24 Mayıs 2015 09:54

Demirtaş: Yol yaptın diye yolsuzluğuna sessiz mi kalacağız!

Partisinin İstanbul 3'üncü bölge mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafında miting meydanlarında sık sık dile getirilen, "Yol yaptık, havalimanı yaptık" açıklamalarını hatırlatarak "Bunlar diyorlar ki 'biz cumhuriyet tarihi boyunca yapılmayan hizmetleri yaptık o nedenle yolsuzluk, rüşvet, yolsuzluk bizim hakkımız'. 'Biz yol, havaalanı yaptık ya o yüzden biz çalabiliriz, bize haram değil' diyorlar. Yol yaptınız diye yolsuzluğunuzu da hoş görmek zorunda değiliz" dedi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla Bağcılar Meydanı'nda İstanbul 3'üncü bölge mitingi düzenlendi. Mitinge birçok yöre derneği, HDP il ve ilçe örgütü üyeleri ile her yaştan kadın ve gençlerin olduğu binlerce yurttaş katıldı. Eşgenel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarının yer aldığı, "Büyük insanlığa evet de" yazılı dev pankartın açıldığı miting alanı, HDP bayrakları ve yeni yaşam çağrısının renkleriyle donatıldı. "Jin jiyan azadi", "Seni başkan yaptırmayacağız" sloganlarının yankılandığı miting, davul zurna eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla başladı. 

TÜZEL: HEP BİRLİKTE BİRLEŞMEYE ZAFERE

Milletvekili adaylarının halkı selamladığı mitingde açılış konuşmasını HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Ayşe Erdem ve Cesim Soylu yaptı. Ardından HDP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Levent Tüzel konuştu. Bursa'daki metal direnişini selamlayan Tüzel, "HDP halk sevgisiyle yola çıktı. Halkı, emeği yanımıza alarak iktidara yürüyeceğiz. Artık bu soysuz, hırsız takımı halka hesap vermeli diyenlerle hep birlikte birleşmeye, zafere. Kazanan biz olacağız" diye konuştu.

PAYLAN: SOFRAMIZ HERKESE AÇIK, TEK BİR KİŞİ HARİÇ

Direnişteki metal işçilerini de selamlayan Tüzel'in ardından İstanbul milletvekili adaylarından Garo Paylan sahneye geldi. Paylan, "Soframız herkese açık. Soframızda sadece eşit olmak istemeyen tek kişiye yer yok. Onu da başkan yaptırmayacağız" ifadesini kullandı.

'MİLYONLAR SEL OLUP BARAJI YIKMAYA AKIYOR'

Konuşmasına alanda bulunan kadınları selamlayarak başlayan Pervin Buldan ise dün İzmir'de 100'i aşkın kişinin katılımıyla yapılan HDP mitingi hatırlatarak, "Milyonlar sel olup miting meydanlarına akıyor. Barajları yıkmaya geliyor. 7 Haziran'da ezilen tüm halklarla birlikte el ele, yürek yüreğe vererek bu zaferi hep birlikte elde edeceğiz" dedi. 

DEMİRTAŞ: ADALET DUYGUSU SARSILIRSA O DEVLETİN BÜTÜN YURTTAŞLARI ZULÜM GÖRÜR


Binlerin alkış ve zılgıtları arasında konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da alanın yan tarafında bulunan cenaze töreni nedeniyle geç başlayan miting için yurttaşlardan özür diledi. 7 Haziran seçimlerinin artık partiler arası bir yarış olmaktan çıktığını söyleyen Demirtaş, seçimin diktatörlük ve özgürlük arasında, barış ve zulüm arasında bir yarışa dönüştüğünü söyledi.

