6 Aralık 1999 22:00

ABD'ye sabotaj suçlaması

ABD'ye sabotaj suçlaması
Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki ticaret kavgası, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) zirvesinin ardından da devam ediyor. Bazı Avrupalı yetkililer, ABD'nin, diğer ülkeler dayatmalarına boyun eğmeyince zirveyi bilinçli olarak sabote ettiğini öne sürdüler.
'Hasta öldü'
Bu iddiayı doğrular bir biçimde yayın yapan bazı Amerikan gazeteleri de, zirvenin fiyaskoyla sonuçlanmasının, AB'nin tarım konusunda taviz vermemesi olduğunu yazdılar. New York Times gazetesi, önceki günkü sayısında, ABD'li yetkililer arasında geçen bir diyaloğu aktardı. Buna göre, zirvenin sona ereceği 3 Aralık akşamı, ABD Başkanı Bill Clinton, ABD Ticaret Temsilcisi Charlene Barshefsky ve Beyaz Saray yetkilileri Gene Sperling ile John Podesta, "hastanın durumunun umutsuz olduğuna" karar verdiler. Bu kararın nedeninin, Avrupa Birliği'nin tarım sübvansiyonlarını kaldırmayı reddetmesi olduğu belirtildi. Clinton'ın, Japonya'ya yönelik olarak uygulanan antidamping politikasını kaldırmayı reddetmesi de, bir diğer gerginlik kaynağı oldu. Amerikan gazeteleri, sonucun ABD için özellikle çok kötü olduğunu da belirttiler. WTO gündemine bir "Truva Atı" olarak sokulan çalışma standartları konusunda imzalanan belgenin ise hiçbir bağlayıcılığı olmadığı itiraf edildi.
New York Times'ta dün yer alan iddiaya göre ise, ABD Başkanı Clinton, Seattle sokaklarında gövde gösterisi yapan sendika ve kitle örgütlerinin gücünü fark etti ve başkanlık seçimlerine bir yıldan az kaldığı bu dönemde, onlarla çatışmayı göze alamadı.
Seattle hareketi
Öte yandan, Seattle sokaklarındaki eylemlerin yarattığı tartışma da devam ediyor. New York Üniversitesi'nden Profesör Todd Gitlin, "Seattle hareketi" olarak tanımladığı eylemlerin "yere sağlam bastığını" söyledi. Gitlin, "Bu insanları Seattle'a getiren şeyler kalıcı sorunlar. Geliş nedenleri, Vietnam gibi tek bir kötü politika değil. Onlar, küreselleşmedeki tekel iktidarına karşı çıkıyorlar. Yeşiller ile işçiler arasında gördüğümüz bu ittifak gelecek vaat ediyor" diye konuştu.
'Hareketin etkisi büyüyecek'
Yale İşletme Fakültesi Dekanı Jeffrey Garten da benzer bir görüşü ifade etti. Garten, "Bu hareketin gücü ve etkisi istikrarlı bir biçimde büyüyecek. Girdiğimiz yeni iletişim çağında, küçük gruplar internet sayesinde uluslararası bir güç haline geliyor. Ayrıca küreselleşme, sadece akademisyenleri veya bilginleri ilgilendiren bir konu olmaktan çıktı ve popüler bir kaygının konusu haline geldi" diye konuştu.
'WTO bitmiştir'
Protestolar nedeniyle, WTO'nun geleceğinin de tartışılmaya başlandığı görülüyor. Sierra Kulübü adlı "think-tank" kuruluşundan Carl Pope, WTO'nun "bu haliyle" artık bittiği görüşünde.
Pope, bu görüşünü, "Büyük uluslararası tekellerin kararların yüzde 80'ini aldığı, geri kalanın ise yüzde 20 ile idare ettiği dünya ticareti görüşmeleri süreci artık sona ermiştir" diyerek ifade ediyor.
Dünya Ticaret Örgütü'nün bir sonraki toplantısının nerede ve ne zaman yapılacağı ise henüz açıklanmış değil. Bazı gözlemciler, önümüzdeki yıl Cenevre'de bir toplantı yapılabileceğini, çünkü orada "daha uygun bir atmosfer" yakalanabileceğini dile getiriyorlar.

Evrensel'i Takip Et