26 Mayıs 2015 06:41

Gazetecilerden HDP'ye 'yüzdeon' desteği

Aralarında Tuğrul Eryılmaz, Nazan Özcan, Ece Çelik, Elif İnce, Şengün Kılıç, Cüneyt Kural ve Suat Aysu gibi birçok gazetecinin bulunduğu isimler HDP'ye desteklerini, 'Türkiye hepimizindir' sloganıyla hazırladıkları 'YüzdeOn.org' adlı dijital dergi ile veriyor.

Paylaş

Toplumun farklı kesimlerinden HDP'ye destek gelmeye devam ederken HDP'ye bir destek de "Türkiye Türklerindir" sloganına karşı, "Türkiye hepimizindir" sloganıyla "www.yuzdeon.org" adlı dijital dergi çıkaran gazetecilerden geldi. Hazırlayıcıları arasında Tuğrul Eryılmaz, Nazan Özcan, Ece Çelik, Elif İnce, Şengün Kılıç, Cüneyt Kural ve Suat Aysu gibi gazetecilerin bulunduğu dergi 9 Mayıs'ta yayın hayatına başladı.

HDP'nin barajı aşması gerektiğine dair kaleme alınan yazılardan oluşan dergi, tamamen kolektif ve gönüllü bir çalışmayla çıkıyor. Haftalık siyaset ve aktüalite dergisi şeklinde yayınlanan dergiye yazılarıyla akademisyenler, sanatçılar, aktivistler, sendikacılar, yazarlar ve çizerler de destek veriyor. Barış, kadın, cinsel-dinsel-etnik azınlıklar, emek, adalet, ayrımcılık, demokrasi, ekoloji, hayvan hakları, ifade özgürlüğü, yeni anayasa, başkanlık tartışması gibi konuların işlendiği derginin ikinci sayısında sanatçı Sezen Aksu da "Tanrı'nın Gözyaşları" adlı şarkıyı yeniden yorumlayarak katkı sağlamıştı. Son sayısı seçimden bir gün önce 6 Haziran Cumartesi çıkacak olan dijital dergiye ilişkin derginin mutfağında yer alan isimlerden gazeteci Tuğrul Eryılmaz DİHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

'HDP'NİN ANA AKIM MEDYA TARAFINDAN GERİYE ATILACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN ÇIKARDIK'
HDP'nin ana akım medya tarafından sürekli geriye atılacağını ve yeterince duyulamayacağını düşündükleri için böyle bir dergi çıkarmaya karar verdiklerini söyleyen Eryılmaz, "HDP'nin barajı geçmesini Türkiye demokrasi açısından çok önemli olduğunu düşündüğümüz ve ana akım medyanın da HDP'yi yeterince göstermeyeceğini bildiğimizden biz de böyle bir destek verelim dedik. Ardından, birtakım ünlü-ünsüz, akademik-akademik olmayan insanlarla beş sayılık bir yayın organı çıkarmaya karar verdik" dedi.

'İDEOLOJİK BİR KAYGIMIZ YOK'
Dergiyi sivil toplum örgütüne benzeten ve amaçlarının bir "parti tutmaktan" ziyade demokrasi ve özgürlüğün yanında olmak olduğunu dile getiren Eryılmaz, "Bizim ideolojik bir kaygımız yok. Irkçılık yapmıyorsan, seksist değilsen, savaş kışkırtmıyorsan herkese açık bir dergi. Bize gönderilen yazıları ise editoryal bir karar sonucunda yayınlıyoruz. Bir sayıda en fazla 20 sayı basabiliyoruz" diye konuştu. Eryılmaz, dergi hakkında çok sayıda insandan destek mesajları da aldıklarını ifade etti.

'HDP GİBİ DÜŞÜNEN İNSANLAR GELSİN, YAZSIN'
Tüm siyasi parti program ve açıklamalarına bakıldığında kendi fikirleriyle yüzde yüz kesişmese de kendilerine en yakın parti olarak HDP'yi gördüklerini söyleyen Eryılmaz, "Yani, tamamen HDP'nin seçim beyannamesiyle ilgili bir şey. Ben hayatımda ne Figen Yüksekdağ'ın ne de Selahattin Demirtaş'ın elini sıktım. Hani öyle bir bağım da yok, hiç görmedim bu insanları. Diyelim ki feministlerden yazı istedik. Asla 'bize otur HDP'yi öv' demiyoruz. 'Sen istiyorsan eleştir, yetmiyor de' diyoruz. Tek kaygımız kişi HDP'nin seçim beyannamesindeki gibi düşünüyorsa ve 'benim buna katkım olacak' diyorsa buyurun gelsin yazsın" dedi.

'TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK İŞİ'
Yaptıkları çalışmanın gönüllülük temelinde yürüdüğünü belirten Eryılmaz, "Dergiyle ilgili yazılar hakkında evlerimizde toplanarak karar veriyoruz. Biz profesyoneliz ama çalışma koşullarımız profesyonel değil. Ancak, böyle bir şeyin gerekli olduğuna inanarak yola çıktık. Örneğin derginin tasarımını Ümit Kıvanç 48 saat içinde yaptı" dedi.

'HDP'NİN BARAJI AŞMASIYLA TÜRKİYE'YE FARKLI BİR RENK GELECEK'
HDP'nin barajı geçmesinin Türkiye'nin demokratik hayatına büyük katkı sunacağına dikkat çeken Eryılmaz, şunları söyledi: "Türkiye'ye farklı bir ses ve renk gelecek. Ve oyların dağılımına da bakarsak da hakikaten AKP kabusunu durdurabilecek. O yüzden de müthiş bir şey olacak HDP'nin barajı geçmesi. HDP bize nefes alanı açacak. İnsanlar nefes almak istiyor artık.. Gündelik hayatımızda bize nefes aldıracak bir boru lazım. Bir el lazım. Biz onu HDP'de gördük. Yanılıyorsak bir dahakine oy vermeyiz. Ancak şu anda HDP'nin barajı aşması için kolları sıvadık."

HDP'ye yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Eryılmaz, "Ben HDP'ye Kürt partisi olduğu için oy vermeyeceğim. O kadar çok sorunun çözülmesinde HDP'nin katkısı olacak ki benim için HDP o anlamda tam bir Türkiye partisi" dedi.

3 sayısı çıkan dergiye www.yuzdeon.org internet adresinden ulaşılabilir. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'a asker ve polis sevkıyatı

SONRAKİ HABER

Sedef Kabaş beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...