Hükümetin devletin tüm imkanlarını ele geçirerek, kendi iktidarı ve yakınları için kullandığının söyleyen Demirtaş, " Bunu sadece biz değil hepiniz görüyorsunuz. Hükümetler, iktidarlar, devlet yöneticileri temsil ettikleri milleti, halkı doğru temsil etmek istiyorlarsa haklar aralarına mesafe koymamalı, halk nasıl yaşıyorsa öyle yaşamalı. Adil olması lazım her şeyden önce adil. Kendisine oy veren ve vermeyen arasında, kendisi gibi düşünen ve düşünmeyenler arasında ayrım yapmaması lazım" diye konuştu. Bir devletten beklenen en önemli şeyin adalet olduğu vurgusunu yapan Demirtaş, "Adalet duygusu sarsılırsa o devletin bütün yurttaşları zulüm görür. 2002'de AKP'ye oy verip iktidara getiren halkımız AKP'ye oy verirken 'adaletsiz davran, zulüm yap, hırsızlık yap, rüşvet ye' diye oy vermedi. Oy veren insanların bir beklentisi vardı. Ama onlar kendilerine verilen desteğe adaletsizlikle karşılık verdiler" ifadesinde bulundu.

'YOL YAPTINIZ DİYE YOLSUZLUĞUNUZU HOŞ GÖRMEK ZORUNDA DEĞİLİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafında miting meydanlarında sık sık dile getirilen, "Yol yaptık, havalimanı yaptık" açıklamalarını hatırlatan Demirtaş, "Bunlar diyorlar ki 'biz cumhuriyet tarihi boyunca yapılmayan hizmetleri yaptık o nedenle yolsuzluk, rüşvet, yolsuzluk bizim hakkımız'. 'Biz yol, havaalanı yaptık ya o yüzden biz çalabiliriz, bize haram değil' diyorlar. Yol yaptınız diye yolsuzluğunuzu da hoş görmek zorunda değiliz. Biz vicdanlı bir hareket, vicdanlı bir partiyiz. Yaptığınız yollar için sağ olun; ama yolsuzlukları sizin burnunuzdan getirmek bizim boynumuzun borcudur" dedi. 

'ERDOĞAN KENDİSİNE OY VERMEYENİ VATAN HAİNİ İLAN EDİYOR'

Miting meydanlarında HDP'yi hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösteren Demirtaş, şöyle konuştu: "İktidarı ele geçirince zulüm yapmak kadar ahlaksızca bir şey olur mu? Kendisine oy vermeyenleri vatan haini ilan ediyor. Aynı inançtan olmayanları meydanlarda yuhalatıyor. Hepimizin kimlikleri inançları aynı olmak zorunda değil. Ben benim mezhebimden olmadığı için, benim gibi yaşamıyor diye hakaret etmeye hakkım var mı? Biz bütün inançlar kardeş olsun diyoruz. Bu sadece HDP'nin programı değil Allah'ın kelamı. Bunu bir suçmuş gibi meydanlarda bizi yuhalatıyorlar. Ben de Müslüman'ım ama benim dinimden olmayan benim kardeşimdir, onu meydanlarda yuhalatmam, yuhalatılmasına da izin vermem." 

'BARIŞ VE EKMEK BİR ARADA OLMALI'

Açlık ve yoksulluk sorununun çözümünün gerçek ve demokratik bir barıştan geçtiğini vurgulayan Demirtaş, "Barış ekmek, aş, iş; bunlar ancak birlikte olursa barış mümkün olur. Savaşın ortasında karnın doysa ne olur doymasa ne olur. Barış ve ekmek bir arada olmalı. Karnımız doymalı ama onurluca olmalı, kardeşçe olmalı" ifadesinde bulundu. Ülke barışı sağlandığı takdirde istihdamı yaratmanın kolaylaşacağını söyleyen Demirdaş, "Orduya, tanka, copa, gaza harcanan paraları size, gençlere, kadınlara harcayacağız. Barış içindeki toplumda panzere, gaza gerek yoktur. Silaha, kurşuna, mermiye gerek yoktur. Onların harcamasını yarı yarıya bile indirsek işsiz genç kalmaz. Taşeron işçiler kadroya alınır. Emekli aylığı bin 800 TL'ye çıkar" diye konuştu. 

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE DE SESLENDİ

Ataması yapılmayan öğretmenlere seslenen Demirtaş, "Haziran ayında parlamentoda güçlü şekilde yer alırsak Temmuz ayında ataması yapılmayan bütün öğretmen arkadaşlarımız görev başı yapacak" dedi. 

