27 Haziran 2005 21:00

Görünenin ötesindeki
   anlamı yakalamak

Güner Sarıoğlu, birikimlerimin ve yaklaşımlarının yansıması olduğunu söylediği 'Duruşlar, Bakışlar' adlı fotoğraf sergisinde insanın yüzleri ardındaki gizli kimliklerini arıyor.

Paylaş
Her fotoğraf, bir kitabın ayrı bir yaprağı gibi... Her birinde başka bir yüz, başka bir duygu, başka bir insan var. Bakışların anlamı ve fotoğrafçının anlatımı, birbiri ile iç içe... Bakışlar, bizim de içselliğimizi, gizliden sorgulamamıza yol açıyor. Kimbilir, bizde daha ne çok kimlik, kişilik ve bakış gizli? Fotoğraf Sanatçısı Güner Sarıoğlu, birikimlerimin ve yaklaşımlarının yansıması olduğunu söylediği 'Duruşlar, Bakışlar' adlı fotoğraf sergisinde insanın yüzleri ardındaki gizli kimliklerini arıyor. İnsanın bakış ve duruşlarla yansıtıldığı fotoğraflar, görünenin ötesindeki anlamı yakalamak, dışa vurulmayan, özenle saklanan gerçek kimlikler ile ilgili ipuçlarını aramanın, bulmanın çabası sonucunda sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, umut, merak, hüzün, sevgi gibi duyguların arkasında gerçek kimlik ve kişiliğin izlerini görebilmenin bir anlamda fotoğraflardaki kişilerin, yaşama karşı duruş ve tavırlarının sezinlenmesine olanak sağladığını düşünüyor. Hüznün, sevginin arkasındaki öfkeleri, korkuları, tedirginlikleri de yansıtan fotoğraflar, aynı kişilerin birkaç farklı bakışını yansıtarak insanı daha yakından tanıma olanağı sağlıyor. Sanatçı, arayışını, insanların bize yansıtmak istediğinin ötesinde gerçekten kim oldukları, ne duydukları, ne hissettiklerini yakalama süreci olarak tanımlıyor. Çektiği fotoğraflarda insanın sıradan davranışlarının, duygularının dışında yeni bir şeyler aradığını dile getiren Sarıoğlu, bunu yakalayamadığında o fotoğrafın kendisi için iyi bir fotoğraf olmadığını belirtiyor.

Görüntü ile hep yakındım Uzun yıllar belgesel ve TV programları yöneten Sarıoğlu görüntüyle olan ilişkisini şu sözlerle anlatıyor, "En başından beri bu sürecin içinde yer aldım. Tüm olumlu ve olumsuz yanları, sancıları ve heyecanları ile yaşadım. Bu sancılı oluşum sürecinde ben, ilke olarak, işlerin olması gerektiği gibi yapılmasından yana oldum. Bu yeni yapılanmada, eğitimin ve çalışma disiplininin sağlanmasına yönelik, eğitim etkinliklerine katıldım. Bu çerçeve içinde kendi iş yapma yaklaşımlarımdan da ödün vermedim. Çalışmalarımda, biraz da koşulların getirdiği zorunlulukla görüntüyü oluşturan her türlü öge ile çok yakından ilgilendim. Bu bana, benimle birlikte olanlarla ve benden sonrakilerle bildiklerimi paylaşmak ve yeniden öğrenmek olanağını sağladı. İşte tam da bu sürecin özünü oluşturan bu çalışmalar, benim her bir görüntü ve görüntüyü oluşturan her bir öge ile yakından ve yoğun ilgilenmeme neden oldu" Kitap hazırlığı içinde... Aynı başlıkla daha geniş bir fotoğraf seçkisini yakın zamanda kitap olarak yayınlayacak olan Sarıoğlu, aynı zamanda "Dokular" başlığı altında hem doğa hem araç gereci hem de insanı konu aldığı bir sergi ve kitap hazırlığı içinde. TRT'de televizyonun kuruluş yıllarında yapımcılık ve yönetmenlik yapan Sarıoğlu, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda (İletişim Fakültesi) öğretim görevlisi olarak çalışmış. "Ladik 76", "Keçe", "Beritanlı", "Kapadokya", "Eşref Üren" gibi belgesel filmlere imzasını atarak son yıllarda fotoğrafa ağırlık veren Sarıoğlu'nun üçüncü kişisel sergisi olan "Duruşlar, Bakışlar" 9 Temmuz' a kadar Fotografevi Koç Allianz Galerisi'nde görülebilir.

ÖNCEKİ HABER

Değişim ama kimin için?

SONRAKİ HABER

Kuzeyde şenlik var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...