2 Nisan 2006 22:00

Bağdat'lı çocuklar için TİYATRO...

Irak'ın başkenti Bağdat'ta çocuklar için perdelerini açan tiyatro festivali kapsamında sahneye çıkan genç balerinler, hiç olmazsa temsil süresince başkentin şiddet ve güvensizlik ortamını unutturuyor. İnsanın başına her an her şeyin gelebileceği kentte çocuklar için festival düzenlemek organizatörler için de zor... Örneğin, 9-12 yaş arasındaki kız çocuklarının rol aldığı "Hayalperest Kelebekler" balesiyle önceki gün başlayan festivale aslında programda yer alan bir piyesin 2 oyuncusunun geçen hafta kimliği belirlenemeyen kişilerce kurşunlanarak öldürülmesi gölge düşürmüş durumda. 20 yaşındaki Fuad Radi ile 25 yaşındaki Haydar Cevad'ın ölümüne rağmen, "Mutlu Aile" tiyatro ekibindeki diğer oyuncular, "Palyaço ve Ben" adlı oyunlarını festivalin 11 günü boyunca sahneleyecekler.

Vatan kadar kutsaldır Festival için organizatörlerin seçtiği slogan ise "Çocuk vatan kadar kutsaldır". Kültür Bakanlığı sponsorluğundaki festival, Irak'ta bu türde 15 yıldır düzenlenen ilk festival olma özelliğini taşıyor. "Palyaço ve Ben" piyesinin yazarı Avatef Naim, "Bu festivalle çocuklara bir anlık düş yaşatmak ve onları kentte hüküm süren korku atmosferinden koparmayı amaçlıyoruz" diyor, ama 2 yıl önce kurulan Çocuk Kültür Evi'nin 200 kişilik salonunun 11 gün sürecek festivalde kaç Bağdatlı çocuğu konuk edebileceği bilinmiyor. Festival kapsamında sahnelenecek hiçbir oyunda şiddete yer yok. Organizatörler, festivalin, Irak'taki tiyatro ve özellikle de çocuk tiyatrosu için bir ivme olmasını umuyor. Seçimlerden önceki hükümetin Kültür Bakanı Nuri Ravi, açılışta yaptığı konuşmada, Iraklı tiyatrocuların ve yazarların zor koşullara rağmen çocuklarla ilgilendiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyerek, şiddetle baş etmek, su ve elektrik gibi hizmetleri yeniden sağlamak gibi öncelikleri bulunan hükümetin kültür faaliyetlerine sübvansiyonunun gecikmesinden dolayı da özür diliyor.

'İşimiz zor' Festivalin başındaki Nebil Tahar ise çocuk tiyatrosunu geliştirme arzusundan hiç vazgeçmediğini belirterek, "Meslektaşlarımızın ölümü, görüldüğü gibi, yaşamlarını riske atan Iraklı tiyatro adamlarının şu andaki sayısız zorluklarından biri" diyor. Oyuncuların öldürülmesinin nedenleri ise hala açıklanamıyor. Kimileri cinayette siyaset ararken, kimileri de tiyatrocuları susturmaya yönelik bir mesaj olduğunu düşünüyor. Bütün temsillerin gece sokağa çıkma yasağı yüzünden gündüzleri sahneleneceği ve ayrıca festivalin yapıldığı başkentin batı mahallesinin pek de güvenli olmadığı belirtiliyor. Eski bir tiyatro geleneğine sahip olmakla birlikte Irak, savaştan bu yana tiyatrodan mahrum. Son yıllarda büyükler için hiçbir temsilin düze Irak'ta güvenlik koşullarının buna izin vermediği biliniyor. Devrik lider Saddam Hüseyin zamanında ise tüm eleştirelere rağmen yine de perdeler açılıyordu.

Evrensel'i Takip Et