26 Ocak 2005 22:00

Protesto için kitabını yaktı

Almanya'da yazdığı kitabını Kayseri'de yayınlamak isterken yaşadığı zorlukları protesto eden genç yazar, kitaplarını yaktı.

Paylaş
Almanya'da yazdığı kitabını Kayseri'de yayınlamak isterken yaşadığı zorlukları protesto eden genç yazar, kitaplarını yaktı. Almanya'da yaşarken yazdığı "512. Akşam" isimli kitabını yayınlamak için Kayseri'ye gelen Tuğba Şahin (23), eşi Hakan Demey ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de sanata ve edebiyata değer verilmediğini, birkaç ay önce kendi imkanıyla bastırdığı ilk kitabını yayınlamak için birçok zorluklarla karşılaştığını belirtti. Almanya'da kaleme aldığı kitabını bastırmak için önce İstanbul'daki yayınevleri ile görüştüğünü anlatan Şahin, şunları söyledi: "Felsefi ağırlıkta 95 ayrı çalışmamdan oluşan kitabımı bastırmak için görüştüğüm yayınevleri benim tanınan bir yazar olmadığımı söyleyerek, talebimizi kabul etmediler. Bunun üzerine Kayseri'deki akrabalarımın yanına gelerek kendi imkanlarımla kitabımı bastırdım ve satmaya başladım. Ancak Türkiye'deki kanunları bilmiyordum. Kendi bastırdığınız kitabı elden satmak korsancılık sayılıyormuş ve yasakmış. Bunu öğrenince kitap satışından vazgeçtim."

Yayın durduruldu Kitabını yayınlama konusundaki sıkıntılar üzerine bir darbe de Erciyes Üniversitesi Televizyonu'ndan yediğini ifade eden Şahin, üniversite televizyonunda davet edildiği programın yayınının, başörtülü olması nedeniyle durdurulduğunu iddia etti. Programın yayınının durdurulmasının sanata saygısızlık olduğunu ileri süren Şahin, şöyle devam etti: "Kitabımın tanıtımı için yaklaşık 1 ay önce üniversite televizyonuna davet edilmiştim. Canlı olarak yayınlanan program sırasında birden yayından çıkarıldığımızı öğrendim. Bir yetkili gelip kıyafetim nedeniyle yayını durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti. Benim kişiliğim önemli değil, ama ben orada yazar kimliğimle bulunuyordum. Orada sanata ve edebiyata saygısızlık yapılmıştır." Bu olaydan sonra kitapları nedeniyle misafir olarak yanlarında kaldığı yakınlarına sıkıntı olmaya başladığını ve yayınlayamadığı kitabının psikolojisini bozduğunu bildiren Şahin, manevi olarak rahatlamak ve genç bir yazarın karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekmek için kitaplarını yaktığını, kısa süre sonra da eşiyle birlikte yeniden Almanya'ya döneceğini belirtti. Reklam mı yapıyor? Gazetecilerin reklam yapıp yapmadığı yönündeki soruları karşısında ise Şahin, tek amacının içinden gelenleri yazdığı kitabını okurlarıyla buluşturmak olduğunu, reklam yapmamak için kitabında ismini bile sakladığını söyledi. Basın açıklamasının ardından Tuğba Şahin ve eşi Hakan Demey, benzin dökerek kitapları yaktılar. Benzinin alev alması sırasında küçük bir de kaza yaşandı. Kitaplardan sıçrayan alevler Şahin'in kazağının kolunu tutuşturdu. Kaza, Hakan Demey'in müdahalesiyle önlendi. Kitap yakma eylemini gören çok sayıda vatandaş da tutuşmayan kitapları alarak evlerine götürdü.

ÖNCEKİ HABER

İtaata tepki:Sur'u Üfle

SONRAKİ HABER

Herkes kendi yoluna...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...