22 Aralık 2015 00:54

İlhan Çomak tutuksuz yargılansın

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

21 yaşında hiçbir delil olmaksızın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla gözaltına alınan İlhan Çomak, 21 yıldır cezaevinde tutuluyor. AİHM kararıyla 2 yıldır yeniden yargılanan Çomak, bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde yeniden hakim karşısına çıkacak. Çomak’ın ailesinin ve avukatlarının talebi tutuksuz yargılanması. 

1994 yılında gözaltına alınan İlhan Çomak, “PKK adına orman yakmak” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla tutuklandı. Hakkında tek delil bulunmamasına rağmen, önce idam cezasına çarptırıldı, bu karar müebbede çevrildi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurunun ardından ise yeniden yargılanmasına karar verildi. 2 yıldır pek çok kez ertelenen davanın duruşması bugün görülecek. 

‘TAHLİYE EDİLMESİ GEREK’

Gazetemize konuşan İlhan Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya, “Yeniden yargılama kararı ile birlikte, verilen eski hükmün ortadan kaldırılması ve İlhan’ın derhal tahliyesi gerekirdi. Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olduğu halde yeniden yargılama ile birlikte ceza infazları durdurulan Aziz Yıldırım, Balyoz davası sanıkları, Salih Mirzabeyoğlu davalarını emsal göstererek infazın derhal bırakılmasını istiyoruz. Ama mahkeme ısrarla ortada bir hüküm olmamasına rağmen infazın devamına kararını vermeye devam ediyor” dedi. 

21 yıllık yargılama ve tutuk halinin hiçbir mantıklı açıklaması olmadığına vurgu yapan Aydınkaya, “Düşman hukukuyla ilgisi var. Nitekim hukuk ve mahkemeler, aktörleri değişse bile mesele Kürt meselesine geldiğinde, mantığı bir kenara bırakıp hukuku bir yok etme enstrümanı olarak kullanıyor” diye konuştu.

‘DAHA FAZLA KAYBIMIZ OLMASIN’

21 yıldır İlhan Çomak’a yaşatılan hukuksuzluğu ağabeyi Cengiz Çomak, “Kardeşimin cezaevine atılmasıyla ilgili tek bir delil yok. Hangi delile göre İlhan’ın cezaevinde bırakıldığını bilmiyoruz. İlhan’ın davasının bu düzeyde yavaştan alınması ve keyfi davranılmasının temel nedenlerinden biri de yeterince kamuoyu desteği olmaması. Hukuk ve adalet arayışı içinde olanlar dahi maalesef siyasi kimliğinden dolayı uzak duruyor. Kürt kimliğinden dolayı ona bunlar yaşatıldı. Ama hâlâ bir umudumuz var. İlhan serbest bırakılacak. 21 yılı geri getiremeyiz. Daha fazla kaybımız olmasın. Eğer bir adalet varsa bir şekilde gerçekleşsin” diyerek tepkisi dile getirdi. 

NE OLMUŞTU?

İlhan Çomak, 1994’te 21 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken gözaltına alındı. 16 gün işkence gören Çomak, polis fezlekelerini imzalamak zorunda kaldı ve bu fezlekeler çıkarıldığı mahkemede suçlamalara dayanak oldu. Mahkemede işkence altında imzaladığını söylese de, “PKK adına orman yakmak” ve “Bölücülük” suçlamalarıyla tutuklandı. Çomak hakkındaki ilk karar 6 yıl sonra verildi: “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. “Orman yangınlarına sebep olma” suçlamasından ise beraat etti. Yargıtay bu cezayı aynı yıl onadı. Çomak, 2001’de, adil yargılanma hakkı ihlal edildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti. 2013’te yeniden yargılanmasına başlandı. Avukatları, 20 yılı aşkın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesini istedi, ancak mahkeme, “Delil karartma” şüphesiyle tutukluluğunun devamına karar verdi. En son 2 Temmuz 2015’te yapılan duruşma ise bugüne ertelenmişti.  

 

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın müziği Salon’da

SONRAKİ HABER

Türk-İş Genel Kurulunu değerlendiren Prof. Dr. Özdemir: İliştirilmiş sendikacılık’ modeli sergiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa