28 Ekim 2009 00:00

Polis öğrencilere biber gazıyla saldırdı

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü’nde stant açan öğrencilere polis müdahale etti.

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü’nde stant açan öğrencilere polis müdahale etti. Hızını alamayan polis, saldırıya tepki göstermek için toplanan öğrencilere de biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale etti.
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü’nde TKP’li öğrencilere, önce özel güvenlik elemanları daha sonra da çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Saldırıya uğrayan öğrenciler yemekhaneye sığındılar. Yaşananların okulda duyulması üzerine 1500’e yakın öğrenci saldırıya uğrayan arkadaşlarına destek için toplandı. Hızını alamayan çevik kuvvet polisleri bu kez desteğe gelen öğrencilere biber gazı ve gaz bombalarıyla saldırdı. Öğrenciler, kütüphaneye giriş izni vermeyen polisi, kitaplarını havaya kaldırarak, “okulda polis değil bilim istiyoruz” sloganlarıyla protesto ettiler.
11 ÖĞRENCİ MAHKEMEDE
Polisin biber gazı ve gaz bombaları kullandığı olaylarda birçok öğrenci yaralanırken, 69 öğrenci de gözaltına alındı. Polis müdahalesi boyunca okula giriş çıkışlar durdurulurken, gazetecilerin görüntü almasına da izin verilmedi. Öğrencilerden 11’i bir polis amirini yaraladıkları iddiasıyla mahkemeye sevk edilirken, diğer öğrenciler ise serbest bırakıldılar.
REKTÖRE ‘ÖĞRENCİNE SAHİP ÇIK’ ÇAĞRISI
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, akademisyenler ve üniversite çalışanları yaşanan saldırıyı Rektörlük önünde protesto ettiler. Beytepe Kampusü’nde dün öğlen saatlerinde bir araya gelen 900 öğrenci “Özel güvenlik-polis işbirliğine son” sloganlarıyla Rektörlüğe yürüdüler. Öğrencilere Eğitim Sen 5 Nolu Şube üyeleri ve öğretim görevlileri de destek verdi. Rektörlük önünde yapılan açıklamada Rektöre “öğrencine sahip çık” çağrısı yapıldı.
Saldırı akşam saatlerinde de Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Alkış ve sloganlarla polis saldırısını kınayan öğrenciler, ilerici, devrimci öğrencilere haksız, hukuksuz soruşturma açan, disiplin cezaları veren Hacettepe Üniversitesi yönetiminin YÖK ve polisin elinde bir kukla olduğunu söylediler. Öğrencilere destek veren yazar Temel Demirer de, bilim yapılması gereken üniversitelerde öğrencilere yapılan saldırılardan utanç duyduğunu söyledi.
DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Aralarında ODTÜ ve Beytepe’nin de bulunduğu üniversite kampüsleri geçtiğimiz aylarda Jandarma bölgesinden çıkarılarak Ankara Emniyeti’ne devredilmişti. Ancak Jandarma yerine polisin geldiği Beytepe’de öğrenciler için değişen bir şey olmadı. Daha önce de öğrenciler bir çok kez Jandarma’nın müdahalesine maruz kalmışlardı. 2006 yılında okula konferans vermeye gelen Rauf Denktaş’ın korumalarının öğrencilere saldırması ile başlayan olaylarda, Jandarma öğrencilere müdahale etmiş, saldırıda bir öğrenci bacağına gelen gaz bombası nedeniyle ameliyata alınmıştı. (Ankara/EVRENSEL)

BASIN SINIFTA KALDI
Yüzlerce öğrencinin mağdur edildiği polis saldırısında medyanın ilgisini çeken ise bir polisin yaralandığı iddiası oldu. Ancak yaralanın polis değil, özel güvenlik elemanı olduğu ortaya çıktı. Anadolu Ajansı, haberinde üniversite öğrencilerinin kampüsteki güvenlik görevlilerini darp ettiğini yazdı. Yine aynı haberde, öğrencilerin “ideolojik amaçlı stand” açtığının vurgulanması dikkat çekti. Doğan Haber Ajansı ise öğrencilerin fakültelere ve kütüphaneye saldırıp binaların camlarını kırdıklarını iddia etti. Hürriyet ise internet sayfasında saldırıyı, “çatışma” diye duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

Akıl almaz gerekçeler!

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa