Pop-Art geçmişten bugüne bakıyor
II. Dünya savaşından sonra meydana gelen değişimlerin bir tanesi de sanat alanına Pop Art’ın girmesi oldu. Renkli afişler, resimli dergi ve romanlarda kullanılmaya başlanan bu sanat, sonraları en çok reklam alanında görülür. Pop Art’ın hikayesi 1956’da İngiltere’de başlar. Richard Hamilton, ‘Just what is that makes today’s homes so different, so appealing?’ adlı ironik bir tablo yapar. Modern dünyayı simgeleyen garip eşyalarla dolu bir salonun ortasında, gelişmiş kaslarıyla bir adam durur. Elinde dev bir topitop vardır, kanepede ise kafasına abajur geçirmiş çıplak bir kadın...
O yıllarda aykırı bulunan bu tablo sonrasında Amerika, İngiltere ve bir çok ülkede yaygınlaşır. Gallery Linart’ta açılan ‘Pop Art Extended’ sergisinde Arda Yalkın, Ayline Olukman, Ayşegül Sağbaş, Deniz Beşer, Gökçe Çelikel, Halil Vurucuoğlu, Murat Pulat, Yiğit Yazıcı ve Zeynep Beler gibi yerli sanatçıların yanısıra ‘New York 2’ adlı çalışmasıyla Monika Bulanda ve ‘Asleep 2’ ismini verdiği resmiyle Ayline Olukman da yer alıyor. Sergideki çalışmasında New York ve İstanbul’un benzerliklerine değinen Bulanda ve günümüz kadınlarını tuvallerinde ikonlaştıran Olukman’la Pop Art’ı konuştuk. ‘Pop-Art Exdsented’ sergisinde yer alan eseriniz ‘Nev York 2’ ne anlatıyor? Monika Bulanda: Seri olarak tanımlayabileceğimiz işlerim var. ‘New York 2’ de bu serilerden bir tanesi. Bir de ‘Multi İstanbul’ diye bir çalışmam var. İstanbul ve New York birbirlerine çok benziyorlar. Bu benzerliği ifade etmeye çalıştım. Farklı insanların bu şehirlere geliyor olması tablomda renk cümbüşü yarattı. Pop-Art akımının 1950’den bugüne gelişimini nasıl görüyorsunuz? Monika Bulanda: Pop Art soyut dışavurumculuğa tamamen isyan ederek başlayan bir akım. Her şeyi ikonlaştırıp, reklam ve tüketim alanına uyma amaçlı yapılmış bir akım. Andy Warhol bu işi ikonlaştırıp Amerika’da yaygın hale getirmiş. Pop Art hiçbir zaman ölmez, çünkü her şeye hitap eden bir sanat. Tüketime de tasarıma da hitap ediyor. Sanattan doğarak, bir çok şeye, mobilya dizaynından tutun da renk objelerine kadar bu akım yayıldı. Andy Warhol’un çalışmalarının da olduğu bir sergide resminiz yer alıyor. Siz nasıl tanımlıyorsunuz Warhol’u? Ayline Olukman: Çok önemli bir sanatçı her şeyden önce. Fotoğraf ve resimleri kullanarak önemli çalışmalara imza atmış bir adam. Pop Art çalışmaları görünür olarak popüler ama derinliği de olan çalışmalardır aynı zamanda. Warhol, bu akımın öncü ismi olarak büyük bir sanatçıdır. Sizin de çalışmalarınız sergileniyor. Ne anlatıyor resminiz? Ayline Olukman: Benim çalışmamda fotografi ve desen ağırlıkta. Daha feminen fügürlerle modern kadını yansıtıyor. Her zaman var olan bir kadın figürü var ve çalışmam da kadının rolünü ikonlaştırarak ele alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ANDY WARHOL
Andy Warhol 6 Ağustos 1928’de ABD’de doğdu. Pop Art akımının en önemli temsilcilerinden kabul edilen Warhol’un çalışmaları çağın toplumsal olaylarıyla bir bütünlük içinde radikal bir tepkiyi gösterir. Andy Warhol ise New York’ta kurduğu ve “Factory” adını verdiği atölyesinde sade yaratıcılığın sınırlarını aşıp türlü yeniliklere imza atar.
Parlak renklerle adeta badana yapılmış Marilyn Monroe, Elvis Presley, Elizabeth Taylor portreleri büyük sansasyon yaratır. 22 Şubat 1987’de uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirir.
Evrensel'i Takip Et