlarını açıkladı. Tutuklu sanık Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, emekli tuğgeneral Veli Küçük ile o dönemde Diyarbakır’da görev yapan ve Musa Anter’in ölümüne ilişkin bilgisi olduğu ileri sürülen emniyet görevlisi Hüseyin Özbilgin’in tanık olarak dinlenmesine karar verdi. 

MİT’e ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Mahmut Yıldırım’ın 1990’lı yıllarda sorgulanmasına ilişkin tutanakların gönderilmesini isteyen mahkeme, Mehmet Eymür’ün beyanında geçen Mahmut Yıldırım’ı kontrol ve takip eden kişilerin isimlerinin MİT’ten istenilmesine karar verdi. Avukatların dosyaların ayrı ayrı görülmesi talebini reddeden mahkeme, İsveç’te bulunan sanık Aziz Turan’ın savunmasının alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne tekrar yazı yazılmasına hükmetti. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak dava konusu olaylarla ilgili yazılan kitapları isteyen mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı: 48 yaralının tedavilerine devam ediliyor

SONRAKİ HABER

Sendikalar ve meslek odalarından savaş politikalarına öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...