13 Temmuz 2002 21:00

Dokuzlar Hareketi
   yeni bir kararın eşiğinde

Ecevit'in erken seçim sürecinde olağanüstü kurultaya gitmenin zor olduğunu açıklamasının ardından, 9'lar Hareketi, bundan sonraki süreçte ne yapacağını tartışmaya başladı.

Paylaş
DSP'de, 9'lar Hareketi adıyla anılan muhalif milletvekilleri geleceklerinin ne olacağını tartışıyorlar. 9 milletvekili Ecevit'in, kurultayın erken seçim sürecinde yapılmasının zor olduğunu söylemesi üzerine illerine giderek durum tespiti yapmayı kararlaştırdılar. Seçmenlerine danışacak olan 9'ların toplantılar sonrasında istifa ihtimalinin netleşmesi bekleniyor. 9'lar Hareketi'nden Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, Sivas Milletvekili Cengiz Güleç iddiaları yalanlarken, Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu seçmenlerine danışmadan istifa kararı almasının mümkün olmadığını söyledi. DSP'deki ayrışma döneminde Başbakan Ecevit ile görüşerek partinin olağanüstü bir kurultaya gitmesi gerektiğini, bu sayede birliğin sağlanabileceğini savunan 9'lar Hareketi, Ecevit'ten ümidi kesince seçim bölgelerine danışma kararı aldılar. Seçim bölgelerinde toplantılar yapacak olan milletvekilleri, "DSP'den istifa" fikrini de tartışmaya açacak. Uluç Gürkan, Ertuğrul Kumcuoğlu, Bayram Fırat Dayanıklı, Tahir Köse, Cengiz Güleç, Emin Karaa, Ahmet Arkan, Sadık Kırbaş, Ali Arabacı'nın toplantıların ardından "tamam ya da devam" kararı alacakları ifade ediliyor.

Örgütlerde hareketlilik DSP içindeki hareketlilik de tüm yurtta devam ediyor. İl ve ilçe örgütlerinin genel merkezden habersiz toplantılar düzenleyerek sürece ilişkin görüşmeler yaptıkları haberleri dolaşırken, toplantılarda "çok hızlı gelişen durumun izlenmesi ve temkinli davranılmasının konuşulduğu" söyleniyor.

Milletvekillerinden yalanlama 9'lar Hareketi'nin seçim bölgelerine giderek toplantılar yapacağını söylentilerini sorduğumuz DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan ise iddiaları yalanladı. Gürkan "Bunlar doğru değil, külliyan yalan" diyerek, Başbakan Bülent Ecevit'in kurultay konusunda olumlu açıklamalar yaptığını, Ecevit'e erken seçimin gündemde olduğu bir dönemde bile kurultayın yapılabileceğini anlatmaya ısrarla devam edeceklerini söyledi. DSP Sivas Milletvekili Cengiz Güleç de Pazartesi günü Ecevit'le tekrar görüşeceklerini ve istifa söylentilerinin yalan olduğunu söyledi. Güleç, "Gönül arzu ederdi ki Sayın Ecevit kurultay ve yeniden yapılanmayı daha bir vurgulasın, dile getirsin. Bunun anlamlı ve önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu ifadenin bile önemli adım olduğunu kabul ediyoruz. Yeniden yapılanma konusunda uzlaşma ve değişim yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bunun sonucunda DSP'nin ulusal solun bir cazibe merkezi olarak devam etmesini istiyoruz" dedi. DSP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Pazartesi günü Aydın'da Aydın Esnaf Odası'nın toplantı salonunuda partililerle bir toplantı yapacağını söyledi. Kumcuoğlu toplantıdan sonra ne olacağını, o toplantıda nasıl kararlar alınacağını bilemediğini belirterek, "Ben Aydın'da DSP listesinden milletvekili seçildim. Kendilerine vefa borcum var. Seçmenlerimle görüşmeden, karşı karşıya gelmeden istifa konusunda bir karar vermem söz konusu olamaz" diye konuştu. Seçimlerden önce olağanüstü kurultayın olmasının iyi olacağını dile getiren Kumcuoğlu, "Kurultayın olmasını istiyorum. Olmadığı durumda ne yapacağımı ne olacağını söyleyemem" dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Yeni Oluşumcular' için kritik süreç

SONRAKİ HABER

Baykal: Birleşeceksek ayrışmak niye?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...