04 Nisan 2000 21:00

Microsoft'un tekelciliği onaylandı

Dünyanın en büyük bilgisayar şirketi Microsoft hakkındaki 'tekelcilik' davası sona erdi. ABD'li Yargıç Thomas Penfield Jackson, yazılım şirketi Microsoft'un...

Paylaş
Microsoft'un tekelciliği onaylandı
Dünyanın en büyük bilgisayar şirketi Microsoft hakkındaki 'tekelcilik' davası sona erdi. ABD'li Yargıç Thomas Penfield Jackson, yazılım şirketi Microsoft'un Anti Tekel Yasası'nı ihlal ettiğine karar verdi. Adli kaynaklara göre Yargıç Jackson, Microsoft'un, "konumunu kullanarak bilgisayar tarayıcı pazarını rekabetçilerin zararına tekelleştirdiğini" söyledi. Jackson, Microsoft'un, tekelci gücünü rekabet karşıtı araçlarla sürdürdüğünü ve şirkete Anti Tekel Yasası'na göre dava açılabileceğini belirtti.
Haksız rekabet
Yargıç Jackson, yazılı açıklamasında, Microsoft'un bilgisayar yazılım alanında haksız rekabet uyguladığı, tekel oluşturduğu, rakip şirketlere ve tüketiciye zarar verdiği yolundaki görüşe destek verdi. Yargıç Jackson, geçen yıl sonlarında benzer yönde aldığı ilk kararın ardından şikâyetçi konumundaki ABD federal hükümeti ile 19 eyaletin temsilcileri ve Microsoft yetkilileri arasında hakem aracılığıyla uzlaşma görüşmeleri başlatılmıştı. Ancak bu uzlaşma görüşmeleri hafta sonunda sonuca bağlanamadan sona erince Yargıç Jackson, Microsoft aleyhindeki kararı açıkladı. Bu kararın ardından Microsoft'un cezalandırılması aşamasına gelinirken, bu cezalandırma işleminin hangi çerçevede gerçekleşeceği henüz bilinmiyor. Uzmanlar, seçenekler arasında Microsoft'un birkaç parçaya bölünmesi veya bilgisayar yazılımı alanında rekabeti artırıcı ve Microsoft'u zayıflatıcı önlemler alınmasının bulunabileceğini belirtiyorlar.
Microsoft'un, yargıcın kararını temyize götürmesine kesin gözüyle bakılırken, davanın her durumda aylarca, hatta bir yıldan fazla sürebileceği belirtiliyor. Microsoft hakkındaki en önemli suçlama, dünyadaki bilgisayarların yüzde 90'ınca kullanılan Windows sisteminin işletiminden kaynaklanıyor. Microsoft'un, Windows işleticisi olarak geliştirdiği Explorer'ı yaymak için geliştirdiği rakip işletim sistemi Netscape'i, haksız rekabet yoluyla piyasadan yok etmeye çalıştığı ifade ediliyor. Microsoft hakkında alınan karar, bütün Amerikan televizyon kanallarında flaş olarak aynı anda verildi. Borsanın fazla etkilenmemesi amacıyla kararın, New York borsasının kapandığı saatte açıklanmasına karşın, korkulan etki gerçekleşti. Nasdaq birleşik endeksi, Microsoft'un hisse senetlerinin olağanüstü değer kaybetmesi yüzünden tarihin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı.
Saniyede 2.8 trilyon zarar
Mahkemenin kararıyla birlikte şirketin hisselerinin başaşağı gitmesinden en fazla Microsoft'un kurucusu ve dünyanın en zengin adamı Bill Gates etkilendi. Microsoft'un hisseleri, yüzde 15 azalarak 90 milyar dolara gerilerken, şirketinde 785 milyon adet hisse sahibi olan Bill Gates de sadece bir günde 12 milyar dolar (7.2 katrilyon TL) kaybetti. Böylece dünkü borsa oturumunda Gates, ortalama saniyede 4.7 milyon dolar (2.8 trilyon TL) kaybetti. Bu rakamlar, bir kişinin bir günde kaybettiği en büyük para olarak tarihe geçerken, kişisel serveti bir günde 71.8 milyar dolara gerileyen Bill Gates'in de dünyanın en zengin adamı unvanını koruması zora girdi.
Ünlü Forbes dergisinin geçen ayki tahminlerine göre, dünyanın iki numaralı zengini olan Softbank'ın kurucusu Masayoshi Son'un kişisel serveti 64 milyar dolar. Microsoft'un hisse senetlerinin daha da düşmesiyle Gates'in kişisel servetinin Son'unkinin altına inebileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın Afrika seferi

SONRAKİ HABER

Elian'ın babası ABD'ye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...