27 Ekim 1999 21:00

Sümerbank işçisine destek büyüyor

Sümerbank işçisine destek büyüyor
Bakırköy ve Beykoz'da bulunan fabrikalarını işgal ederek, peşkeşe direnen Sümerbank işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor. Her iki fabrikanın işçileri de gündüz üretime devam ederken, geceleri de işyerlerini terk etmiyor.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, direnişteki Bakırköy Sümerbank işçilerini ziyaret etti. Türk Metal İstanbul Şubesi, Basın-İş İstanbul Şubesi, Haber-İş İstanbul 1No'lu Şube, Tez Koop-İş 2 No'lu Şube, Genel-İş 4 ve 5 Nolu şubeler, Kristal-İş Topkapı Şubesi ve Topkapı Şişecam işçileri, Petrol-İş, TÜMTİS ve ambar işçileri, Hava-İş, EMEP ve İP üye ve yöneticilerinin katıldığı ziyarette sınıf dayanışmasının önemine dikkat çekildi.
Türk 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, fabrika bahçesinde toplanan işçilere hitaben yaptığı konuşmada, sorunun yalnızca Sümerbank işçilerinin sorunu olmadığını belirterek, tüm sendikaların sahip çıkması gerektiğini söyledi. Büyükkucak, Emek Platformu'nun harekete geçmesini istedi.
Öğrencilerden destek
İİSŞP adına Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya ve Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de konuşmalarında direnişe sahip çıkacaklarının ve üzerlerine düşeni yapacaklarını belirttiler. İşçiler adına konuşan TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken de fabrikalarının peşkeş çekilmesine karşı ölümüne direneceklerini belirterek, kararlılıklarını ifade etti.
"Yaşasın sınıf dayanışması", "Vur, vur, kurtlar-kuşlar dinlesin", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarının atıldığı eylem devam ederken, Beykoz Deri Kundura Fabrikası'nın devredilmesine karar verilen İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de destek için geldiler. Öğrenciler, özelleştirmeye karşı olduklarını belirterek, işçilerin yanında yer alacaklarını dile getirdiler. Ayrıca Bakırköy Sümerbank'ın yanındaki Nova fabrikası işçileri de dayanışmaya katıldı.
Beykoz işçilerine 'açık görüş'
Beykoz Deri Kundura işçileri fabrikalarının kapatılmasına karşı işgal eylemiyle direnirken, eş ve çocukları dün fabrikayı ziyaret ederek, direnişe destek verdiler. Fabrikanın demir parmaklıklı dış kapısı kapalı olduğu için, adeta görüş gününü andıran ziyaret, işçilerin "Görüş bitmiştir arkadaşlar" şeklindeki şakalaşmalarına da sahne oldu.Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, "Cumhuriyet Bayramı'na iki gün kala bu cumhuriyeti kuran fabrikaları kapattırmayacağız. Beykoz İstanbul'a uzak bir ilçe diye sesimizi duyuramayacağımızı sanıyorlar, ama yanılıyorlar. Kararlılıkla süren eylemimizden dolayı birtakım sinyaller almaya başladık. Ancak tavrımız net: Fabrikamızın burada kalacağı kabul edilene kadar geri adım atmayacağız" dedi.
"Emeğin gücü iktidarı yenecek", "İşçiye despot, IMF'ye uşak", "Teslim olmayacağız, direneceğiz", "Ekmek yoksa barış da yok", "Direniş var, yılgınlık yok" yazılı dövizler taşıyan işçiler sık sık "Yaşasın işçilerin birliği", "Deri Kundura bizimdir, bizim kalacak" şeklinde sloganlar atarak hükümeti istifaya çağırdılar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Belediye işçisi alacakları için eylemde
Belediye-İş ve Genel-İş sendikalarına üye işçiler, alacaklarını ödemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini protesto ettiler. Yaklaşık 2000 belediye işçisinin katılımıyla gerçekleştirilen protesto gösterisinde, hak gasplarının son bulması istendi.
