20 Mayıs 2010 01:00

‘Birbirimizin özgürleşmesine katkı sunalım’


İlk defa düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı önceki gün açıldı. Mehmed Uzun’a adanan fuarın açılışında, “Hem Kürtçe hem Türkçe yazalım” çağrısında bulunan Osman Baydemir, edebiyatın iki halkın da özgürleşmesine katkı sunacağını aktarırken; Doğan Hızlan, Kürt edebiyatının yaygınlaşmasını desteklediğini ifade etti. Cezaevindeki gazeteciler ve yayıncıların hatırlatıldığı açılış töreninde pek çok yazar ve şair bir aradaydı.
110 yayınevinin bulunduğu; konferans, panel, söyleşi, şiir dinletisi gibi 40 kadar kültür etkinliğinin düzenleneceği kitap fuarında Celîlê Celîl, Mıgırdiç Margosyan, Doğan Hızlan, Adnan Özyalçıner, Ahmet Telli, Sennur Sezer, Altan Öymen, Zeynep Oral, Baskın Oran, Ahmet Tulgar ve daha birçok yazar, Diyarbakırlılarla buluşacak. Katılımın ücretsiz olduğu kitap fuarı, 23 Mayıs’a kadar açık. Fuarın şehrin 10 kilometre dışında bulunan ve daha önce Newroz alanı olarak kullanılan Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenmesi nedeniyle, Diyarbakırlıların ilk kez gerçekleşen bu fuarın açılışına katılımı beklenenin altında oldu. 10.30-19.30 saatlerinde açık olan fuara, her yarım saatte bir Büyükşehir Belediyesi önünden ve Ofis Otobüs Durağı önünden ücretsiz servis kalkıyor.
ZOZAN UZUN DA FUARDA
Fuarda, Vedat Kurşun için imza kampanyası standı açıldı. Diyarbakır Kitap Fuarı açılış törenine eşi Zozan Uzun’un da katıldığı fuarda, Mehmet Uzun çeşitli etkinliklerle anılacak. Uzun’un yaşamı ve yazarlık sürecini anlatan belgesel film “17. Fotoğraf” gösterimi ve bir söyleşi gerçekleştirilecek. Fuarla eş zamanlı olarak çeşitli sergiler de düzenlenecek. “Kitabın Yolculuğu/Osmanlı Coğrafyasında Çok Dilli ve Çok Kültürlü Yayıncılığın 500 Yılı” kitap sergisinde, başta İstanbul olmak üzere Osmanlı kentlerinde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında farklı dil, kültür ve yazı sistemlerini buluşturan kitap yayıncılığı ile matbaacılık yer alıyor.
BAYDEMİR: GAZETECİ VE YAYINCILAR HAPİSTE
Fuar açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Her yıl İstanbul’a giderdik. Dönüşümüzde Diyarbakırlı kitapseverler, dostlarımız, okurlar, ‘Neden bu Diyarbakır’da yok’ diye bizi sorgularlardı. Bu sözü yerine getirmiş olmanın haklı gururunu bütün paydaşlarla yaşıyoruz” dedi.
13 Mayıs tarihinde Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun’a 166 yıl ceza verildiğini hatırlatan Baydemir, yine Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ozan Kılıç’ın, 21 yıl ceza aldığını söyledi. Baydemir ayrıca, Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Mehdi Tanrıkulu’nun ve Aram Yayınları sahibi Bedri Adanır’ın da tutuklu olduğunu ifade etti. Vedat Kurşun’un, Hepatit B hastası olduğunu bildiren Baydemir, “Tedaviye ihtiyacı var. Şimdi siz haklı olarak bana diyeceksiniz ki ‘Hepatit’ten önce tedavi edilmesi gereken bir gerçek var ki, o da hâlâ ülke olarak aydınlarımızı, yazarlarımızı, yayın yöneticilerimizi cezaevlerine koyabiliyoruz’. Bugün Başbakan’dan Cumhurbaşkanı’na, ana muhalefet liderinden en muhalifine kadar Nâzım Hikmet’e sahip çıkılıyor. Çok değil 10 yıl sonra Vedat Kurşun’a da bu ülkenin yöneticileri, otoriteleri sahip çıkacaklardır. Gelin hep beraber bu insanlarımız yaşarken sahip çıkalım” diye konuştu.
‘HEM TÜRKÇE HEM KÜRTÇE YAZALIM’
Baydemir daha sonra şöyle devam etti: “Biliyoruz ki, dünyanın bütün dilleri siyasetler üstü ve sınırlar ötesi bir şekilde ve edebiyatın gücüyle aslında kendi özgür ve özgün demokrasisini yaratmışlardır. Onun için ‘Kurban olayım kalem tutan ellere’; hem Kürtçe yazalım, hem Türkçe yazalım. Kürtçe yazdığımızı Türkçeye, Türkçe yazdığımızı Kürtçeye çevirelim ve her ikisini birlikte okuyalım. Birbirimizin özgürleşmesine katkıda bulunalım”. Ehmede Xani’den Cegerxwin’e, Celadet Ali Bedirxan’dan Mehmed Uzun’a dil ve edebiyatın büyük emekçilerine teşekkür eden Baydemir, konuşmasını, Cemal Süreya’nın “Açılmamış Kapılar” şiirinde yer alan, şairin “Ne varsa yarım kalmış, geleceğindir/Bir kez girilmiş sokaklar/ Açılmamış kapılar...” dizeleriyle bitirirken, “Kapılarımızdan girdiniz, sokaklarımızdan geçtiniz. Gönlümüze hoş geldiniz!” dedi.
‘BU KENTTE MEHMED UZUN’U HATIRLIYORUM’
TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise Diyarbakır’a ikinci gelişi olduğunu, kitap fuarı için gelmesinin sevincini artırdığını ifade ederek, şunları söyledi: “Fuarın ve sanatın üç büyük şehrin sınırları dışına çıkmasından mutluluk duyuyorum. Sanatın herkes için olduğu kanısındayım. Her kente gidince bir yazarı hatırlarım. Diyarbakır’a gelince sevgili dostum Kürt Yazar Mehmed Uzun’u hatırlıyorum. Burada Kürt yazarların, Kürt kitaplarının olması, Türkiye’nin zenginliğidir. Mehmed Uzun, çektiklerini kinle değil acıyla söylüyor. Mehmed Uzun, modern Kürt dili ve edebiyatının yaratıcısıdır. Farklı dillerin, farklı kültürlerin, farklı dünyayı algılamaların, çağımızdaki çeşitliliğin güzelliği olduğunu savunurum. Kürt dili ve edebiyatının bu bağlamda gelişmesini, okunmasını ve sergilenmesini destekliyorum.”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından protokolde yer alanlar açılış kurdelesini kesti. Baydemir ve Doğan Hızlan, Kürt Yazarlar Derneği standında “Vedat Kurşun’a özgürlük” imza kampanyasına imzalarıyla destek verdi. Diyarbakırlı Yazar Mıgırdiç Margosyan, Aras Yayınları’ndan çıkan “Kürdan” adlı kitabını imzalayarak Baydemir’e verdi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et