17 Ocak 2009 00:00
Karargah evleri itirafı!
Genelkurmay Başkanlığı, 31 Temmuz 2008de varlığını reddettiği Karargah Evleri iddiası konusunda soruşturma başlatıldığını ve 1 yarbayın bu soruşturma çerçevesinde Askeri Mahkeme tarafından tutuklandığını açıkladı. Karargah Evleri konusunda Genelkurmay Askeri Mahkemesinin adli soruşturmasının sürdüğünü duyuran Genelkurmay, ayrıca Ergenekon zanlılarından eski asker Fikret Emekin Askeri mühimmatı karargah dışına çıkarmak suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası aldığını bildirdi.
Gerekli tedbirler alınmış
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında düzenlediği haftalık basın bilgilendirme toplantısında şu açıklamada bulundu: Olaya ilişkin olarak, alınan istihbari mahiyetteki bilgiler için öncelikle ilgili kuvvet komutanlığınca (Hava Kuvvetleri Komutanlığı) geniş kapsamlı bir idari soruşturma başlatılmış ve gerekli idari tedbirler alınmıştır. İdari soruşturmanın tamamlanmasını müteakip, 31 Mayıs 2008de adli soruşturma emri verilmiştir. Soruşturma kapsamında 1 yarbay tutuklanmıştır. Soruşturma Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığınca bütün boyutlarıyla yürütülmektedir.
Subay ve harp okulu öğrencileri ile sivillerin, toplanıp NATO tesislerine karşı eylemler de dahil olmak üzere bazı planları konuştukları ileri sürülen Karargah Evleri ilk olarak İşçi Partisinde bulunan bir MİT raporu ile ortaya çıkmıştı. MİTin konuyu Genelkurmaya ilettiği iddiaları basına yansıyınca Genelkurmay 31 Temmuz 2008de bir açıklama yaparak, iddiaların gerçek dışı, belgelerin de Genelkurmay yazışma usullerine uymayan sahte belgeler olduğunu iddia etmişti. Ancak Genelkurmay daha sonra Ergenekon davası savcılığına gönderdiği belgede, Karargah Evleri iddialarını soruşturduğunu ve NATO tesislerinde önlem alındığını bildirmişti. Genelkurmay, bu açıklamasıyla, ilk kez Karargah Evleri örgütlenmesinin somut bir yapılanma olduğunu ve soruşturulduğunu kamuoyuna açıklamış oldu.
Tuğgeneral Metin Gürak, Yarbay Mustafa Dönmezin Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorgulanmak üzere Mamak Askeri Cezaevinden İstanbula gönderildiğini söyledi.
Gürak, soruşturmaların gizli yürütülmesi gerektiğini ileri sürerek, yetkili mahkemece, Konunun hassas olması ve sürekli ifadelerin medyada yer almasının adil yargılamayı etkileme ve delilleri karartma şüphesini oluşturduğu gerekçesiyle soruşturma dosyasının incelenmesi ve belgelerden suret alınmasına kısıtlama kararı verildiğini söyledi.
Soruşturmayla ilgili bazı uyarılarda bulunan Gürak, masuniyet karinesi, adil yargılanma hakkı gibi en temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiğinin görüldüğünü iddia etti. Gürak bunun kişilere, kurumlara, yargıya ve nihayetinde devlete de büyük zararlar verdiğini savundu.
Levent Ersöz adliyeye çıkartıldı
Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, dün Beşiktaştaki İstanbul Adliyesine getirildi. Hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından alınan Ersöz, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorgulandı. Ancak Ersöz susma hakkını kullanınca, tutuklama talebiyle 13. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. (HABER MERKEZİ)
İlginç açıklama
Adalet Bakanlığı Ergenekon davası kapsamında tutuklanan Özel Harekat Dairesi Eski Başkan Vekili İbrahim Şahini tahliye ettiren Adli Tıp Kurumu raporuna sahip çıktı. Bakanlık, Adli Tıp Kurumunun daha önce verdiği kararlarla tartışma yaratan 3. İhtisas Kurulu raporunun doğru olduğunu savundu.
Bakanlık, Şahin hakkında Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun verdiği rapor ile başkan ve üyeler ile diğer bazı kararlar hakkında çeşitli iddiaların basın yayın organlarında yer alması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, Şahin hakkında verilen 27 Haziran 2003 tarihli karar örneğine de yer verildi. İbrahim Şahinin rahatsızlığının ömür boyu kalıcı rahatsızlık olduğu savunuldu. Adalet Bakanlığı 3. İhtisas Kurulunun tartışmalı başkanı Nur Birgene de sahip çıktı. Birgen hakkında verilen meslekten men cezalarının Danıştay ve Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından bozulduğu ifade edildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahinin sahip çıktığı Nur Birgen işkenceyi gizlemek, Wernicke Korsakof hastası tutuklularla ilgili raporlarda sahtecilik yapmak gibi gerekçelerle ile Türk Tabipleri Birliği Onur Kurulu tarafından meslekten men cezasına çarptırılmıştı. Ancak eğer Şahin Adli Tıpın dediği gibi post kontüzyonel sendrom sonucu oluşmuş demans arızası nedeniyle ceza alamıyorsa, Ergenekonda neden tutuklandığı sorusunu gündeme getiriyor.
Gül: Boşluk yok
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekonda bütün olay, sorgulamalar ve yargılamaların bağımsız yargının kontrolünde olduğunu söyleyerek, Bunların usulleri ile ilgili herhangi bir boşluk söz konusu değildir dedi. Gül, Gördüğümüz gibi bir çok insanın ismi sorumsuz şekilde TV ve gazetelerde gündeme gelmekte ve onlar zan altında bırakılmaktadır. Bundan da kaçınılması gerekir. Bu konuda hem resmi hem basın yayın kuruluşları, herkes çok dikkati olmalıdır. Çünkü bu işler bir kutuplaşmaya, polemiğe çevrilirse bunun büyük zararı olur dedi.
Evrensel'i Takip Et