6 Eylül 2010 00:00

1 Mayıs Festivalinde kültürler geçidi


İSTANBUL Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi Kültür Sanat Festivali’nin ikinci günü panel, söyleşi ve konserlerle devam etti. Renk renk stantlar ve dillerin birbirine karıştığı konserlerle büyük ilgi gören festivalin son etkinliği ise Kardeş Türküler konseriydi.
Direnişleriyle ünlü 1 Mayıs Mahallesi’nin, diğer adıyla Mustafa Kemal mahallesinin kuruluş haftası nedeniyle siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tarafından ortaklaşa düzenlenen 8. Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kültür Sanat Festivali birbirinden renkli etkinliklerle devam ediyor. Şükrü Sarıtaş Parkı’ndan düzenlenen festivalin ikinci gününde mahalle girişine asılan pankartlar, festival alanında siyasi partilerin ve derneklerin kurduğu stantlar renkli görüntülere sahne oldu.
MAHALLENİN KURULUŞ ÖYKÜSÜ ANLATILDI
Etkinlikler kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asuman Türkün, mahalle kurucularından Sabri Koçyiğit ve Âşık Veysel Mahallesi Muhtarı Hüseyin Tokmak’ın katılımı ile mahallenin kuruluş hikâyesi anlatıldı. Koçyiğit, 33 yıl önce emekçiler ve devrimci öğrenciler tarafından kolektif olarak kurulan gecekondu mahallesinin yıkımları sırasında 12 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Türkün ise örgütlü mahallelerde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında başlayan yıkımların altında yatan nedenin bu örgütlülüğü yok etmek olduğunu söyledi.
Panelin ardından ise 1977 yılında başlayan gecekondu direnişlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim sırasında o dönemi yaşayan ve arkadaşlarını yitiren birçok kişi duygulu anlar yaşadı. Daha sonra sahneye çıkan Ataşehir Pir Sultan Abdal Derneği Ekibi, semaha durdu. Ardında ise sırayla Grup Mayıs, Nülifer Sarıtaş, Kutup Yıldızı, Seyda Perincek, Erdal Bayrakoğlu sahneye çıkarak, halkların ezgilerini yansıttı. Müzik dinletilerinden festivale katılan binlerce kişi müzik eşliğinde halay, horon ve çiftetelli oynadı. İSTANBUL

Evrensel'i Takip Et