'SIRAT KÖPRÜSÜ'NDEN MERCEDES'LE GEÇİLMİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle alınan bir Mercedes hediye edeceği açıklamasına da değinen Demirtaş, "Bu lüks, bu israf bu yoksul halkın karşısında bu afra, tafra suç haram değil midir, günah değil midir?" diye sordu. Dermirtaş, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e de seslenerek, "Sana özel zırhlı, lüks Mercedes armağan edecekmiş. Sen bir din adamısın acaba bu Mercedesin zırhı seni günahlardan koruyor mu? O zırh günahları geçiriyor mu, geçirmiyor mu? Halkı böyle fakir, fukara olan bir ülkede bu israfı niye halkın gözüne sokuyorsunuz? Ayıptır ayıp. Sevgili hocam Sırat Köprüsü'nden Mercedes'le geçilmiyor haberin olsun. Sırat köprüsünde buradaki fakir fukara ile aynı şartlarda geçeceğiz hepimiz. Fakat bu halk bu çirkinliği bu hakareti elbette ki bu dünyada cevabını verecek" diye konuştu.

'MÜHRÜ DOĞRU YERE BASIN, SULTANIN KİM OLDUĞUNU ONLARA GÖSTERİN'

7 Haziran'ın bir Türkiye halkları için fırsat olduğunu belirten Demirtaş, "İnanın ki sizler doğru bir tercihte bulunursanız, burnu kibirden uzamış olanlara elinizdeki mühürle bir ders verirseniz herkes için iyilik yapmış olursunuz. Bir iktidar güç zehirlenmesi yaşıyorsa, yolsuzluğu, hırsızlığı normalleştiriyorsa ve o toplum o hükümete bir ders vermezse yozlaşma sokağa, halka yayılır. Hırsızlık kültürü toplumsal bir kültüre dönüşür. Oy verme kabinine girdiğinizde, pusula önünüze geldiğinde vicdanınızla baş başasınız. O gün sultan sizsiniz mührü doğru yere basın, sultanın kim olduğunu onlara gösterin" ifadesinde bulundu. 

AKP iktidarı döneminde İsrail ile askeri ve ekonomik iş birliğinin 2002 yılına göre yüzde 50 oranında arttığını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti: "Bir yönetici yalan ve iftiraya sarılmışsa ondan korkun. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı'na, Başbakanı'na yalan söylemek yakışmaz. Sadece Mavi Marmara katliamından sonra AKP ile İsrail arasındaki ekonomik iş birliği yüzde 50 arttı. Şimdi çıkmış beni kafir ilan ediyor. Benim Musevi kardeşlerimize, Yahudi kardeşlerimize hiçbir lafım yoktur. Herkesin inancı kendinedir. Sen bizi İsrail ile işbirlikçi gibi gösterip alttan İsrail hükümetiyle askeri ve ekonomik işbirliği yaparken utanmıyor musun peki?"

Türkiye'nin Filistin halkına yardım için toplanan Gazze Konferansı'nda Filistin halkına 200 milyon dolarlık yardım sözü verdiğini ancak bu sözü de yerine getirmediğini vurgulayan Demirtaş, "Kafir dediği ülkelerin tamamı gönderdi parayı. Göndermeyen ülkeler Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Türkiye. Gazze'ye söz vermesine rağmen tek kuruş göndermeyen ülke Türkiye. 200 milyon sizin çerez paranız bile değil, göndersene mazlum halka söz verdiğin parayı, niye göndermiyorsun? Suudi Arabistan kralları tuvaletleri altından olmazsa oturmuyorlarmış. Altından klozete para var ama Gazze'ye gelince yok. Yoksul her gün daha yoksullaşıyorsa, esnaf çiftçi her gün daha da yoksullaşıyorsa o devlette artık çürüme en başlamış demektir. Bunun çaresi de sandıktır. Siz mührü doğru yere batığınızda bu iş bitecek" diye konuştu. (DİHA)
    

ÖNCEKİ HABER

Çatıdan düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Dağcılık Federasyonu, HDP'li dağcıları bölücülükle suçladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...