24 Ağustos 2008 00:00

Bakan taşınacak dedikçe yeni tersaneler kuruluyor


Sendikalar, meslek örgütleri ve odalar yıllardır Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yaşanan iş cinayetlerinin nedeninin patronların kâr hırsı olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınmadığını söylüyor. Bunlara kulak tıkayan hükümete göre ise ölümlerin nedeni Tuzla’daki yer darlığı. Ancak ortaya konan bu gerekçenin bile gerekleri yerine getirilmiyor. “3500 kişinin çalıştığı yerde şimdi kayıtlı 23 bin 500 kişi çalışıyor. Teknelerin inşa edildiği yerde şimdi dev gemiler inşa ediliyor” sözlerinin sahibi olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in “taşınacak” dediği Tuzla’ya 15 yeni tersane daha kuruluyor.
Başbakanlığa bağlı Denizcilik Müsteşarlığının, 4 yıl önce Tuzla sahilindeki 350 bin metrekarelik alanı, inşaat bitiminde yüzde 40’ı kendisine devredilmek üzere, Dalsan Liman, Tarama, Gemicilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine 49 yıllığına tahsis ettiği ortaya çıktı. 15 tersanenin daha kurulması hedeflenen projeye göre, kıyıda gemi inşa, bakım, onarım ve havuz inşa edilecek.
Tuzla yeni tersane kaldırmaz
“Tuzla’da sahil doldurma işlemi son bulmalıdır, Tuzla asla ve asla yeni tersaneleri kaldırmaz” diyerek yeni tersanelerin kurulmasına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Tersaneleri Araştırma Komisyonu Üyesi Çetin Soysal, “Tuzla’da sahiller doldurularak yeni tersanelerin kurulması, oradaki tersaneciliği ve limancılığı sona erdirir, bunu kabullenmek doğru değil” dedi. Soysal, yeni kurulacak tersane yerlerinin altyapısının ve potansiyelinin uygun olmadığını, tersanede çalışan işçilerin yaşam koşularının iyileştirilmediğini, barınma sorunlarının devam ettiğini ifade ederek, “Yeni tersanelerle yeni sorunlar yaratacak bir durumda olmamalıdır” dedi.
Bakan demagoji yapıyor
Denizin doldurulmasının çevre katliamına ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olacağını söyleyen Çetin Soysal, yeni tersanelerin kurulacağı alanların deprem bölgesi olduğunu, buna rağmen çalışmaların sürmesini doğru bulmadığını belirtti.
Bakan Çelik’in tersanelerin bir kısmının Yalova’ya taşınması sözünü de hatırlatan Soysal, “Yalova’daki tersaneler ister A tipi, ister B tipi olsun Yalova’da tersane kurulması çevre katliamıdır, tarıma ihanettir, hem de fay hattı üzerinde kuruluyor” diye konuştu.
Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç de yeni kurulacak tersanelerin yerlerini gezdiklerini, denizler doldurularak, doğa ve çevre katliamının gerçekleştiğine şahit olduklarını ifade ederek bu şekilde yapılacak tersanelere karşı olduklarını vurguladı.
Tersanelerde şu anki çalışma koşulları ile yeni tersanelerin kurulmasının bir şey değiştirmeyeceğine dikkat çeken Dinç, patronların doğayı ve insanı katletmekten hiçbir şekilde çekinmediklerini ifade etti.
Bakan Çelik’in alan darlığından tersanelerin Yalova’ya taşınacak sözlerine yanıt veren Dinç “Bizde şunu soruyoruz, Tuzla’da işçilerin, sigortası ödenmiyor bunu alan darlığı ile açıklayabilir miyiz? İşçilerin örgütlenmesinde engeller var, işçiler alan darlığından dolayı mı örgütlenmiyor veya işçilere temel malzemeler verilmiyor? Bunu da mı alan darlığı ile açıklayacağız? Artık işçiler sigortasız kalmasın, örgütlenme önündeki engeller kaldırılacak, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri eksiksiz alınacak ve ölüme sebebiyet veren patronlar yargılanacak sözünü diyebiliyor mu, diyemez. Bakan Çelik açıkça demagoji yapıyor” diye konuştu.
GİSBİR, bu konuda görüşme talebimizi “yetkili kimse yok” diyerek geri çevirirken, Dalsan Şirketi de sorularımıza yanıt vermedi. Ancak Dalsan Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Coşkun, 2004 Yılında Referans Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Tuzla dışında yeni yerler aramaya gerek yok. Burada tersanecilerimizin sıkıntılarına çözüm getirmek için yola çıktık” demişti. (İstanbul/EVRENSEL)
Reşat Dal

Evrensel'i Takip Et