02 Nisan 2015 17:31

Geçti Geçiyor Derken...

Paket geçene kadar hem mecliste hem sokakta verilen mücadeleyi artık daha ilerden, daha güçlü bir şekilde yürütmeli, halkın baskı altına alınmasının önüne geçebilmek için her alanda demokrasi mücadelesini büyütmeye çalışmalıyız

Paylaş

İmran AYGÜN
Kocaeli Üniversitesi
Hukuk Fakültesi

Gerek TBMM’de kavgalara, tartışmalara neden olan gerek sokaklarda halkın kitlesel tepkisine yol açan iç güvenlik yasa tasarısı meclis genel kurulundan geçerek yasalaştı. Tasarıda kabul edilen, mahkeme kararı olmadan vatandaşın üzerinin polis tarafından aranabilmesi, polisin istediği kişiye gizli gözaltı yapabilmesi, telefon dinlemelerinde yeni olanakların yaratılması, eyleme katılanlara boyalı su sıkılarak işaretlenmesi, toplantı ve yürüyüşlere katılanların herhangi bir şekilde yüzünü örtmesinin suç unsuru oluşturması, savcının görevi olan yargı yetkisinin valiye verilmesi gibi yargı bağımsızlığına, demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere aykırı birçok madde bu tasarı ile yasalaşmış oldu.

SÜRPRİZ DEĞİL

Aslında baktığımız zaman paketin gündeme gelmesinin ve yasalaşmasının sürpriz olduğunu söyleyemeyiz. Hükümet zaten uzun bir süreden beri devam eden baskıcı, zorba, antidemokratik uygulamalarına, özgürlükleri sınırlayıcı tutumuna yasal bir dayanak oluşturma amacıyla bu yasa tasarısını kavgalara, tartışmalara rağmen tüm gücüyle meclisten geçirmeye uğraşmıştır.

DAKİKA BİR, GOL BİR

Daha paket meclisten geçmemişken son dönemde birçok üniversitede hız kazanan üniversite
yönetiminin antidemokratik, öğrenci iradesini yok sayan tutumu ve bunların sonucunda soruşturmaların, okuldan uzaklaştırmaların sık sık gündeme gelmesi söz konusu oldu. Kampüslere sanki normal bir durummuş gibi polisin, çevik kuvvetin sürekli müdahalede bulunması aslında bu paketin yansıması olarak görülebilir. Ayrıca bu uygulamalar daha paket yasalaşmadan etkisini göstermeye başlamış, üniversitelerde etkisini hissettirmiştir. Üniversite yönetimleri bu paketten kuvvet alarak baskılarını arttırmış, rahat hareket etme olanağı bulmuşlardır. Kocaeli Üniversitesi’nde 61 öğrenciye iki dönem uzaklaştırma istenerek soruşturma açılması paketin bize yansımalarından sadece bir kısmı. Ayrıca paket yasalaştıktan sonra daha bir gün geçmeden liseli bir gencin arkadaşının motosikletiyle giderken durdurulup polislerce işkenceye maruz kalması da bu duruma karşı vermemiz gereken mücadelenin büyüklüğünü gösteriyor.

BAŞKAN YAPTIRMAK YA DA YAPTIRMAMAK

Paket geçene kadar hem mecliste hem sokakta verilen mücadeleyi artık daha ilerden, daha güçlü bir şekilde yürütmeli, halkın baskı altına alınmasının önüne geçebilmek için her alanda demokrasi mücadelesini büyütmeye çalışmalıyız. Seçimler bağlamında AKP hükümetinin istediği 400 vekil ya da en azından anayasal çoğunluğu sağlayabilmesine karşı her alanda verilen mücadele ve en geniş ittifakın oluşturulmasının gerekliliği, anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşmalarına engel olma noktasında büyük önem taşıyor.
Seçimlerde açıkça kendilerini muhalif gösteren
kesimlerin 7 haziran seçimlerinde en geniş kesimlerle birlikte mücadele hattı oluşturmaları, en ilerden mücadeleye katılmaları gerekiyor. Bunun yolu da seçimlerde HDP’ yi desteklemekten, barajın yıkılması için, HDP’nin barajı aşması için en ilerden mücadelenin verilmesi gerekiyor. Biz gençliğin de önünde belirleyici bir seçim olarak duruyor 7 Haziran. Ya git gide dozu artan antidemokratik uygulamaların geleceğimizi mahvetmesini izleyeceğiz. Ya da demokrasiden yana durup kendi geleceğimizi kendimiz çizeceğiz. İç güvenlik paketi karşımızda kapkara bir örtü gibi duruyor. Onu yırtıp atmak da bize sorumluluk yüklüyor.

ÖNCEKİ HABER

Blockupy

SONRAKİ HABER

İran müzakerelerinde mutabakat sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...