10 Ocak 2016 15:04

Sennur Sezer yazdıklarıyla yaşıyor

Paylaş

Evrensel Basım Yayın, bu yıl 9'uncusu gerçekleşen Çukurova Kitap Fuarı'nda geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Şair Sennur Sezer'i anmak için bir söyleşi düzenledi. Çukurova salonunda gerçekleşen “Sennur Sezer, Şiirimizin Yorulmaz İşçisi” başlıklı söyleşiye konuşmacı olarak Sezer'in 50 yıllık eşi Öykücü Adnan Özyalçıner ve Tahir Şilkan katıldı. 

‘ŞİMDİ ÖYLE ÇOK AĞRIYOR Kİ YÜREĞİMİZ…’

Sennur Sezer’in şiirinde toplumdan, insandan, kadından, emekçiden, emekten aldığı şiiri tekrar onlara geri verdiğini söyleyen Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer’in dün söylediği şiirin bugünü de anlattığını söyledi.  Günümüzde yaşanan katliamlardan bahseden Özyalçıner,  “Olanlara dayanamıyoruz” diyerek Sennur Sezer’in Afiş kitabındaki “ağrımasa bilir miydim yüreğimin yerini” diye biten şiirini okuyarak “Şimdi öyle çok ağrıyor ki yüreklerimiz dayanılmıyor” dedi. 

Tahir Şilkan da Sennur Sezer’in “Bunca akıttıkları kan değiştiremez tarihi/Yazar cellatlığını onların bir kez daha tarih/Acınız unutturamaz görevinizi silin gözlerinizi/ Alın terinindir yarın, yok olup gitmenin telaşında katiller/ Durduramaz savaşın ortasında yürüyüşü saflarda düşenler/ Kitapları öldüremezler alanlarda bizi vuranlar/ Tarihi geri döndüremezler hoşöakalın sürdürüsn savaşı arkadaşlar” şeklindeki şiirinin Ankara Katliamı’nı hatırlattığını söyledi.

'ŞİİRLERİ TÜM DÜNYA İNSANLARININ ÖZLEMLERİNİ YANSITIYOR'

Sennur Sezer’in panelin başlığında geçen işçi sıfatını hakkıyla taşıyan bir kişi olduğunu söyleten Tahir Şilkan, 12 Eylül cuntasının ifade özgürlüğü üzerindeki baskısına karşı yayınlanan aydınlar dilekçesi ile ilgili dava için yazdığı ifademdir şiirini okuyarak bazıları imzalarını geri çekerken Sennur Sezer’in ifadesini bir şiire dönüştürerek tarihe ve geleceğe bıraktığını söyledi. Sennur Sezer’i 1982 yılında Sesimi Arıyorum kitabında tanıdığını ifade eden Şilkan çok şaşırmıştım şiire böyle şeyler yazılır mı diye… ‘Hadi benim gülüm uyan önce çayı koy ateşe/ Çaydan alalım, sonra tutalım fabrikanın yolunu’ beni çok sarsmıştı. Yarine, eşine sesleniyor. İçten sıcak ama hep insana ilişken bir şeyi yakalayarak…” diye konuştu.Sennur Sezer’in yitimi ile sadece Türkiye emekçileri değil tüm dünya emekçilerinin çok önemli bir sesini kaybettiğini ifade eden Şikan, “Çünkü onun şiirleri tüm dünya insanlarının özlemlerini yansıtan şiirlerdir” dedi. 

Sennur Sezer’in katıldığı söyleşilerde konuyla en ilgisiz gibi görünen soruyu bile konuyla bağlayarak cevap verebildiğini söyleyen Şilkan, Sennur Sezer’in çok büyük bir bilgi birikimine sahip olduğunu dile getirdi. Adnan Özyalçıner ile birlikte Sennur Sezer’in işçilerin emekçilerin mücadelesine gönül koymuş bir aydın olduğunu ifade eden Şilkan, onların mücadelesini güçlendirecek konuşmalar yapmış şiirler okumuştur. Çok sayıda grevi ziyaret etmiştir. Bir adanmışlık insanıdır Sennur Sezer” dedi. 

DOSTLARI 50’İNCİ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Sennur Sezer’in şiirine bakıldığında önce şiirin direnmek olduğunun görüldüğünü söyleten Adnan Özyalçıner, “Açlığı, yoksulluğu bir boyunduruk gibi takarlar insanın boynuna. Baskılarla hapishanelerle sindirmek isterler insanları. Korku salarlar. Emeğinize, ekmeğinize el koyarlar. Sennur’un dediği gibi  “Yolları el arabalarının tezgahları alırlar. Kapatırlar fabrkaları” ve bütün kapıları şiir o zaman dile gelmelidir. Dilsiz Dengbejin dile gelmesi gibidir tıpkı bu” dedi. Sennur Sezer şiirinin doğaya, topluma, insana yöneldiğini söyleyen Özyalçıner,  “Sadece yönelmez onları yönlendirir de” dedi. Söyleşi’nin ardından üyesi olduğu Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı parti üyeleri ile dostları Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner’in birlikteliklerinin 50’inci yılı dolayısıyla pasta keserek Özyalçıner’i kutladı. Özyalçıner Fuar boyunca Evrensel Basım Yayın standında kendisinin ve Sennur Sezer’in kitaplarını imzalayacak. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

DBP'li belediyeler linçe karşı toplandı

SONRAKİ HABER

İzmir'de Alevilerin açlık grevi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...