17 Ocak 2000 22:00

Suikast Sırbistan'ı karıştırdı

"Arkan" adıyla bilinen Sırp kontrası Zeljko Raznatoviç'in öldürülmesi, Sırbistan siyasi arenasını karıştırdı.

Paylaş
Suikast Sırbistan'ı karıştırdı
"Arkan" adıyla bilinen Sırp kontrası ve mafya lideri Zeljko Raznatoviç'in öldürülmesi, Sırbistan siyasi arenasını karıştırdı. Muhalif çevreler, Arkan'ın ölüm emrini verenin, onun denetimden çıkıp giderek güçlenmesinden korkan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç olduğunu iddia ettiler.
Muhalif lider Vuk Draskoviç, Arkan'ın öldürülmesinin, "ülkenin devlet terörü rejiminde yaşadığının kanıtı" olduğunu söyledi. "Bu tasfiyelerin amacı halk içinde korku ve güvensizlik yaymaktır" diyen Draskoviç'in, Arkan'a karşı bir suçlamada bulunmaması dikkat çekti.
Profesyonel bir el
Muhalefetteki Değişim İçin İttifak'tan Goran Svilanoviç de, "Çok şey bilen adam öldürüldü" diye konuştu. Eski Interpol başkan yardımcısı Budimir Baboviç, "Belli ki cinayet bir hesaplaşmanın sonucu, ama kimin niye hesap sorduğu henüz belli değil" dedi. Baboviç, "Kamuoyu kısa sürede soruşturmanın sonuçları hakkında bilgi sahibi olmazsa, cinayetin rejim tarafından işlendiği belli olur" yorumunu yaptı.
Özel ordusuna sahip olan Arkan'ın çok sıkı bir şekilde korunması, cinayetin profesyonel bir el tarafından işlendiği kuşkusunu güçlendiriyor. Arkan, sürekli bir koruma ordusuyla dolaşıyor ve zırhlı, lüks bir cip kullanıyordu.
Alternatif iktidar!
"Kaplanlar" ve "Akrepler" adlı kontra çetelerinin liderliğini üstlenen Arkan, Yugoslavya'nın parçalanması sürecinde ortaya çıkan "alternatif güç odakları"ndan biriydi. Batılı emperyalistler tarafından birbirine karşı kışkırtılan Yugoslavya halkları arasında patlak veren içsavaş sırasında, faşist "etnik temizlik" politikalarının en dehşet verici örneklerini gösterdi. Arkan'ın yıldızı, 1991 yılında Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar şehrine yönelik üç aylık kuşatmayla parladı. Bir yıl sonra ise, faşist Hırvat lider Tudjman ile Miloseviç'in, Boşnaklara karşı birlikte hareket etmeye karar vermeleri ile Bosna'ya geçti. Bu yıllarda Arkan'ın katliamlarına göz yuman Avrupa ve ABD, "durum olgunlaştığında" çatışmalara müdahale ederek taraflara Dayton Anlaşması'nı dayattı. Böylece Bosna'nın denetimi fiilen batılı emperyalistlere geçmiş oldu.
'Centilmen sporsever'
Arkan, savaşan tüm tarafların resmi-gayrıresmi temsilcileri gibi, uyuşturucu ticareti ve karapara işine de girmişti. Sırbistan'daki karaborsa faaliyetlerini denetimi altına almasıyla birlikte büyük bir hızla zenginleşmeye başladı. Miloseviç ile de ittifak kuran Arkan, her "namuslu işadamı" görünmek isteyen mafya lideri gibi spora el attı ve Obilic futbol takımını satın aldı. Arkan bu işte biraz fazla ileri gidince, geçtiğimiz yılın şampiyona sonuçları iptal edildi; çünkü Arkan'ın adamları diğer takımları tehdit ediyorlardı.
ÖNCEKİ HABER

ABD askeri Kosova'da asayişi sağlıyor!

SONRAKİ HABER

İsrail-Suriye zirvesi sallantıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...