05 Mart 2016 10:59

Sadece evin değil okulun da ücretsiz işçileri

Kadın evin ücretsiz işçisi… Çamaşır, bulaşık, yemek, alışveriş, dip köşe temizlik; çocuk, hasta ve yaşlı bakımı hatta hasta olmayan kocanın da bakımı... Yapılan onca işin hiçbir değişim değeri yok. Çünkü inanmışız bir kere “Yuvayı dişi kuş yapar” değil mi?

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK

Eğitimci

Kadın evin ücretsiz işçisi… Çamaşır, bulaşık, yemek, alışveriş, dip köşe temizlik; çocuk, hasta ve yaşlı bakımı hatta hasta olmayan kocanın da bakımı... Yapılan onca işin hiçbir değişim değeri yok. Çünkü inanmışız bir kere “Yuvayı dişi kuş yapar” değil mi?
Kadının okullarda görünmeyen emeği çocuk bakımı üzerinden evde başlıyor aslında, başladığı yerde de kalmıyor maalesef.
İlkokulda öğrencisi olan her kadın velimiz çok iyi bilir bu durumu; çocuğun ödevleriyle ilgilen, okul kıyafetlerini hazırla, çantasını düzenle, kahvaltısını yaptır, teslim et çocuğu okula. Gideyim de evime işimle gücümle ilgileneyim derken, hop, bir el tutar çeker seni okula!

NASIL AYAKTA KALACAK BU OKUL?
Bazen ‘sınıf annesi’, bazen ‘okul aile birliği temsilcisi’, bazen ‘temsilci anne’ olur adı ya da ‘veli temsilcisi’. Aldıkları isimler okuldan okula değişse de kadın velilerimizin, yaptıkları işler genelde aynıdır okullarda.
Peki, nedir kadınlarımızın okullarda görünmeyen emeği? 
Devlet, özel okullara öğrenci başına 3000-3750 TL arasında teşvik verirken kamu okullarını kendi kaderine bırakmıştır. Boya badana yapılacak, para yok; güvenlikçi lazım, para yok; hizmetli lazım, para yok… Yok da yok. Ödeneksiz, kısıtlı bütçeyle ayakta durmaya çalışan okullarımızın hali içler acısı. Bu nedenle öncelikli olarak “bağış” işlerine bakar kadınlarımız.
Velilerin, okula, bağış görünümlü aidat vermelerini sağlarlar. Ücretli bir hizmetli çalıştıracak kadar bağış toplayamamışlarsa, kendileri el atarlar temizlik işlerine. El birliğiyle, çocuklarının okulunu, sınıfını temizlerler, perdelerini, sıra örtülerini yıkarlar. Çalışırlar da çalışırlar...

DAHA BAŞKA NE Mİ YAPARLAR?
Okul için kermesler düzenleyip bu kermeslerde gözleme börek yapıp satarlar. Okulun bütün sosyal etkinliklerine destek verirler. Yoksul öğrencilere yardım ve burs ayarlamak için kapı kapı dolaşırlar. Yıl sonu geceleri, sergiler, geziler genelde bu velilerimiz üzerinden yürür.
Yetmez! Okulda yapılacak olan tören ve kutlamalara yardımcı olurlar. Ve daha sayamadığımız birçok işi çocuklarının eğitimi adına gönüllü olarak yaparlar, 

ÖNCEKİ HABER

Şiir işçisi bir adam: Uğur Kaynar

SONRAKİ HABER

Gelecek'SİZ'siniz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...