07 Nisan 2010 00:00

Irak’taki ABD terörünün fotoğrafı

ABD işgali altındaki Irak’ta 2007’de Apache helikopterinden açılan ateşle, aralarında iki gazetecinin de bulunduğu en az 9 kişinin öldürülmesinin görüntüleri ortaya çıktı.

Paylaş

ABD işgali altındaki Irak’ta 2007’de Apache helikopterinden açılan ateşle, aralarında iki gazetecinin de bulunduğu en az 9 kişinin öldürülmesinin görüntüleri ortaya çıktı. Amerikan Savunma Bakanlığı, helikopterde çekilen video kaydının orijinal olduğunu doğruladı.
Görüntüler, kendilerine WikiLeaks adını veren ve suistimallerle mücadele etmeyi amaçlayan bir grup tarafından düzenlenen toplantıyla basına dağıtıldı. Bağdat’ın kenar mahallelerinden birinde 12 Temmuz 2007 tarihinde meydana gelen olayın kayıtlarında, saldırı anı ve öncesinde pilotların konuşları net bir şekilde yer alıyor.
Pilotlar ateş açmadan önce, aşağıda toplanan kalabalığın silahlı olduğunu sanıyor. Reuters muhabirinin elindeki fotoğraf makinesini de hiç benzememesine rağmen RPG roketatara benzetiyorlar. Silahlı oldukları sanılan bu iki kişi, aslında Reuters ajansı için çalışan 22 yaşındaki Foto Muhabiri Namir Noor-Eldeen ve şoförü 40 yaşındaki Said Çmağ. Askerlerin bu kişilerin üzerine ateş açışı ve 2 Reuters çalışanı dahil 9 kişinin öldürüldüğü görülüyor.
YARDIMA GELENLERİ DE TARAMIŞLAR
Görüntülerde, helikopterlerin ateş açtığı kişilerin yardımına bir minibüsün geldiği, araçtakilerin yaralılara yardım etmeye çalıştığı, helikopterin bu kez yardıma gelen aracı taradığı görülüyor. Minibüsün ön koltuğunda iki çocuğun oturduğu ancak pilotların onları fark etmediği belirtiliyor.
Reuters üst düzey yetkililerinden David Schlesinger, “Bu görüntüler, savaş bölgelerinde haber yapmaya çalışanların karşı karşıya bulundukları tehlikenin simgesel, trajik bir örneği. Savaş muhabirliğinin ve bu görevin yapılması sırasında yaşanan trajedilerin somut bir kanıtı” diye konuştu.
ABD ordusundan ismini açıklamak istemeyen bir yetkili ise, AP’ye verdiği demecinde, söz konusu olayın üç yıl önce Bağdat’ın doğusunda meydana geldiğini ve öldürülen kişilerin elinde AK-47 silah olduğunun sanıldığını aktardı.
Reuters, konuyla ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

BAĞDAT’TA5 PATLAMA

Irak’ın başkenti Bağdat’ta meydana gelen 5 patlamada en az 34 kişi yaşamını yitirdi. Polis ve sağlık yetkilileri, Bağdat’ın Şula ve Çakuk bölgelerinde eş zamanlı olarak meydana gelen patlamalarda ölenler arasında kadınların ve çocukların da bulunduğunu söyledi. Yetkililer, patlamalarda 100’den fazla kişinin de yaralandığını belirtti.
Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, patlamalardan birinin eski İngiliz büyükelçiliği yakınında meydana geldiğini, bu eylemi bir intihar komandosunun düzenlediğini kaydetti.

TOTAL’E IRAK’TA YOLSUZLUK SUÇLAMASI

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Fransız Total, Fransa’da Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’a yönelik 1990’lı yıllarda hazırladığı “Petrol Karşılığı Gıda Programı”nda yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.
Şirketin Sözcüsü ve Avukatı Jean Veil yaptığı açıklamada, Fransız Yargıç Serge Tournaire’nin şirket hakkında yolsuzluk suçlamasıyla 27 Şubat’ta soruşturma başlattığını belirtti. Veil, bu resmi soruşturmanın, daha sonra büyük bir yolsuzluk olayına dönüşen BM’nin insani yardım programı çerçevesinde gerçekleştiğini dile getirerek, hakimin selefinin aksine bu kararı aldığını ifade etti.
Fransız ekonomi gazetesi Les Echos’daki haberde, aralarında Total’in mevcut patronu Christophe de Margerie’nin de yer aldığı şirketin eski ve yeni pek çok yöneticisinin konuyla ilgili 2006 yılından bu yana soruşturma geçirdiği kaydedildi. Margerie, olayın gerçekleştiği dönemde şirketin petrol arama ve üretiminden sorumlu genel müdürlük görevinde bulunuyordu.
BM’nin “Petrol Karşılığı Gıda Programı” 1996 yılı Aralık ayında hayata geçirilmiş, ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından 2003 yılı Kasım ayında sona ermişti.
ÖNCEKİ HABER

Rusya’nın Latin açılımı ABD’yi kızdırdı

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...