08 Ocak 2000 22:00

Melih Gökçek, EGO'yu

   fiilen sendikasızlaştırıyor

Paylaş
Melih Gökçek, EGO'yu
   fiilen sendikasızlaştırıyor
Barış Erbektaş
FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, sendikal faaliyete son verme, düşük maaşla işçi çalıştırma ve özelleştirme emek düşmanı uygulamalarına devam ediyor. Gökçek'in, EGO Otobüs Daire Başkanlığı'nı, belediyeye bağlı özerk bir şirket olan BUGSAŞ (Başkent Ulaşım ve Doğalgaz Hizmetleri Proje Taahhüt Şirketi)'a devredeceğini duyurmasından bir süre önce bu yönde girişimlere başladığı ortaya çıktı.
Ankara Havagazı ve Otobüs İşletmesi Müessesesi Genel Müdürlüğü (EGO) ile BUGSAŞ arasında, EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki araçlarda 1524 şoför çalıştırılmasına ilişkin 20 Eylül 1999 tarihinde ''Hizmet Alım Sözleşmesi" imzalandı. EGO Genel Müdürlüğü'nün kendi bünyesindeki işçileri çalıştırmak yerine, belediye şirketi BUGSAŞ'tan işçi istemesi; ucuz işçi çalıştırmanın ve sendikasızlaştırmanın adımları olarak yorumlandı.
Sözleşmeye göre BUGSAŞ, 1524 kişilik şoför hizmetini KDV hariç aylık 455 milyar 676 milyon olmak üzere yıllık toplam 5.5 trilyon lira bedelle yerine getirecek. Sözleşmede, söz konusu iş için firmanın EGO Genel Müdürlüğü'nün yazılı olarak talep ettiği nitelik ve sayıdaki şoförü talep tarihinden itibaren beş işgünü içinde temin ederek işe başlatılacağı vurgulanmasına rağmen BUGSAŞ bugüne kadar 300 kadar işçi temin edebildi.
İşçilere siyaset yasağı
Sözleşmede BUGSAŞ'a keyfiyet yetkisi verilerek, "Firma tarafından çalıştırılan elemanlardan İş Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde idarece uygun bulunmayanlar idarenin gerekçeli talebi üzerine firma tarafından değiştirilecektir" denildi. BUGSAŞ'ın çalıştırdığı şoförlerin kılık kıyafetlerinin düzgün olmasına ve disipline uygun davranmalarına özen göstereceğinin vurgulandığı sözleşmede, şoförlerin iş çevresinde ve direksiyon başında amirler ve idarenin aleyhine konuşmayacağı, siyaset yapmayacağı kaydedildi.
Süresi bir yıl olan sözleşme, EGO Genel Müdürlüğü adına dönemin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Uğur ve Genel Müdür Vekili Mücahit Yanılmaz ile dönemin BUGSAŞ Genel Müdür Vekili İhsan Fincan arasında imzalandı. Gökçek'in EGO'yu adım adım özelleştirme operasyonu çerçevesinde İhsan Fincan'ın geçtiğimiz haftalarda BUGSAŞ'taki görevinden alınarak EGO Genel Müdürlüğü'ne getirilmesi dikkat çekti.
İşçilere kölelik dayatması
İşçiler ile BUGSAŞ arasında imzalanan 1 yıllık sözleşmeye göre, işçilere kölelik şartları öngörüldü. Bu sözleşmede işçinin aylık çıplak net ücretinin 122 milyon 250 bin lira olduğu belirtilirken, yıl boyunca ve sözleşmenin yenilenmesi durumunda ücret artışının ne kadar olacağı yer almadı. İşçilere hiçbir sosyal hakkın tanınmadığı sözleşmede, işverenin, gerekli gördüğü takdirde 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre haftalık 40 saatin üzerindeki çalışmalar için fazla mesai yaptırabileceği vurgulandı. Sözleşmede işçinin hizmet akdinin işveren tarafından bildirimsiz ve tazminatsız tek taraflı olarak feshedilebileceği belirtildi. İşçiler, bir yıllık sözleşme imazaladığı için bu süre içinde işten atılması durumunda kıdem tazminatından yararlanamayacak.
ÖNCEKİ HABER

Bahçeli, Ecevit'i yanıtladı

SONRAKİ HABER

BAGFAŞ işçilerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...