25 Ocak 2006 23:00

Yumurta tavuktan mı Unakıtan'dan mı?

4 bin ton mısırı "tavuklarına yedireceği" iddiasıyla adını duyuran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu yine gündemde. İddialara göre, Bakan Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan için Avrupa Birliği uyum yasaları gerekçe gösterilerek faaliyet alanı yeni yönetmelik ve yasalarla genişletildi. Pastörize yumurta işine giren ve son dönemlerde işleri iyi gitmeyen oğul Unakıtan için çıkarılan yönetmelikle, işlerin önü açıldı. Büyük şirketlere ve pastanelere pastörize yumurta kullanma şartı getiren yönetmelik Unakıtan'ın oğlunun cebini doldurdu. İddialara göre, Bakan Unakıtan'ın oğlu pastörize yumurta şirketine sahip. Ancak işleri pek iyi gitmiyordu. Bunun üzerine AB uyum yasaları gerekçe gösterilerek günde belli litrenin üzerinde yumurta tüketen kuruluşlara pastörize yumurta kullanma zorunluluğu getirildi. Yönetmelikle yapılan düzenleme sayesinde oğul Unakıtan'ın işleri yoluna girdi. Ancak AB uyum yasaları ile yapılan düzenleme arasında yetkililer bile ilgi kurmakta zorlandı.

Piyasanın tek hakimi Ülker, Eti gibi büyük kuruluşlar başta olmak üzere gıda sektöründe ve pastanelerde pastörize yumurtayı zorunlu hale getiren yönetmelikle iş bitmiyor. Unakıtan'ın oğlu şimdi de likit (sıvı) yumurta işine girmeye karar vermiş. Yumurtanın markasının ise Unakıtan olması bekleniyor. Esas önemli nokta ise kuş gribi faciasının yaşandığı bugünlerde likit yumurta ile ilgili yasal düzenlemenin de oğul Unakıtan'ın lehine yapılması sürpriz olmayacak. Bu aralar "kuş gribi yumurtanın kabuğundan bulaşıyor" iddialarıyla karşılaşırsak sakın şaşırmayın. Yönetmeliğe bir bahane hazırlanması gerekiyor. Ve Abdullah Unakıtan yakında pastörize yumurta ve likit yumurtada piyasanın tek hakimi haline gelecek.




UNAKITAN AİLESİ'NİN FABRİKALARI İlk fabrikalarını 1996 yılında kurmuş Unakıtan Ailesi. Ulaşabildiğimiz, ancak sahibinin baba Unakıtan mı yoksa oğul Unakıtan mı olduğundan tam da emin olamadığımız fabrikalar şöyle:

YEM FABRİKASI Maliye Bakanı Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın Genel Müdürlüğü'nü yaptığı A.B Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Bandırma'da 3 fabrikası bulunuyor. İlki Bandırma girişinde. Fabrikada, yem katkı maddeleri üretiliyor.

PASTÖRİZE YUMURTA A.B Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 12 kilometre ilerisinde. Susurluk yolu üzerinde de ikinci fabrika bulunuyor. Bu fabrikada ise pastörize yumurta üretimi yapılıyor.

YEM VE YUMURTA Üçüncü fabrika ise Kızıksa yakınlarındaki Yeniköy'de bulunan yem ve yumurta tesislerinden oluşuyor. Her fabrikanın sorumlusu ayrı, ancak 3 fabrika tek bir müdüre, Faruk Gürlek'e bağlı.




OĞUL UNAKITAN SIFIR VERGİ ÖDEMİŞTİ Abdullah Unakıtan'ın sahibi olduğu A.B Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ 2003 yılında sıfır vergi ödemişti. A.B Gıda, 2003 yılında 1.4 trilyon lira kâr etmiş ve bu kâr nedeniyle ödenmesi gereken vergi yaklaşık 377 milyar lira hesaplanmıştı. Ancak, firma yatırım yaptığından vergi indirimi almaya hak kazadı. A.B Gıda, sektörü nedeniyle yüzde 40'lık yatırım indirimi diliminde yer alıyordu. Dolayısıyla firmanın, 2003'te en az 2.8 trilyon liralık yatırım yaptığını söyleyebiliriz. Çünkü ancak bu rakam vergi matrahını sıfıra çekebiliyor. Firma, 2.8 trilyon lirayı aşan bir yatırım da yapmış olabilir. Bu durumda, 2003 vergi matrahı yeterli kalmadığından, aşan kısım için 2004 yılı vergisinden indirime gidilmesi gerekiyor.




366 MİLYAR LİRALIK KAZANÇ Gümrük vergisi oranı zamanında yüzde 20'den yüzde 70'e çekilmediği için Abdullah Unakıtan müthiş kazanç elde etmişti. 2003 yılında mısır ithalatında koruma amaçlı olarak ve haziran ayında yüzde 20'den yüzde 70'e çekilmesi gereken gümrük vergisi düzenlemesi yapılmadı. Oğul Unakıtan 4 Ağustos'ta 4 bin ton mısır ithal etti. Sözde "tavuklarına yedirmek üzere." Bu ithalattan dört gün sonra 8 Ağustos'ta oran yüzde 70'e çekildi. Bu değişiklik A.B Gıda'ya kilo başına 90 TL, toplamda da 366 milyar TL avantaj sağladı.

Evrensel'i Takip Et