3 Kasım 2010 00:00
Meclis topu taca attı!
GÜNÜN YAZILARI
TBMM Başkanlığının, kapatılan DTPnin yasaklı Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ahmet Türkün milletvekilliğinin iadesi başvurusunu, yetkimiz yok diyerek, geri çevirmesine Barış ve Demokrasi Partisinden (BDP) tepki geldi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis Başkanı topu taca atmıştır derken, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, son gün dahi olsa milletvekilliklerinin iadesinin önemli olduğunu söyledi.
Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği ile parti kapatmayı düzenleyen anayasa maddesinin, Parti kapatmanın milletvekilliğini sona erdirmeyeceği yönünde değişmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) Türk ve Tuğlukun vekilliklerinin iadesi için BDPnin verdiği dilekçe geri çevrildi. AKPli Meclis Başkanı dilekçeyi geri çevirerek, kendi partisinin yaptığı değişikliği uygulamaya sokmamış oldu. Meclis Başkanının cesaretsiz olduğunu belirten BDPliler, Meclis topu taca attı görüşünde.
BDP KARARA TEPKİLİ
Meclis Başkanlığına verdiği, Aysel Tuğluk ve Ahmet Türkün milletvekilliklerinin iadesini isteyen dilekçelerinin, Meclis Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı tarafından kendisine iade edilmesine tepki gösteren Kaplan, Hükümetin Anayasa değişikliğinin arkasında duracak cesareti göstermediğini söyledi. Kaplan, Meclis Başkanlığına verdikleri dilekçenin, Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığından gelen yazıda, Yetkili mercii Meclis değildir denilerek geri çevrildiğini söyledi. Kendisine gönderilen yazıda, Anayasanın 84. maddesine değinilerek Meclisin karar mercii olmadığı, bu nedenle yapılacak işlemin bulunmadığının ifade edildiğini belirten Kaplan, Meclis Başkanı topu taca atmıştır şeklinde konuştu.
Bundan sonra hukukçuların Anayasa Mahkemesine başvuru için gerekli incelemeyi yaptığını, zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurularının da bulunduğunu belirten Kaplan, Anayasa Mahkemesinin üyelerinin değiştiğini, yeni üyelerin seçildiğini, ne karar çıkacağını bilmediklerini söyledi. Kaplan, AKP Hükümetini de kastederek, Hem Anayasayı değiştiriyorlar, hem de yaptıkları değişikliği uygulama konusunda siyasi cesaret gösteremiyorlar diye konuştu.
ŞAHİN CESARET GÖSTEREMEDİ
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da partilerinin meclis grup toplantısına konuya değinerek, bu kararın zaten hukuki değil, siyasi olduğunu hatırlattı.Türk ve Tuğlukun milletvekilliklerinin, Siyasal bir kararla düşürüldüğünü belirten Demirtaş, Meclis Başkanını kastederek, Topu taca atmaktansa, halkın iradesiyle gelen milletvekillerinin vekilliğini iade edebileceklerini söyledi. Halkın iradesiyle seçildikleri dönemin henüz bitmediğini hatırlatan Demirtaş, bu cesaretsiz yaklaşımdan dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.
Arkadaşlarının milletvekilliklerinin verilmesi için sadece siyasal bir cesaret gerektiğini kaydeden Demirtaş, Meclis Başkanının maalesef bu cesareti göstermediğini dile getirdi.
Bizim açımızdan üzücüdür. Ama mesele kapanmış, bitmiş değildir diyen Demirtaş, halkın iradesine duydukları saygının bir gereği olarak arkadaşlarının milletvekilliğinin iadesi için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Ortamı rahatlatacak, pozitif adımların önünün tıkanmamasının önemine dikkat çeken, ancak bu olumlu adımın atılmamasının kendilerini üzdüğünü belirten Demirtaş, Arkadaşlarının son gün dahi olsa parlamentoya, Meclise dönmelerinin önemli olduğunu ifade etti.
(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et