17 Nisan 2004 22:00

Yine özelleştirme kıyımı

Karadeniz Bakır İşletmeleri'ne (KBİ)'ye bağlı Samsun Bakır İşletmesi ve Küre Eti Bakır İşletmesi de özelleştirme kıyımı yaşanan işletmeler arasına katıldı. Yeni patron CE-KA İnşaat, İş Kanunu'nun 29 maddesine dayanarak, "teknik açıdan tadilat ve iyileştirme" gerekçesiyle Samsun'da 207 işçinin, Küre'de ise 251 işçinin iş akdini fesh etti. Samsun ve Küre'deki bakır işletmeleri, 24.02.2004 tarihinde yapılan ihale sonucunda, gerçek değerinin üçte biri olan 33 milyon dolara CE-KA inşaat firmasına peşkeş çekilmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, fazla zaman kaybetmeden satışı onayladı. Her iki işletme alıcı firma tarafından 14 Nisan'da saat 24.00 itibariyle devralındı. Ertesi gün "teknolojik yenilenme" gerekçesiyle işçilerin iş akitleri de fesh edildi. Fesih kararı 15 Nisan'da işçilere tebliğ edildi. İşçiler 15 Mayıs'ta işten çıkarılacak. Daha önceki yıllarda 1000 civarında işçinin çalıştığı fabrikada 216'ı kadrolu 300'ü aşkın işçi çalışıyor.

Sendikaya tepki Samsun Bakır İşletmesi işçilerinden, Cengiz Varlık, özelleştirmeden, işletmede örgütlü Türk Metal Sendikası'nı sorumlu tuttu. Varlık, şunları söyledi: "Bu sonuca sendikamızın işbirlikçi tutumu nedeniyle varıldı. Yıllardır bakırın özelleştirileceği söyleniyordu, birkaç kez ihaleye çıkarıldı, çeşitli nedenlerle ihaleler ertelendi. Bu zaman süresince özelleştirmeye karşı hiçbir eylem yapılmadı. Birşeyler yapılması gerektiğini söylediğimizde sendika bizleri her defasında tehdit etti. Özelleştirmeye karşı çıkarsak tazminatlarımızı kaybederiz, dışarıda milyonlarca işsiz var, halimize şükredelim, diyerek tehditlerini sürdürdü. Ama bu tutum işimizi kaybetmemize neden oldu." Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Sabri Özdemir'in son bir ay içerisinde işçilerin talebi üzerine iki defa Samsun'a geldiğini belirten Varlık, şöyle devam etti: "Adeta CE-KA Müdürü gibi hareket etti. 'CE-KA müdürü ile görüştük, işe başlamadan toplu çıkışınızı verecek, kıdem, ihbar ve iş kaybı tazminat hakkına kavuşacaksınız' diyerek büyük hak elde etmiş misali bir tutum içerisinde oldu. Hafta sonu gelişinde de 'CE-KA yetkilileri öğleden sonra demirbaş eşya ve malzemeleri tespit için üniteleri gezecekler, onlara güçlük çıkarmayın' diyerek ihanetçi tutumunu ortaya koydu."

'Samsun kaybedecek' EMEP Samsun İl Başkanı, bakır işçisi Sait Kocaman da, Türk Metal'in her zaman özelleştirme yanlısı bir tutum izlediğini belirterek, "Sendikacılarımızın ihanetçi yüzü bu satışla daha net ortaya çıktı. Genel Başkan Yardımcısı Sabri Özdemir, fabrikanın yemekhanesinde yaptığı konuşmaları da özelleştirmeye karşı olmadığını tüm işçilerin gözüne baka baka söyledi" dedi. Sendikanın baskıcı ve oyalayıcı tutumunun etkili olduğunu, işçilerin "yasal haklarımızı da alamayız" korkusuyla, fesih tebliğ yazısını alelacele imzaladığını söyleyen Kocaman, "Kimi arkadaşın 15 yılı, kiminin 10 yılı var emekliliğine. Bu arkadaşların yaşamı alt üst olacak. Bizler kaybedeceğiz, ama CE-KA ve arkasındakiler kazanacak. Samsun kaybedecek, ülke kaybedecek" diye konuştu.


Mağdur sayılacaklar mı? KBİ'de çalışan işçilerin; haklarıyla birlikte yeni işverene devredildikleri için, işten çıkarıldıklarında özelleştirme mağduru sayılmayacakları, bu nedenle başka kamu kurumlarına atanamayacakları belirtiliyor. Türk Metal Samsun Şube Başkanı İsmai Ekşioğlu ise "Tekrar işe devam etmeyi kabul etmezlerse özelleştirme mağduru sayılacaklar" diyerek bu iddiayı yalanladı. İşletmede çalışan 216 işçiden 9'unun emekliliğini istediğini, 207'sinin ise iş akitlerinin feshedildiğini bildiren Ekşioğlu, yeni işverenin işçilerin bir kısmını daha sonra geri çağırabileceğini belirtti. Büyük bir ihtimalle düşük ücretle ve eski haklarından vazgeçerek geri dönmeleri istenecek olan işçilerin bunu kabul edeceklerini sanmadığını söyleyen Ekşioğlu, "Bunu ancak emekliliğine çok az bir süre kalan işçiler belki kabul edebilir. Çünkü işçinin hâlâ devletten bir beklentisi var. Oysa, özelleştirme mağdurları geçici işçi ya da memur yapılacaksa, devletin bunlara çok büyük bir garanti getirdiğini söyleyemeyiz" diye konuştu. Kendisinin özelleştirmeye karşı olduğunu vurgulayan Ekşioğlu, şunları söyledi: "Ancak özelleştirmeye bütün sendikalar karşı olmasına rağmen bunu hiç kimse başaramadı. Bunun tek yolu bütün sendikalar anlaşacak, çıkacak meydana, biz özelleştirmeye karşıyız diyecek, şalteri indirecek... Hangi sendika buna karşı çıktı da başardı? Biz artık işçi ekmeğini nasıl kaybetmez, bunu düşünüyoruz."

Evrensel'i Takip Et