6 Ocak 2007 00:00

Sağlık ocağı nöbetleri başlıyor


Aile hekimliği pilot uygulaması Düzce, Eskişehir, Denizli, Adıyaman ve Edirne’de devam ederken, hükümet 2007’de İzmir, Samsun, Isparta, Gümüşhane ve Elazığ’da aile hekimliğine geçmeyi planlıyor. Sağlık çalışanları ve vatandaşlardan tepkiler giderek yükselirken, TTB, sağlık çalışanları ve vatandaşlarla birlikte sağlık ocaklarının başında nöbet tutmaya hazırlanıyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi ve Pratisyen Hekimlik Derneği 2’nci Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, aile hekimliğini gazetemize değerlendirdi. Dünya Bankası projelerinden ayrılan kaynaklar ve sağlık insan gücünün artmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın “daha iyi hizmet” vaadinin gerçekleşmediğini belirten Baytemür, “hasta memnuniyeti arttı” iddiasının da gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Baytemür, “Düzce’de bir hekim günde 100 poliklinik, yani ayaktan hasta muayenesi yapıyor. Bu insani bir şey değil. Hekimi, sağlık çalışanlarını robotlaştırılıyor. 100 hastaya nasıl bakılabilirse, o kadar bakılıyor. 5 ilde de aile hekimliği merkezlerine gelenlere hizmet veriliyor. Gebeler gelirse gebe takibi yapılıyor, çocuklar gelirse aşı yapılıyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinin temeli olan ev takibi durmuş durumda. Hekimler ve sağlık çalışanları poliklinik hizmeti vermekten koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince zaman ayıramıyor. Özellikle aile planlaması hizmetleri aksıyor”.
Kaos daha çok artmadan...
Baytemür, hekimlerin yüzde 90’ının aile hekimliğine karşı olduğunu belirtirken, hekimlerin çoğunun üzerlerindeki baskı ve sürgün tehdidi nedeniyle aile hekimliğini zorunlu olarak kabul ettiğini söyledi. Hekimlerin tek memnuniyetinin artan ücretler olduğunu kaydeden Baytemür, hekim dışı sağlık çalışanlarının ise son derece mutsuz olduğunu söyledi. Sağlık ocağının temeli olan ekip hizmetinin parçalandığını, hekimlerin birbiriyle rekabete zorlandığını, çalışma barışının bozulduğunu kaydeden Baytemür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Düzce’de sağlık çalışanları arasında ‘bu iş böyle gitmez, bu iyi bir sistem değil, bir süre sonra bitecek, bitmesi gerekir’ duygusu hakim. Bazı bakanlar ve AKP’li milletvekilleri de bunu ifade ediyor, ‘artık gitmiyor’ diyor. Sağlık Bakanı ve hükümet tarafından da bu gerçek kabul edilmeli. SSGSS Yasası’nın bazı maddelerinin iptali önemli bir fırsattır. Sağlık hizmetleri zor iyileştirilir, kolay bozulur. Kaos daha fazla artmadan, aile hekimliğine son verilmeli. En azından uygulama daha fazla yaygınlaştırılmamalı”.
‘Tabelaları tekrar asacağız’
Aile hekimliğine karşı hekimler, sağlık çalışanları ve vatandaşların itirazlarının giderek arttığını kaydeden Baytemür, “Aile hekimliği merkezlerine dönüştürülen sağlık ocaklarımızın depolarında tabelalar duruyor. Sağlık ocaklarımızın tabelalarını tekrar asacağız. Buna inanıyorum. Bunu Sağlık Bakanı’na da söyledim. Tabelaları bakanla birlikte de asarız. Yanlıştan dönmek en büyük erdemdir” diye konuştu.
TTB olarak sağlık ocaklarını savunan bir takvimi ilerleyen günlerde hayata geçireceklerini kaydeden Baytemür, “İl il dolaşıp, hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İzmir ve Samsun başta olmak üzere ülke genelinde sağlık ocaklarımızın başında nöbet tutacağız. Çadırlar kuracağız. Vatandaşlarla sohbet edeceğiz. Sağlık ocaklarımızı vatandaşlarımızla, diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte savunacağız. Programımız ilerleyen günlerde netleşecek” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Onur Bakır

Evrensel'i Takip Et