25 Mart 2015 12:41

Sanata değil fikre saldırı

Paylaş

Fidan Sumru ÇETİN
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

IŞİD Ortadoğu’da ele geçirdiği bölgelerdeki tarihi eserleri yok etmeye devam ediyor. Örgüt Musul’daki arkeoloji müzesinin ardından, Nemrut’ta tarihi kalıntıları tahrip etti. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğrencileri, “IŞİD’in tarihi eserlere saldırısı sadece sanata saldırı değil, aslında bir fikre saldırıdır” diyor.

‘KÜLTÜRE SALDIRI SÖZ KONUSU’

Heykeltraş Bölümü son sınıf öğrencisi Begüm Tekay, IŞİD'in tarihi sanat eserlerine saldırısıyla alakalı, bu eylemi düşünceye saldırı olarak gördüğünü ifade etti. Bu tarz bir eylemin karşılaşmadığımız bir durum olmadığını ifade eden Tekay, "Her zaman her yer de yaşanılıyor, asıl düşüncem neden ve ne amaç ile yapıldığıdır. Oradaki saldırı, somut olarak o heykel veya sanat eserlerine yapılmıyor. Onun altındaki düşünce ve kültüre bir saldırı söz konusu" diye konuştu.

Para eden tarihi eserlerin IŞİD tarafından satılarak paraya dönüştürüldüğünü belirten Heykeltraş Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Hamit Homi ise, yapılan saldırıları saygısızlık ve bilgisizlik olarak gördüğünü ifade etti. Yapılan saldırıların aslında bir korkudan kaynaklandığını ve asıl sebebinin düşüncelerin önünü kesmek, günümüze ulaştırmamak için yapıldığını dile getirdi. Bu eylemin arkasına baktığımızda amacın tarihi eser kaçakçılığına kadar vardığını belirten Homi, "Her şeyde olduğu gibi burada da ticaret olduğunu ve satabildikleri heykelleri satıp diğerlerini de reklam amaçlı bu şekilde yok ettiklerini düşünüyorum" dedi. 

‘ORTAK BİR MÜCADELE ÖNEMLİ’

Dramatik Yazarlık öğrencisi Avaşin Yorulmaz, geleceği inşa etmede geçmişin önemine değinerek, "Saldırıları oradaki toplumun geçmişinin silinmek istenmesi olarak görüyorum. Geleceği inşa edebilmek için geçmişin bilinmesi gerekir ve bu saldırı aslında geleceğe de bir saldırıdır. Bu hareket faşizan bir harekettir bunu yaptıkları eylemlerle açık olarak görüyoruz. Kültürleri asimile olarak da görebiliriz. Tek yapılması gereken oradaki hiçbir kimliği, hiçbir dini dışlamadan ortak bir mücadeleyle IŞİD'in zulmünden kurtulmak gerekir" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çipras, bağımsızlık gününü vatandaşlarla birlikte kutladı

SONRAKİ HABER

Oğlunu işe aldırınca sendikaya açtığı davayı geri çekti iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...