26 Ağustos 2011 12:10

Engellilere maddi yardım ilüzyonu

Engelli yakınlarına devlet tarafından verilen bakım hizmeti ücretini almak pek mümkün gözükmüyor. Bir engelli yakının devletten bakım hizmeti alabilmesi için aylık gelirinin, asgari ücretin üçte ikisinden az olması şartının konması birçok engelliyi ve yakınını mağdur ediyor.Türkiye’de birinin yardımı

Engellilere maddi yardım ilüzyonu
Paylaş
Şiar Can Şener

Türkiye’de birinin yardımı olmaksızın kaldırımlarda yürümeleri, otobüse binmeleri mümkün olmayan, yaşamın her alanında kendilerine çıkartılan engellerle mücadele eden milyonlarca engelli vatandaşın sorunları azalmak yerine her geçen gün daha da artıyor.

Bunlardan biri de Resmi Gazetede 30 Temmuz 2006’da yayınlanan yönetmelik. “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik”e göre, engelliler tespit ediliyor, değerlendiriliyor ve bakım hizmeti ve bakım ücretleri ödemeleri yapılıyor. Bu uygulamadan yararlanabilmek için önce ilgili hastanenin özürlü sağlık kuruluna başvuruyorsunuz. Başvurunuz kabul edilirse il sosyal hizmetler müdürlüğüne başvuruyorsunuz. Şartlarınız uyuyorsa, bakım hizmeti ücretini bu kurumdan alıyorsunuz.

AYLIĞINIZ 438 LİRAYI GEÇMEYECEK!

Ancak şartlara uygun olmanız için gelirinizin 900 lira civarında olan açlık sınırının yarısından daha az olması gerekiyor. Söz konusu yönetmeliğin ikinci maddesinde bu durum şöyle tanımlanıyor: “Bu yönetmelik, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç özürlüleri, bu özürlülere verilecek bakım hizmetlerini, hizmetlerin ücretlendirilmesini ve ücretlerin ödenmesini kapsar.” Buna göre engelli bir yakınınıza bakmakla yükümlüyseniz, aylık elinize geçen para asgari ücretin üçte ikisini, yani 438 lirayı geçmemesi gerekiyor.

AİLELER MAĞDUR

Bu yönetmelik nedeniyle bakım hizmeti ücreti alamayan aileler ise duruma isyan ediyor. Türkiye’de emekli işçi ve memurların büyük bir kısmının, ortalama maaşı 700 ila 900 lira arasında değişiyor. Buna göre engelli bir çocuğa sahip, emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayan bir vatandaş, özel bakım hizmetine muhtaç olan yakını için devletten maddi yardım alamıyor.

‘AKP HALKI SIRTINDAN ATIYOR’

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Çetin Erdolu, hükümetin sosyal hizmetleri kamusal bir hak olarak vatandaşlara sunmak istemediğini belirtti. Erdolu, “AKP’nin sosyal hizmet anlayışı neoliberal politikalara uygun olarak düzenlendi ve bu süreç devam ediyor. Sosyal hizmetleri kamusal bir hak olarak görmek yerine, engelli vatandaşların yakınlarına bir miktar para vererek sırtından atmak istiyor” dedi.

‘ENGELLİLER ANAYASAL KORUMA ALTINDADIR’

Erdolu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet  Bakanlığının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına dönüştürüldüğünü hatırlatarak, “Söz konusu KHK ile Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu değişti. Teşkilat Kanunu’na göre özel kurumlardan hizmet alınmasının önünü açan, SHÇEK’i tamamen kamu hizmeti vermekten çıkaran bu kanun ile SHÇEK’ler il özel idareleri’ne bağlanacak. Bu da SHÇEK’lerin tamamen hükümetin siyasi iradesine tabi olması anlamına geliyor” diye konuştu. Engelli vatandaşların Anayasa gereği devletin koruması altında olduğunun altını çizen Erdolu, “Engellilere asgari ücret verip sırtınızdan atamazsınız. Asgari ücretin üçte ikisinin altında geliri olma koşulu da kabul edilemez” dedi.

Erdolu, bakıma muhtaç engelli vatandaşların yakınlarına maaş verilmesi yerine, ihtiyacı olan tüm vatandaşlara kamusal, nitelikli ve ücretsiz hizmet verilmesi gerektiğinin de altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Sağlık çalışanlarının sağlığı tehdit altında’

SONRAKİ HABER

Medyanın savaş dili hiç değişmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...