09 Eylül 2015 04:44

İl il, Kürtlere ve HDP binalarına yönelik saldırılar

Batı illerinde başlatılan Kürtlere ve HDP'ye yönelik ırkçı saldırılar kesintisiz sürüyor. Birçok kentte polis gözetiminde hareket eden gruplar, 'Operasyon değil katliam istiyoruz' sloganları ve tekbirlerle HDP binaları ile Kürtlerin ev ve işyerlerini yakarak yağmaladı. (Harita @YoldasKotov tarafından hazırlanmıştır.)

Paylaş

İSTANBUL
Akşam saatlerinde Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 2 binden fazla ırkçı grup, "Teröre lanet" adı altında gösteri yaptı. Türk bayraklarıyla tekbir getirerek Örnek Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçen ırkçı gruplar, HDP Esenyurt İlçe binasının bulunduğu alana gelmek istedi. Polisin de yönlendirmesiyle ilçe binasına doğru gelmeye çalışan grup, HDP'lilere saldırdı. Polis ise saldırganlar yerine HDP'lilere gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı. Halk, ırkçı grupların ilçe binasına girmesini önlemek için yollara barikat kurdu.
Öte yandan, bir grup faşist HDP Esenyurt Kıraç Temsilciliği'ne saldırdı. Irkçı sloganlar atarak temsilciliğin camlarını kırdı.

HDP İstanbul İl örgütü: İlçe örgütlerimiz saldırı altında

Kadıköy
ESP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla; ESP'lilere yönelik gözaltıları protesto etmek üzere HDP Kadıköy İlçe binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, "güvenlik" bahanesiyle izin vermedi. Polis, direnen grubu darbederek ilçe binasına sokmak isterken polis şiddetine direnenlere ise gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Haber takibi yapan ETHA ve DİHA muhabirlerinin de aralarında olduğu basın emekçilerine de saldıran polis, gazetecilerin görüntü almalarını engelledi.

Esenler
HDP Esenler İlçe Örgütü de HDP ve Kürtlere yönelik linç saldırılarını protesto etmek amacıyla HDP Esenler İlçe binası önünde basın açıklaması yaparken faşist grupların taşlı saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda, HDP'li Orhan İpek ve Gülşen Atalay başlarından aldıkları darbeyle yaralandı. İpek'in durumunun iyi olduğu belirtilirken, Atalay ise tedavi olmak üzere Avicenna Hastenesi'ne kaldırıldı.
Saldırıda gaz kapsülü isabet etmesi sonucu kol ve bacağından yaralanan İshak Kartal ise Esenyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sultanbeyli
HDP İstanbul Sultanbeyli İlçe binası da binlerce faşist tarafından saldırıya uğradı. Binayı ateşe vermek isteyen grup tekbir getirerek slogan atarken, binada 9 HDP'linin mahsur kaldığı öğrenildi.

Bağcılar
HDP Bağcılar İlçe binasına da faşist grup tarafından taş ve sopalarla saldırı düzenlendi. İlçe binasında 60 kişinin mahsur kaldığı belirtilirken, polisin ırkçı guruplara müdahale etmediği ve ırkçı grubun ilçe binaları önünde gerçek silah kullandıkları belirtildi.

Ümraniye
Ümraniye'de HDP binası önünde toplanan ırkçı bir grup, tekbir getirerek parti binasına saldırdı. Binanın camlarını kıran grup, binanın üst katında yer alan DBP Siyaset Akademisi tabelasını parçalayarak binaya Türk bayrağı astı.

Beşiktaş
Beşiktaş Meydan'ında toplanan bir grup, "Operasyon değil, katliam istiyoruz" sloganları atarken, grup daha sonra geldikleri minibüslere binerek alandan uzaklaştı.

Sultangazi
HDP Sultangazi İlçe binası önünde toplanan bir grup faşist, binaya saldırarak camları kırdı. Bina içinde mahsur kalan bir kişi HDP'liler tarafından çıkartıldı.

Büyükçekmece
HDP Büyükçekmece İlçe binası da faşistlerce saldırıya uğranarak ilçe binası ateşe verildi.

