18 Ocak 2008 00:00

Yapımcısından Mem û Zîn filminin hikayesi

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYB) Adana'da ortaklaşa düzenlediği Çukurova Kitap Fuarı'na katılan Mem û Zîn filminin yapımcısı ve Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Hüseyin Kıvanç,

Paylaş

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYB) Adana'da ortaklaşa düzenlediği Çukurova Kitap Fuarı'na katılan Mem û Zîn filminin yapımcısı ve Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Hüseyin Kıvanç, 1991 yılında çekimi biten fakat Türkiye'nin yasaklı filmleri arasına giren Mem û Zîn'in hikayesini anlattı. Mem û Zîn'in Kürt edebiyatı için önemli bir eser olduğunu belirten Kıvanç, filmin bugün bile yasaklı olmasının eserin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.
Ahmedê Xanî
Kıvanç, "Dünyada Kürt edebiyatının ilk yazılı örneklerinden biri olan Ahmedê Xanî'nin Mem û Zîn eserini filme uyarlamak benim için önemliydi. Bu eseri Mehmet Bozarslan çevirip yayınladıktan sonra eserin film olabileceği kafamda netlik kazandı. Bu kitap mutlaka film olmalıydı. Bozarslan ile de iyi bir dostluğum vardı. Bu konuda kendilerine güvendiğim yönetmen Ümit Elçi ve Kadir Yılmaz ile görüştüm. Ümit Elçi o yıllarda İngiltere'deydi ve dönmek gibi bir düşüncesi yoktu. Fakat telefon ile konuyu izah ettikten sonra Ümit'i ikna ettim ve Türkiye'ye geldi. Kadir Yılmaz da işin prodüksiyon yönünü üstlendi. Filmi Mardin, Midyat, Hasankeyf, Cizre ve Nusaybin'de çekecektik. Nitekim bu şekilde yaptık filmi" dedi.
Musa Anter renk kattı
Mem û Zîn filminde rol alan ünlü Kürt Gazeteci ve Yazar Musa Anter'in filmde yer alabilmesi için önayak olduğunu dile getiren Kıvanç, Anter'in filme ayrı bir renk kattığını söyledi. Filmin hazır hale geldikten sonra o dönem hiçbir sinemada gösterilmediğini, sadece Diyarbakır'da kapalı gişe izleyici ile buluştuğunu anlatan Kıvanç, şunları söyledi: "O günlerde hayatı boyunca sinemaya gitmemiş yaşlı Kürt kadınları bile Mem û Zîn'in adını duyunca sinemaya gidip filmi izledi. Dolayısı ile Mem û Zîn'in önemi bir kat daha artıyordu. Ancak bu kadar önemli bir destan ve sevilen bir film yasaklandı ve sinemada oynamadı. Oysa ki Mem û Zîn bir Kürt aşk hikayesiydi. Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Hurşit ile Mahmeri gibi bu da aşkı anlatan bir öyküydü. Fakat film yasaklanmıştı. Bugün bile bile sinemada yayınlanmamış bir film özelliğini taşıyor."
Sanatın toplum üzerinde her zaman etkili bir araç olduğunu vurgulayan Kıvanç, "Bu nedenle kendine güvenemeyen insanlar sanattan korkarlar. Sanattan korkan insanlar hayli hayli Mem û Zîn'den de korkar" diye konuştu. (Adana/DİHA)
Metin İnan
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

‘Deliler’den sonra ‘İhtiyarlar’ sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa