27 Ağustos 2001 21:00

Gülhane'de neler oluyor?

Gülhane Parkı, yıllar süren bakımsızlığın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce gündeme alındı. İstanbul'un tek hayvanat bahçesi ve geleneksel Gülhane Şenlikleri de tarihe karıştı.

Paylaş
Gülhane'de neler oluyor?Arzu Yağız / Koray Karaermiş Sıcak yaz akşamlarında düzenlenen halk konserleriyle anılan Gülhane Parkı'nda, bir süredir çalışma var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Daire Müdür Vekili Mücahit Demirtaş, parktaki 1. Etap düzenleme çalışmalarının yaklaşık bir yıl süreceğini ve bunu Anıtlar Kurulu'ndan alınan onaylar doğrultusunda ikinci ve üçüncü etap çalışmaların izleyeceğini söylüyor.1996 yılında hazırlanan ve 1998 yılında Anıtlar Kurulu'na verilen "Gülhane Parkı Yeni Düzenleme Projesi" 2 ay önce "prensipte uygun" kararının verilmesiyle birlikte başlandı. Ve ilk adım olarak park içinde yer alan salaş binalar, ilaveler ve parkın bazı fonksiyonları tamamen kaldırıldı.Bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Demirtaş, 1. etap inşaatının daha çok çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarını kapsayacağını bildirerek, bu bağlamda çevre düzenleme öğeleri olarak, giriş meydanları, otoparklar, yaya yolları, dinlenme ve seyir terasları, havuzlar, kaya bahçeleri, mağara düzenlemeleri, çocuk bahçeleri ve oyun alanları, yaya köprüleri, kentsel mobilyalar, kır kahvesi ve seraların yapılacağını söyledi.

Gelecek güze açılacakDemirtaş ayrıca, eski askeri yapılar ve ahır binaları arasında kalan bölümde sergi-gezi aksı oluşturulacağını, şölen çayırı ve koşu yolları ile parkın zenginleştirileceğini de kaydederek, "Parkın 2002 yılının güzüne doğru açılmasını planlıyoruz" diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Gülhane Parkı'nda yapılan peyzaj düzenlemesinin ardından yurtdışından ve yurdun değişik yörelerinden getirilen gül ve lale fidanları parkın dört bir yanına ekilecek. Demirtaş, Gülhane Parkı Yeni düzenleme 1. etap inşaatının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne olan maliyetinin 4.4 milyon dolar olacağını da belirtti.

Hayvanat bahçesi artık yokGülhane parkının vazgeçilmez köşelerinden biri olan "Mini Hayvanat Bahçesi" de yenileme çalışmaları kapsamında tarih oldu. 1955'ten beri hizmette olan ve İstanbul'un şehir içindeki tek hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan bahçedeki hayvanlar kısa bir süre önce Ankara'daki Atatürk Orman Çifliği'ne haraç mezat satıldı. Çünkü, hayvanat bahçesindeki hayvanlara aylardır İstanbul'da bir yer bulunamadı. İstanbullular, artık uzun bir süre yabani hayvanları sadece kitaplardan ya da televizyondan görebilecek.

Şenliklere elveda Gülhane Parkı adıyla özdeşleşen geleneksel şenliklere de veda etti. Ücretsiz halk konserleri, akrobasi gösterileri ve eğlenceli yarışmaların düzenlendiği şenlikler, halkı parka çeken önemli bir etkendi. Proje kapsamında geçen yıl da yapılmayan Gülhane Şenlikleri, artık yapılmayacak. Bu konuda, "Bir daha yapılmayacak, mekân olarak uygun düşmüyor. Başka yerler düşünülüyor" dedi.En çok yaz aylarında insan akınına uğrayan Gülhane Parkı, bu yazı tamamen şantiye görünümünde karşıladı ve öyle geçiriyor. Gelecek yaz da öyle geçecek gibi. 2002 yılında açılacak yeni Gülhane'nin eskisi aratıp aratmayacağı ise merak konusu.
ÖNCEKİ HABER

Bağ-Kur'da 'kolaylık' izdihamı

SONRAKİ HABER

ABD Hazar'a çomak sokuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...