26 Mayıs 2015 08:33

Times: Demirtaş karizmatik ve sadece 42 yaşında

Paylaş

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesinde, Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerle ilgili bir makaleye yer verildi."Kürt partisi, Erdoğan'ın mutlak güç hesaplarını engelleyebilir" başlıklı yazıda HDP'nin 'iktidardaki İslamcı hükümet için benzeri görülmemiş bir yenilginin mühendisi olabileceği' ifadesi kullanıldı.

Anketlerin 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde, AKP'nin göreve geldiği 2002'den bu yana ilk kez koalisyon kurmak zorunda kalabileceğini gösterdiği belirtilen makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmenleri, tüm gücü elinde toplayacak anayasa değişikliğini yapabilmesi için AKP'ye parlamentodaki koltukların 5'te 3'ünü vermeye çağırdığı hatırlatıldı.

Times'taki makale şöyle devam etti: "Karmaşık seçim hesaplarında anahtar HDP'nin (Halkların Demokratik Partisi) elinde. Türki siyasetini sarsan HDP, kendisini bir Kürt partisinden hem Kürt hem de Türklere hitap eden liberal bir partiye dönüştürdü. 76 milyon nüfuslu Türkiye'de 15 milyon Kürt yaşıyor."

Makalede kendisinden "yakışıklı, karizmatik ve sadece 42 yaşında" diye söz edilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın hem AKP hem de CHP'den oy "çalabileceği" belirtildi. Buna örnek olarak da HDP'nin haftasonu İzmir'deki mitingine 20 bin kişinin katılması gösterildi.

Ancak birçok seçmenin, "PKK ile bağlantısı nedeniyle HDP'yi hâlâ 'zehirli' olarak gördüğü" belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da anayasal olarak partiler üstü bir konumda durması gerektiğinin hatırlatıldığı yazıda, "Buna rağmen, [Erdoğan] bazı konuşmalarında PKK ile bağlantısına vurgu yaparak Kürt partisine saldırdı" ifadesi kullanıldı.

Makalede son seçim anketlerinin sonuçlarına da yer verildi. SONAR'ın anketine göre HDP'nin %10.4, AKP'nin %41 oy almasının beklendiği belirtildi.

Yüzde 10 barajını aşamazsa, HDP'nin oylarının diğer partilere dağıtılacağını, bunun da en çok AKP'nin işine yarayacağını yazan gazete, HDP'den milletvekili adayı olan Dengir Mir Mehmet Fırat'ın şu sözlerine yer verdi: "Bunu [seçime parti olarak katılmayı], olgunluğumuzu, sadece Kürt bölgelerinin değil, tüm Türkiye'nin temsilcisi olduğumuzu kanıtlamak için yaptık".

Haberde Fırat'ın HDP'ye itici gücün, önceki seçimlerde AKP'ye oy vermiş olan muhafazakar Kürtlerden geleceğini söylediği kaydedildi.

Times'in makalesi şöyle devam etti: "Birçok Kürt, Erdoğan'ın, IŞİD'in Kobani işgali sırasındaki sözlerine çok öfkelendi. Erdoğan Kürt savaşçıları terörist olarak niteledi ve 'IŞİD'den farkları yok' dedi. Ayrıca Kürtlerin yenileceğini de söyledi ama bu yanlış bir tahmindi".

Yazı seçimlerden bir koalisyon çıkacaksa, en muhtemel senaryonun AKP- MHP koalisyonu olduğu ifadesiyle son buldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da çıkan yangında 5 kişilik aile yok oldu

SONRAKİ HABER

Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...