10.07.2006 03:00

MEB'de bürokrasi tersyüz edildi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "teyzesinin oğlu" olarak bilinen Cemal Taşar'ı görevlendirmelerde vekaleten müsteşar yardımcılığına kadar yükseltirken, bakanlıkta önemli değişikliklere gitti. Çelik, mahkeme kararıyla Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'ne dönen Öner Güney'i de Özbekistan'a eğitim müşaviri olarak gönderme kararı aldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "teyze oğlu" olarak bilinen Daire Başkanı Cemal Taşar'ı vekalet yöntemiyle müsteşar yardımcılığına kadar yükseltirken, asil müsteşar yardımcılarından Cumali Demirtaş'ı bir genel müdürün emrine vererek, yurtdışına eğitim müşaviri olarak gönderdi. Çelik, mahkeme kararıyla görevine dönen Özel Öğretim Genel Müdürü Öner Güney'i de Özbekistan eğitim müşavirliğinde görevlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda daha önce yaşanan şaşırtıcı görevlendirmelere bir yenisi daha eklendi. Son olarak 7 müsteşar yardımcısı bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nın asil 6 müsteşar yardımcısından birisi olan Cumali Demirtaş, daha önce kendisine alt birim olarak bağlı olan Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün emrine verilerek yurtdışında görevlendirdi.

Müdür teklif etti Eğitimin çeşitli kademelerinde görev yapan, 20 yıldır da MEB merkez teşkilatında görevini sürdüren Cumali Demirtaş'ın, Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Özdemir'in teklifi doğrultusunda Berlin'e eğitim müşaviri olarak görevlendirilmesi kararlaştırıldı. Özdemir'in teklifi Müsteşar Necat Birinci imzası, Bakan Çelik'in "Olur"u ile yürürlüğe girerken, Demirtaş 17 Temmuz 2006 tarihi itibariyle 6 aylığına Berlin'de müşavirlik görevine başlayacak. Demirtaş'ın teklifini yapan Genel Müdür Özdemir'in kararnamesi de Çankaya Köşkü'nden dönmüştü.

Tepki topladı Öte yandan Demirtaş'ın, bakanlık merkez teşkilatından "uzaklaştırılması" tepkilere neden olurken, Bakan Çelik ile Demirtaş'ın daha önce Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen yönetmelik değişikliği nedeniyle karşı karşıya geldiği ifade ediliyor. Demirtaş, daha sonra "skandala" dönüşen yönetmelik değişikliğine imza koymazken, söz konusu yönetmelik değişikliği çerçevesinde eski genel müdür vekili Kapaklıkaya kendine bağlı yurtdışındaki bir kadroya atanma girişiminde bulunmuş, yardımcısı tarafından mülakata tutulmuştu. Ancak Kapaklıkaya'nın yurtdışına atanma kararnamesi de Köşk'ten dönmüştü.

Amaç yer açmak mı? Demirtaş'ın görevinden uzaklaştırılmasının ardından bağlı genel müdürlük ve daire başkanlıkların ise Çelik'in "teyze oğlu" olarak bilinen Cemal Taşar'a bağlanacağı öğrenildi. Vekalet yöntemiyle daire başkanlığından Personel Genel Müdür Yardımcısı, ardından Özel Öğretim Genel Müdürü yapılan Cemal Taşar, Özel Öğretim Genel Müdürü Öner Güney'in mahkeme kararıyla görevine iade edilmesi üzerine müsteşar yardımcılığına getirilmişti. Boş bulunan müsteşar yardımcılığına vekaleten verilen Taşar, Bakan Çelik'in bulunduğu merkez binada yer olmaması nedeniyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü'nün Beşevler'deki makamını kullanıyordu. Demirtaş'ın yurtdışına görevlendirilmesinin ardından Taşar'ın, Bakan katına taşınacağı iddia edildi. Taşar'a ilişkin bir diğer gelişme ise müsteşar yardımcıları arasındaki görevlendirmeyle ilgili oldu. Bakanlığın en tecrübeli Müsteşar Yardımcısı Remzi Sezgin, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın içindeki bir odada hiçbir birim bağlanmadan oturtulurken, vekil olarak müsteşar yardımcılığını yürüten Taşar'a aralarında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün de bulunduğu 5 temel birim bağlandı.

Yurtdışına gönderiliyor Çelik'in yurtdışı görevlendirmeleri arasında dikkat çeken bir diğer uygulaması ise Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Öner Güney'e ilişkin oldu. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden alınarak uzman yapılan Öner Güney, mahkeme kararıyla tekrar eski görevine dönmesine karşın Bakan Çelik tarafından şimdi de Özbekistan'a gönderildi. "Onay"ı çıkan Güney'in Özbekistan'ın Başkenti Taşkent'e 6 aylığına görevlendirildiği kaydedildi. Güney'in, dil şartını taşımamasına karşın görevlendirilmesinin mevzuat açısından yanlış olduğu ifade edildi.


MEB kitap ihalesi başladı Milli Eğitim Bakanlığı, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında ücretsiz dağıtacağı ders kitaplarından 28 milyon 202 bin kitabın basımı için ihaleye çıktı. Ankara'da düzenlenen ihaleye 17 firma katıldı. Firmalar, 74 kalemden oluşan ilk ve orta dereceli okulların ders kitaplarının basımı için teklif verdi. İhale komisyonu, 28 milyon 202 bin adet kitabın basımı için teklif veren firmaların ''ihale şartnamesine uygunluk ve yeterlilik'' durumlarını inceledi. Komisyon, yaptığı değerlendirmenin ardından Rotamat ve Morpa Kültür Yayınları firmalarının yeterlilik çerçevesinde ihaleye katılamayacaklarını açıkladı. Ardından 15 firma komisyona tekliflerini sundu. 2 teklifin alındığı ihalede teklifler, firmaların basım kapasiteleri gözönünde bulundurularak değerlendirilecek ve ihaleyi alıp alamayacakları belirlenecek.

07.02.2026 15:08

Depremin yıl dönümünde iktidar, denetime değil rant paylaşımına odaklanıyor

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde TBMM’den geçen torba yasa, zemin etütlerini bakanlığın belirleyeceği şirketlere bırakıyor. TMMOB Denizli İKK, düzenlemenin denetimi kaldırarak yeni rant alanları açacağını vurguladı.

Depremin yıl dönümünde iktidar, denetime değil rant paylaşımına odaklanıyor

Fotoğraf: Evrensel 

07.02.2026 13:22

Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı, geçen yılkini geride bıraktı

İzmir'de etkili olan sağanak, barajlardaki doluluk oranlarını artırdı. Bugün itibarıyla Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı geçen yılı geride bıraktı.

Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı, geçen yılkini geride bıraktı

Fotoğraf: DHA

07.02.2026 14:20

CHP'li Bülbül’den, Bakan Tekin'e 'Aydın lisesi' tepkisi: 'İnşaat nerede, can güvenliği nerede?'

Aydın Lisesi'nin yıkım kararı alındığı halde yeni binanın yapılmadığını belirten CHP'li Bülbül, "Depreme dayanıksız binada öğrencilerin ve öğretmenlerin can güvenliği nasıl sağlanacak?" diye sordu.

CHP'li Bülbül’den, Bakan Tekin'e "Aydın lisesi" tepkisi: 'İnşaat nerede, can güvenliği nerede?'

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!