'Telefonda Kürtçe konuşuyor' diye öldürüldü

Birçok ilde HDP binaları saldırıya uğradı

Mersin'deki ırkçı saldırıda hamile kadın ve çocuklar da darbedildi

Yüksekdağ: Türkiye'de dün gece iç savaş provası yaşandı

Beypazarı'da Kürt tarım işçilerine saldırı, evler kundaklandı

Konya'da saldırıya uğrayan Kürt işçiler inşaatta mahsur kaldı

Demirtaş: Tahriklere karşı en iyi ilaç barıştır; Kürt, Türk birbirinize sarılın


BURSA
Bursa'nın Gemlik ilçesinde HDP ilçe binasına 300 kişilik faşist bir grup saldırdı. Sosyal medya üzerinde örgütlenen ırkçı gurup, "Kürtlere ölüm" ve "Sizi Gemlik'te barındırmayacağız" sloganları eşliğinde Gemlik sahilinden HDP ilçe binasına kadar yürüdü. Polisin saldırganlara hiçbir müdahalede bulunmadığı öğrenilirken, ilçe binasının tabelası indirilerek yakma girişiminde bulunuldu.

Orhangazi ilçesinde, HDP ilçe teşkilatına yönelik ırkçı saldırıda parti tabelası ve bayrağı indirilerek yakıldı.

İZMİR
HDP Menderes İlçe binasına ırkçı bir grup taşlı ve sopalı saldırı gerçekleştirdi. Saldırı sonrası HDP binası alt üst edildi.
Akşam saat 18.00'de ise Torbalı'da yürüyüş düzenleyen yaklaşık 100 kişilik faşist bir grup ilçe binasının pencerelerini kırdı. Hızını alamayan grup, ilçe binasına girerek tüm eşyaları dağıttı Polisin ise ırkçı saldırıya müdahale etmeyerek saldırıyı izlediği belirtildi.

BALIKESİR
Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde bir araya gelen ırkçı grup, HDP Edremit İlçe binasına saldırdı. Ellerinde Türk bayrakları ile Cayiçi Caddesi'nde bulunan ilçe binası önüne gelen ırkçı grup, Kürtler aleyhine sloganlar atarak ilçe binasına girdi. İlçe binasına giren grup, HDP tabelasını sökerek ateşe verdi. İlçe binasını da yağmalayan güruh, binaya Türk bayrağı astıktan sonra ayrıldı.
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi'nde bulunan HDP binası da ırkçı grupların saldırısına uğradı. İlçe örgütünün bulunduğu 3 katlı bina ateşe verilmeye çalışıldı. Binanın orta katında çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

DENİZLİ
Çınar bulvarında bulunan HDP il binasına taşlı ve sopalı saldırı oldu. İlçe binasının camlarını kıran grup, il binasına Türk bayrağı astıktan sonra şehir merkezinde ırkçı sloganlar attı.

ÇANAKKALE
Çanakkale merkeze bağlı İsmetpaşa Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan HDP Çanakkale İlçe binası önünde bin kişilik faşist grubun binayı yakmak üzere toplandığı belirtilirken, ilçe örgütünün bulunduğu binada ailelerin de kaldığı öğrenildi.

MERSİN
Mersin Ülkü Ocakları'nın organize ettiği ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, polis gözetiminde şehir merkezinde Silifke Caddesi üzerinde bulunan HDP İl binasına taşlarla saldırdı. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan ırkçı grup sık sık tekbir getirerek saldırdı. Etraftaki dükkanlara da zarar veren gruba polisin müdahale etmemesi dikkat çekti.
HDP İl binasına tırmanan ırkçılar, HDP tabelalarını indirirken binaya Türk bayrağı asarak HDP bayraklarını yaktılar. Irkçı grup daha sonra Ülkü Ocakları il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yolda bulunan Kürt esnaflara saldıran ırkçı grup, dükkanlara bayrak asarak uzaklaştı.
DBP'li Akdeniz Belediyesi binası da ırkçı gruplar tarafından taşlandı.

Silifke
HDP Silifke İlçe Örgütü binası ateşe verildi

Mezitli
Mezitli'de ırkçı bir grup sloganlar ve Türk bayrakları ile geldikleri ilçe binasını taşlayıp, tabelasını indirdikten sonra ilçe binasını da ateşe verdi.

