15 Kasım 2010 00:00

Hayvancılıkta gedik açıldı


TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Kurban Bayramı’nda Türkiye’ye gelen ithal hayvanlara tepki gösterdi. Ataman, “Fiyatların yüksekliği, üretim yetersizliği ve disipline edilememiş bir piyasa nedeniyle yaşanan kriz, ithalatla çözülmeye çalışılmış ancak ülkemiz hayvancılığında önemli bir gedik açılmıştır” dedi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman yaptığı açıklama ile bu yıl Kurban Bayramı’nda şimdiye kadar yaşanmamış bir olayın gerçekleştiğini ve Türkiye’nin ithal hayvana muhtaç olduğunu kaydetti. Ataman, vatandaşları hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklara karşı da uyararak kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu.
‘ÜRETİCİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRILDI’
Kırsal kesimdeki besicinin Kurban Bayramı’nı sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Ataman, bu yıl Türkiye’nin ithal hayvana muhtaç olduğunu belirtti. İthal hayvanların gelmesiyle birlikte kırsal kesimdeki hayvan üreticisinin maddi sorun yaşadığını belirten Ataman, bu görüşünü şöyle açıkladı: “Türkiye ithal canlı hayvana muhtaç kalmıştır. Ülkemiz üreticileri hak ettikleri geliri alamaz duruma gelmiş, hayvan yetiştiriciliği kırsal kesimdeki üreticinin gelir elde edemeyeceği bir işkoluna dönüşmüştür. Hayvan varlığımız, sadece kurbanlık kesimiyle geri dönülmez yaralar alacak noktaya gelmiştir. Kırsal kesimde yoksulluk artmakta, üretici üretimden uzaklaştırılmaktadır. Bu gelişim sosyal sorunlara da yol açmakta; şehre göç, buna bağlı olarak şehirlerde artan nüfus, işsizlik, barınma sorunu gibi bir dizi sorunla da mücadele edilmek durumunda kalınmaktadır.”
Ataman, 1990’lardan itibaren et ve süt piyasalarının boş bırakıldığı için sektörün tekelleştiğini, üretici ve tüketicinin mağdur olduğunu belirtti. Ataman, “Et-süt ürünlerinde dış pazar ürünleri ile rekabet edecek bir ortam oluşmamışken; fiyatların yüksekliği, üretim yetersizliği ve disipline edilememiş bir piyasa nedeniyle yaşanan kriz, ithalatla çözülmeye çalışılmış ancak ülkemiz hayvancılığında önemli bir gedik açılmıştır. İthalatı yapan kesimlerin amacı kâr etmek olduğu için, kaynağından ucuza alınan et ve hayvanlara rağmen, fiyatlar düşmemekte, ithalat zengini bir kesim oluşmaktadır. Yaşananlar karşısında ithalatın artarak devam etme riski yüksektir” dedi.
‘HER AŞAMADA KONTROL ŞART’
Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek zoonotik hastalıklara karşı da uyarılarda bulunan Ataman, kurban kesim öncesi ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılması, kesim hijyeninin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yolarla tüketiciye ulaşması için her aşamada risklerin kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ataman, kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda ise şu önerilerde bulundu: “Havaların oldukça ılıman gittiği bu günlerde, kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Bu süre, söz konusu kıyma gibi boyutu çok küçültülmüş etlerde 1 güne kadar düşebilir.”
(Ankara/ANKA)

Evrensel'i Takip Et