11 Mart 2004 23:00

Kendi geleceğimiz için

Kıraç'ta Demokratik Güçbirliği'ne destek veren gençlerin yaptığı toplantı, Kıraç gençliğinin sorunlarını belirlemesi ve ortak bir çözüm üretmesi için bir ilk adım oldu. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen 15 kadar genç, görev dağılımı yapmış ve bu toplantı için çalışmaya başlamıştı. Neredeyse her mahalleden 150 kadar genç katıldı, Yenimahalle SHP seçim bürosundaki toplantıya. Kuruçeşme, Merkez, Yenimahalle ve Namık Kemal gençleri... Aslında birbirlerini okullarında ya da çoğunlukla fabrikalarında görmüş, ortak sorunları yaşamış; ama "Alevi-Sünni", "Kürt-Türk", "Tokatlı-Karslı", "sağcı-solcu" gibi dayatılan bölünmeler nedeniyle belki de kavga etmek dışında daha önce hiçbir araya gelmemişlerdi. Bu bölünmenin tam olarak ortadan kaldırılamadığı da daha çok göçmen ailelerin yaşadığı Muhacir Mahallesi'nden toplantıya hiçbir katılımın olmaması olarak gösterdi kendini. Kıraçlı gençler, oluşturdukları komitelere yenilerini ekleme, seçim günü için müşahit yazma, ailelerine Demokratik Güçbiriği'ni destekleme çağrısı yapma ve ulaşamadıkları onlarca gence ulaşma kararlarını alarak ayrıldılar toplantıdan.

Gençlerin sorunları Yenimahalle gençlik temsilcisi işçi Coşkun, gençlerin sorunlarını özetledi önce: "Hepimiz mahallemizde aynı sorunları yaşıyoruz. Bize dayatılan kültür kahve kültürü. İşten eve evden işe bir kültür. Çoğumuz günde 12-13 saat çalışıyoruz, ancak 2-3 saat boş vaktimiz kalıyor. Birilerinin ticari kazancı olmaktan öteye geçemiyoruz." Coşkun, bütün bunların çözümü için bir adım olarak, Demokratik Güçbirliği'nin Kıraç'aki adayı Ferhat Tunç'un desteklenmesini sağlamayı önerdi ve konuşmasına Güçbirliği seçimi kazanamasa bile, örgütlenmiş olan gençlerin yerel yönetimler karşısında bir güç olarak kendini hissettirmesi gerektiğini de ekledi. Kuruçeşme'den işçi Kazım da mahalleler arasındaki bölünmenin sonuçlarına değinirken, kendi mahallesindeki üst geçit sorununu örnek verdi: "Kuruçeşme'de bir çok insan bir üst geçit yapılmadığı için can verdi. Kimsenin haberi yok. Hepimiz Kıraç'ta oturmamıza rağmen mahalleler birbirinden habersiz. Bu yüzden sorunlar karşısında beraber hareket etmiyoruz." Bu sorunu halletmek için de toplantıya gelmeyen Muhacir Mahallesi'ndeki gençlere ulaşma kararı alındı.

Ailelerin etkisi Kendi köylerinde 200 gencin aileleri istediği için CHP'ye oy vereceklerini ancak kendisinin Güçbirliği'ni desteklediğini söyleyen Gürsel ve ailesinin AKP'yi desteklediğini anlatan Murat aslında gösterdi ki, gençler, feodal ilişkilerin dayattığı gelenekleri Kıraç'ta aşmaya başlamış. Selahattin, Kürt gençlerinin kendi dilini ve kültürünü canlı tutmak için mücadele etmesi gerekirken Kıraç'taki kahvelerde daha hızlı bir şekilde kültüründen uzaklaştığını söylüyor. Sözlerine, yaşanan Türk-Kürt bölünmesini ortadan kaldırmak ve Demokratik Güçbirliği'nin seçimi kazanmasını sağlamak için gençlerin kardeşçe bir arada çalışması ve örgütlenmesi gerektiğini ekliyor. Merkez Mahallesi'nden Gökalp'in sözleri de 'büyüklerin' aşamadığı ayrımcılıkları, kendi sorununa sahip çıkan gençlerin nasıl geride bıraktığının bir başka örneği: "Kürt-Türk ayrımcılığını artık aşmamız lazım. 21. yüzyıldayız. Herkes artık neyin ne olduğunu biliyor. Biz de biliyoruz" 17 yaşındaki tekstil işçisi İzzet de erzak ya da paraya oylarını satan yoksul ailelerin olduğunu hatırlatarak, onların bir an önce uyarılması gerektiğini ortaya koyuyor: "Bazı evlere kömür dağıtılıyor oy karşılığı. Ailelerimize söylememiz lazım, sobada yaktıkları kömür değil geleceğimiz." Daha önce DYP adayı İdris Yazıcı için çalışan Murat ise artık Güçbirliği için çalışıyor ve düzen partilerinin gençlerini nasıl kazanmak gerektiğini ifade ediyor: "Yazıcı kendisi için çalışacak herkese 200 milyon verdi. Biz onurumuzu koruyup ayrıldık. Kıraç'ta bir çok sorunla yaşıyoruz. Ben babama soruyorum, bu Kıraç'ta bizim için çocuklarım için ne mücadele verdin diye. Yarın çocuklarımızın bize, benim için ne yaptın diye sormasını istemiyorsak bugün mücadele etmeliyiz. Gençlerimiz susturuluyor. Ama biz buradayız. Ceplerimiz dolmuyor ama onurlu bir şekilde geleceğimiz için mücadele ediyoruz." Güçbirliği'nin Belediye Meclis üyesi adayı Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan'ın da katılarak gençlik meclislerini anlattığı toplantıdan sonra gençler, müşahitliğe adlarını yazdırıp, Güçbirliği'nin afişlerini mahallelerine asmak için alarak seçim bürosundan ayrıldılar.

Evrensel'i Takip Et