23 Eylül 2015 14:03

Mumia Abu Jamal serbest bırakılmalı

Paylaş

ABD’de 34 yıla yakın süredir cezaevinde bulunan Gazeteci ve Kara Panterler Üyesi Mumia Abu Jamal’ın durumu giderek ağırlaşıyor. Mumia Abu Jamal’ın arkadaşları yayımladıkları bir mektupta Mumia’nın hayatının tehlikede olduğunu açıkladı. İnsan Hakları Örgütleri ve Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu, Mumia’nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

CEZAEVİ YÖNETİMİ İLAÇLARINI VERMİYOR

Mumia’nın arkadaşlarının yazdıkları mektupta ise şu ifadeler yer alıyor;
"Mumia Abu-Jamal’ın hayatı büyük tehlikede. Geçirdiği rahatsızlıktan dolayı durumu giderek kötüleşiyor ve cezaevi yönetimi tarafından ilaçları verilmiyor. ABD hapishanelerinin cehennem çukurunda yaşayan yüzlerce tutuklu gibi Mumia’nın da tedavi görmesini cezaevi yönetimi engelliyor."

Mumia Jamal İçin Özgürlük Platformu aynı zamanda Mumia’nın sağlık durumunu özetleyen bir mektup yayınladı. Mektupta Mumia’nın Hepatit C hastalığına yakalandığı ancak, tedavisinin cezaevinde sağlıklı bir biçimde sürdürülemediğine dikkat çekildi.

KARACİĞERİ DE İFLAS ETTİ

Mektubun devamı ise şöyle;
Mumia Abu Jamal ‘aktif’ Hepatit C hastası ve son aylarda da, ciddi derecede karaciğer rahatsızlığı çekiyor. Son birkaç ay içinde yapılan testler Jamal’ın karaciğerinin büyük oranda iflas ettiğini ve işlevini kaybettiğini göstermektedir. Vücudunun büyük bir bölümünde ağrılı deri döküntüsü var. Bizim burada sıraladığımız teşhisler Mumia’yı ziyaret eden doktor tarafından bize aktarılmıştır. Nekrolitik Akral Erythma olarak teşhis edilen bu hastalık, Hepatit C enfeksiyonu ile ilişkili bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Jamal’ın aynı zamanda “kronik anemisi” ve diyabeti vardır. En son 30 Mart 2015 tarihinde diyabetik şok geçirdiğinin tanısı konmuş ve Mumia tekrar kilo kaybetmeye başlamıştır.
Pennsylvania Ceza İnfaz Kurumu (DOC) hemen hemen tüm Hepatit C hastaları için standart haline gelen antiviral tedavinin yapılmasına olanak sağlansa, Mumia hayati tehlikeyi atlatabilir ve ağrıları azalabilir.

‘MUMİA’YI SERBEST BIRAKIN’

Haziran 2015 tarihinde hastaneden ayrılmasından sonra Mumia’nın avukatları ona tam bir Hepatit C tedavisi uygulanması için mücadele verdi. Ancak basit kan testlerinin yapılması bile birkaç hafta sürdü. Bu testler, Mumia’da Hepatit C enfeksiyonu olduğunu kanıtlamıştır. Ancak bu testlere ve Mumia’nın sağlığının bozulmasına rağmen antiviral ilaçlar kendisine verilmiş değil. Hepatit C tedavisinde başarısızlık, aynı zamanda karaciğerindeki, derisindeki hastalıkları ve diyabetle birleşince onun ölümüne neden olacaktır.  Sonuç olarak Jamal’ın durumu hiç iyi değil ve hayatı tehlikede. Onun gerekli tedaviyi alması için bir an önce serbest bırakılması gerekir."

34 YILDIR CEZAEVİNDE

ABD'de siyahlara yönelik ırkçı ve ayrımcı politikalara karşı mücadele etmek amacıyla kurulan Kara Panterler örgütünün de üyesi olan Gazeteci Mumia Abu Jamal, 1981 yılında beyaz bir polisi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanmış ve 1982’de idama mahkum edilmişti.

Yargılamanın adil olmadığı, Abu Jamal’in polisi öldürmediği yönünde yapılan itirazlar, yürütülen kampanyalar sonucunda idam cezası 2011’de kaldırılarak, ömür boyu hapse çevrildi. Ömür boyu hapiste kalması öngörülen Abu Jamal’in serbest bırakılması için daha önce uluslararası düzeyde değişik kampanyalar düzenlenmişti. Başta Paris olmak üzere pek çok kent de Abu Jamal’i “fahri hemşehri” olarak kabul etmişti. Abu Jamal'in uluslararası pek çok mecrada yayımlanan yazıları uzun süre Evrensel'de de yer aldı. (DIŞ HABERLER)

MUMIA ABU JAMAL'İN YAZILARI

ÖNCEKİ HABER

Köylüler, İsveç Parlamentosu önünde gösteri yaptı

SONRAKİ HABER

Burkina Faso’da geçici başkan görevine döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...