Tarsus
Tarsus'ta yürüyüş halinde olan ırkçı gruplar HDP Tarsus İlçe binasına taşlarla saldırdı. Tarsus D-400 karayolunu kapatan ırkçı gruplar yoldan geçen araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptı.

HATAY
Hatay HDP Erzin İlçe binası etrafında ırkçı grupların gezdiği ve polisin de kirpi tipi araçlarla ilçe binası önünde beklediği bilgisi gelirken, binaya saldırmak isteyen ırkçı gruba halkın izin vermediği öğrenildi.

ANTALYA
Manavgat'taki Kürt esnaflara saldıran gruplar dükkanları yağmalarken 4 kişiyi de yaraladı. Kürt esnaflara saldırı gerçekleştirildi. Irkçı grubun sayısının giderek arttığı ve Alanya'dan da grupların Manavgat'a doğru yola çıktığı öğrenildi.

HDP Alanya İlçe binası ırkçı gruplar tarafından ateşe verilirken, grupların Mahmutlar Beldesi'nde gezdiği ve saldırıların devam ettiği bilgisine ulaşıldı.

Antalya HDP Kepez İlçe binası etrafında da ırkçı grupların gezdiği ve halkın da ilçe binası önünde nöbet tuttuğu öğrenildi.

ADANA
Irkçı gruplar, Adana HDP Çukurova İlçe binasına da saldırdı.
Öte yandan, Adana-Tarsus karayolu üzerinde bir araya gelen ırkçı grupların yoldan geçen araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptığı öğrenildi.

AYDIN
Aydın'ın Nazilli ilçesinde ülkücü grup HDP Nazilli İlçe binasına yürüdükten sonra binayı taşlarken, ilçe binasının camları kırıldı. Olayı duyan HDP'lilerin ilçe binasına gelmesinin ardından ırkçı grup dağıldı.

MALATYA
Akşam saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişilik ülkücü grup, HDP Malatya İl binasına saldırdı. Bina etrafında toplanan grup, binanın çatısından içeri girerek binayı ateşe verdi.

YALOVA
HDP Yalova İl binasına 2 bin kişilik ırkçı bir grup saldırdı. Polis saldırılara müdahale etmezken, bina içerisinde, HDP Yalova İl Eşbaşkanı Murat Amil, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kutluay ile Hozan Bengin ve Nihat Güneş adlı yurttaşların mahsur kaldığı öğrenildi.

KOCAELİ
HDP Çayırova ve Darıca İlçe binalarına da faşistlerce saldırı düzenlendi. Çayırova İlçe binasına Türk bayrağı asan faşistler, binanın camlarını kırdı.

ARTVİN
Artvin'in Hopa ilçesinde de ırkçı gruplar HDP Hopa İlçe Örgütü'ne saldırdı. Saldırgan grubun binayı ateşe vermeye çalıştığı belirtildi.

ANKARA
HDP Genel Merkezi, Tuzluçayır, Sincan ve Konur'da Kürtlere yönelik saldırılardan sonra akşam saatlerinde DBP Genel Merkezine yönelik de saldırı gerçekleştirildi. Balgat'ta bulunan parti Genel Merkezine gelen ırkçı gruplar binayı taşlayarak içeriye girmeye çalıştı. Öte yandan saldırılar Kürtlerin açtığı yöre derneklerine de sıçradı.

Mamak Başak Mahallesindeki Başak Caddesinde bulunan Doğu Anadolu İşadamları Derneği ateşe verildi. Üst katlarda evlerin de bulunduğu binadaki eşyaları dışarıya çıkaran gruplar eşyaları ateşe verdi. Dernek Başkanı Cumali Taştan polise ve itfaiyeye haber vermelerine rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını söyledi.

MUĞLA
Kürt yurttaşa zorla Atatürk büstü öptürüp, linç etmeye kalktılar

KONYA
Konya'da HDP binasına ve yolcu otobüslerine saldırı vardı.

MARAŞ
Maraş’ın Elbistan ilçesinde de ırkçı bir grup HDP binasına saldırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Hürriyet gazetesi matbaasının bulunduğu binaya saldırı

SONRAKİ HABER

Cizre'de 9. ölüm: 7 çocuk annesi Meryem Süne öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...