12 Mart 2015 00:56

'Aile paketi' demekle olmuyor

Türk Metal Sendikası 20. Kadın İşçi Kurultayı geçen hafta Ankara’da gerçekleştirildi. Türk Metal Sendikasının 20 yıldan beri 8 Mart’a giderken Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen kadın işçilere yönelik düzenlediği kurultayda Evrensel’e konuşan işçiler örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Türk Metal Sendikası 20. Kadın İşçi Kurultayı geçen hafta Ankara’da gerçekleştirildi. Türk Metal Sendikasının 20 yıldan beri 8 Mart’a giderken Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen kadın işçilere yönelik düzenlediği kurultayda Evrensel’e konuşan işçiler örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Çalışma yaşamında kendileri için düzenlemeler de yapılmasını isteyen işçi kadınlar, hem çalışma saatlerinin kısaltılmasını hem de emeklilik yaşının düşürülmesini istediklerini kaydetti. Kadın katliamlarından, kadına şiddetten, sektörde yaşadıkları sıkıntılardan ve taleplerinden bahseden işçilerden İstanbul Anadolu Yakası Siemens İş Yeri Temsilcisi Emel Metin, Özgecan Aslan cinayetinin toplumda bir infiale yol açtığını söyledi. Katliamlara karşı cezaların artırılması gerektiğini ifade eden Metin, her tür yaptırımın uygulanması gerektiğini kaydetti. Çalışma yaşamında da çok ciddi sorunlar yaşadıklarını aktaran Metin, iyi bir çalışma düzeni, eşit ücret talep ettiklerini bildirdi. Kadınların hem evde hem de işte çalıştığını dile getiren Metin “Aile paketinde sunulan maddelerin hayata geçirileceğini zannetmiyoruz. Özellikle işverenin bu kadar esnek olabilmesi pek mümkün olmaz. Onlar da bu pakete karşı çıkacaklardır” dedi.

ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTİYORLAR

Kocaeli Gölcük’ten kurultaya katılan Sema Kul ise çalışma koşullarındaki sıkıntıları aktardı. Bir anne olarak evde ve işte çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Kul, anne ve çalışan kadınlar olarak gösterilen desteklerin yetersiz olduğunu belirtti. Aile paketiyle ortaya koyulacak yarı zamanlı çalışmada oluşturulacak işçi bürolarına da dikkat çeken Kul, “Bunun alt yapısını nasıl oluşturacaklar? Benim iş garantim, iş güvenliğim var mı? Bunlar düşünülmeli. Her şey güzel gösteriliyor ama detayı çok önemli” diye konuştu.
Vardiyalı çalışmanın kadınlara çok ciddi sıkıntılar yaşattığını ifade eden Kul, kadınların 3. vardiyada çalışmak istemediklerini belirtti. Esnek çalışma düzeninden yakınan Kul şöyle devam etti: “Avrupa’da çalışma saatleri 33-35 saat şeklinde düzenleniyor. Kadınlara yapılacak düzenlemelerle bu sağlanabilir. Böylece kadınlar hem çalışma yaşamından kopmaz hem de evleriyle, çocuklarıyla daha rahat ilgilenebilir. Ayrıca biz kadınlar erkeklerden fiziksel ve ruhsal olarak daha çok yoruluyoruz. Kadınlara erken emeklilik de sağlanmalı. Kadını ev içine hapsedecek politikalar doğru değil.”

‘YASA ÇIKARMAK DEĞİL DENETLEMEK ÖNEMLİ’

“Kadınlar haklarını bilmiyor bu nedenle de mücadele etmede, sorunla başa çıkmada ne yapacağını kestiremiyor” diyen Gölcük Şubesinden Melek Yıldız, aile paketine ilişkin şunları söyledi: “Yarı zamanlı çalışma iyi bir program olabilir, ama bu çok yetersiz, altı boş. Yasa çıkarmak mevzu değil. Çıkartılan yasa uygulanıyor mu onu denetlemek önemli. Ayrıca işveren yarı zamanlı çalışmayla iş gücü kaybı olduğunu düşünecek. Kalan yarı zamanda oraya birisini vermek zorunda” diye konuştu. İşyerlerinde uygulanan mobbingi de anlatan Yıldız, kadınlara çok yoğun mobbing uygulandığını, bunun dile getirilmediğini söyledi. Yıldız, kadınların kendilerine uygulanan şiddeti açıkça söylemesi ve cesur olması gerektiğini belirtti.

‘KIDEM TAZMİNATI İŞÇİ VE EMEKÇİYE SORULSUN’

Havva Doğan, kıdem tazminatının işçi emekçi için bir ev, emeklilik sonrası bir yaşam garantisi olduğunu belirterek, emekli olduktan sonra insanların kira kaygısı, geçim kaygısı duymadan yaşaması gerektiğini bildirdi. “Neden hep bizden alıyorlar, neden hep biz verelim?” diye soran Doğan, kıdem tazminatının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Melek Yıldız ise farklı bir öneri sunarak hükümetin kıdem tazminatını işçisine sorması gerektiğini kaydetti. “Madem hep halkın dediği oluyor, o zaman işçisine sorsun” diyen Yıldız, kıdem tazminatıyla ilgili hükümetin referandum yapması önerisinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

‘Bu grev sadece sağlık çalışanları için değil’

SONRAKİ HABER

Reçeteye g(ö)rev yazdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...