Başta trilyonlara varan işçi alacakları olmak üzere belediyelerde yaşanan sorunlara karşı ortak hareket etmeye karar veren Belediye-İş ve Genel-İş'in İstanbul şubeleri, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması düzenlediler. Basın açıklamasından önce Saraçhane Parkı'nda toplanan işçiler, taleplerini ifade eden pankart ve dövizlerle Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler.
'Emeğimizin karşılığını istiyoruz'
"Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atan işçilere hitaben konuşan Belediye-İş Mezbahalar Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, özelleştirmelerin işçi kıyımı getirdiğini belirterek, Bakırköy ve Beykoz Sümerbank fabrikalarında yaşananları örnek verdi. Kartal Belediyesi'ne bağlı Karyapsan'dan atılan 62, Maltepe Belediyesi'nden atılan 229 işçinin de geri alınmasını isteyen Ayrılmaz, belediyelerde yaşanan keyfi hak gasplarına karşı sendikalar olarak birlikte hareket etmeye karar verdiklerini söyledi. Sadece emeklerinin karşılığını almak istediklerini kaydeden Ayrılmaz'ın sözleri, işçiler tarafından "IMF'nin itleri sattırmayız KİT'leri", "Yaşasın işçilerin birliği" ve "İşçi kıyımına son" sloganlarıyla karşılandı.
Genel-İş 3 No'lu Bölge Şubesi Başkanı Zeynel Demirçivi ise bu eylem ile emekten, demokrasiden yana insanları birleştirecek tohumu attıklarını belirtti. Kendi haklarının gasp edildiğini, ancak talancılara yeni haklar tanındığını, 6 aydan beri maaş alamayan belediye işçilerinin belediyelerden trilyonlarca lira alacağı olduğunu belirten Demirçivi, bunun altından ancak birleşilerek çıkılabileceğini söyledi.
'Hükümet istismar ediyor'
Sözleri sık sık "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla kesilen Demirçivi'nin ardından Belediye-İş ve Genel-İş sendikaları İstanbul şubeleri adına hazırlanan ortak açıklama okundu. Açıklamayı okuyan Belediye-İş 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin İncesu, Belediye-İş Sendikası'na üye 12 bin 277 işçinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar, Güngören, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Üsküdar, Beykoz, Maltepe, Adalar ve Şişli belediyelerinden toplam 4 trilyon 430 milyar lira alacağı olduğunu; Genel-İş Sendikası'na üye 5 bin 104 işçinin de, Beyoğlu, Eminönü, Fatih, Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal ve Şile belediyelerinden toplam 3 trilyon 172 milyar 815 milyon lira alacağının bulunduğunu kaydetti. Deprem bahanesiyle belediye gelirlerinin bir bölümüne hükümet tarafından el konulduğu belirtilen açıklamada, "Bu bir istismardır, doğru değildir. Esas olarak bütçe açıkları kapatılmak isteniyor. Belediye işvereni de bu durumu bahane edip işçi alacaklarını ödemeyerek, toplusözleşmemizi ihlal etme hakkına sahip değildir. Hükümet belediyelerin gelirlerinden elini çekmelidir. Yerel yönetimler yasası yenilenmeli, özerk bir hale getirilmeli, siyasi partilerin arpalığından kurtarılmalı ve demokratikleştirilmelidir" denildi.
Sümerbank işçisine destek
Beykoz ve Bakırköy Sümerbank işçilerinin direnişinin desteklendiği ifade edilen açıklamada ayrıca, Ahmet Taner Kışlalı'nın bombalı saldırı sonucu öldürülmesi de kınanarak, faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılması istendi. Eyleme Beykoz Deri Kundura ve Tuzla Deri işçilerinin yanı sıra, Deri-İş Genel Merkezi, TEKSİF Bakırköy Şubesi, Tüm Bel-Sen, Nakliyat-İş, Limter-İş temsilcileri katıldı.