05 Mart 2016 11:56

Seyirci kalmadık ama bu yetmez!

Türkiye artık Suriye gibi oldu. Her gün ülkede bombalar patlıyor. Ve yaşananlara giderek daha çok alışıyor gibiyiz. Bu yaşananlar normalleştiriliyor. Ortadoğu’da yıllardır akan kan, bölgedeki savaş, sokağa çıkma yasakları, toplu katliamlar...

Paylaş

Adile DOĞAN

Türkiye artık Suriye gibi oldu. Her gün ülkede bombalar patlıyor. Ve yaşananlara giderek daha çok alışıyor gibiyiz. Bu yaşananlar normalleştiriliyor. Ortadoğu’da yıllardır akan kan, bölgedeki savaş, sokağa çıkma yasakları, toplu katliamlar... Vahşice katledilen kadınların teşhir edilen çıplak bedenleri... Savaştan kaçan mülteciler, yok olan aileler, babasız onlarca çocuk... Hiçbir zaman hayatları normalleşemeyecek olan savaş mağduru kadınlar...
Savaşın biz kadınları nelere maruz bıraktığını kısa bir süre önce Esenyalı mahallesinde tanık olduğumuz bir olayla anlatmak istiyorum. Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelileri hepimiz biliyoruz. Kimisi daha iyi bir yaşam için denizleri aşmak isterken boğularak öldü, ölüyor... Kimisi yerleştikleri şehirlerde, mahallelerde bir çok ayrımcılığa, şiddete uğradı, uğruyor... İyi kötü barınacak bir yer bulanlar ise açlık ve yoksullukla mücadele ediyor.
Suriyeli çocukların istismara uğradığını, kadınların bedenlerinin satıldığını çokça duymuştuk, artık gözümüzle de görüyoruz. 
8 Mart çalışmaları için kadınlarla Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde toplanmıştık. Mahallede kapıları çalıp kadınlara öncelikli talebimizin neden barış olması gerektiğini anlatıp etkinliğimize çağrı yapacaktık. Sokağın başında üç Suriyeli kadın ile mahalleden tanıdığımız bir erkek gördük. Çevresinde “iyi aile babası” olarak tanınan bu adam, akrabalarının da yoğun olarak yaşadığı mahallesinde kadınlarla bedenleri üzerine pazarlık yapıyordu. Bunca zamandır her koşulda sokakta mücadele eden kadınlar olarak bu meseleye uzaktan bakamadık ve müdahale ettik. 
Savaşın en iğrenç yüzü bu. Cizre’de, Sur’da belki yarın İstanbul’da, Ankara’da olacak savaşın biz kadınlara yaşatacağı durum tam da budur. Biz, tanık olduğumuz bu duruma müdahale ettik ama bu yetmez. Daha çok yanyana gelmemiz, savaşın karşısında barış için daha güçlü ses çıkarmamız bizim yararımızadır. Artık Esenyalılı kadınlar olarak barış talebimizin ne kadar acil olduğunu karşılaştığımız bu olayı gittiğimiz her kapıda anlatarak dile getiriyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kalanlar’a

SONRAKİ HABER

Daha fazla kadın, daha az militarizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...