07 Mart 2015 00:56

E-devlet zorbalığı

'Türlü' yollar ve baskılarla işçilerin e-devlet şifrelerini alan patronlar, sendikalaşma hakkına engel oluyor.

Paylaş

 

 

Taylan KUŞDOĞAN
Balıkesir

 
Balıkesir’de 1976 yılından bu yana traktör kabini üretimi yapan Yarış Kabin AŞ’de, işçilere e- devlet şifrelerini vermeleri için baskı yapılıyor. Bunu kabul etmeyen işçiler ise kapı önüne kondu. Bugüne kadar şifresini vermediği için 8 işçi işten atılırken, işten çıkarma listesinde 160 işçinin isminin olduğu söyleniyor. 1000 kişinin çalıştığı fabrikada, yönetim bu yolla işçilerin sendikaya üye olup olmadığını da denetliyor. 

Gazetemize konuşan ismini vermek istemeyen Yarış Kabin işçisi, geçtiğimiz günlerde kendilerinden e-devlet şifrelerini fabrika yönetimine vermelerinin istendiğini söyledi. Şifreyi vermeyenlerin işten çıkarıldığını belirten işçi, kendisinin şifreyi verdiği halde sadece şifre istenmesine karşı çıktığı için işten atıldığını söyledi. İşçi, e-devlet şifresini verenlere, şifreyi değiştirmedikleri taktirde 3 ayda bir 100 lira para vadedildiğini aktardı. E -devlet şifresini veren başka bir işçinin ise kapanan bir davasının sistemde görülmesi sebebiyle işten çıkarıldığı öğrenildi. 

PATRON TELEFONU KAPATTI

Konuyla ilgili bilgi almak için Yarış Kabin’in yöneticilerinden  Ferhat Yarış’a telefonla ulaştık. Yarış, işçilerin anlattıklarını kabul etmeyerek telefonu kapattı. 

İşçilerin anlattıklarına ilişkin açıklama yapan Türk Metal Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske, işçilerin iddialarının doğru olduğunu belirterek “Biz bu konuyu takip ediyoruz. Gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduk. Bu bilgileri basınla da paylaştık ama zannederim gazeteciler buradan nemalandıkları için konuyla ilgili haberlere yer vermediler” dedi.

İŞ KAZALARI SAKAT BIRAKIYOR

İşyerinde çalışan işçiler, gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle yaşanan iş kazalarına tepkili. Kaza geçirdiği için kalıcı sakatlı yaşayan işçiler var. İşçiler bir kazada parmağını kaybeden bir işçinin, işten çıkmak zorunda kaldığı halde işi kendisi bırakıyormuş gibi gösterildiğini ve tazminatının dahi ödenmediğini söylediler. İşçiler ağır çalışma koşulları nedeniyle yeni işçileri işten ayrılmak istediğine dikkat çektiler. 

PATRONLAR AYNI TAKTİĞİ UYGULUYOR

E-DEVLET şifreleri üzerinden işçilerin sendikalaşma girişimlerini engelleme taktiği, Türkiye’nin her yanında patron tarafından kullanılıyor. 

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ofis Büro ve Flekssit fabrikası işçilerin Birleşik Metal-İş’te örgütlenme girişiminde bulunmaları üzerine patron işçilerden “e-Devlet şifrelerini” istedi. 
Yine Kayseri’de Klass-Mestaş/Ankastre Mutfak fabrikası patronu da işçilere, “e-devlet şifrenizi bize getirin” dayatmasında bulundu. Hatta fabrika içinde asılan ilanlarla e-devlet şifresini PTT’den alıp vermeleri söylendi.

Gebze’de kurulu bulunan Çizmeci Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçilerin e-devlet şifrelerini alan patron işçileri Öz Gıda İş Sendikasına üye yapmak istedi. 
İzmir Kemalpaşa’da Kurulu, Ege Doğaltaş’ta GMİS’e üye olan 35 işçi işten atıldı. İşçilerin işten atılma sebebi, e-devlet şifrelerini patrona vermemeleriydi.

TEKSİF ve DİSK/Tekstil’in örgütlenme çalışması yürüttüğü İzmir Yatsan’da, işçilerin kimlikleri toplanarak Torbalı PTT’den 70 işçinin e-devlet şifresi alındı ve bu işçiler TEKSİF’e üye yapıldı. Yasa dışı yollardan üye yapıldıklarını söyleyen işçiler TEKSİF, ustabaşları, işveren temsilcileri ve postane memurları hakkında suç duyurusunda bulundu. Torbalı PTT müdürü de bu durumu şöyle itiraf etti, “Sendikal mücadeleden haberim yoktu, bana farklı bilgi verildi, üretim aksamasın diye bunu kabul ettim.”

ŞÜTAŞ’ta Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler kapı önüne konarken, kalan işçilerin e-devlet şifreleri toplandı, üye olanlar istifa ettirildi, sendikasızlar üye olamasın diye şifreler değiştirildi. 
Manisa Standart Profil’de Petrol-İş Sendikasının örgütlenme çalışmasını bastırmak isteyen patron işçilerden e-devlet şifrelerini istedi. Şifresini veren işçilerin sendika üyeliği iptal edilirken, işçilere “Şifreniz bizde kalacak, dosyanıza konacak” dendi. Şifresini vermeyen işçiler ise işten atıldı. 
Liman-İş’in örgütlendiği Kumport Limanı’nda da aynı baskılar yaşandı. E-devlet şifreleri istenen işçiler, sendikadan istifaya zorlandı. Kabul etmeyenler işten atıldı. 

Bursa’da, bulunan Mepar Şirketi’nde TÜMTİS’e üye olan işçiler işten atıldı. Patronun bizzat işçilerden aldığı e-devlet şifreleriyle sendika üyeliklerini kontrol ettiği ve istifa ettirdiği bildirildi. 


SKANDAL ALO 160’LA ORTAYA ÇIKTI

E-DEVLET baskısının yaşandığı bir başka fabrika ise Örma Tekstil oldu. İşçilerin TEKSİF Sendikasına üye olduğunu öğrenen patron, İstanbul Başakşehir PTT Şubesinde çalışan Bülent Kaya vasıtasıyla işçilerin e-devlet şifrelerini aldı. Alo 160’ı arayarak bilgi alan işçiler skandalı ortaya çıkarırken, işçiler sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. 
Suç duyurusunda bulunan işçilerden biri, sendikaya üye olmalarının ardından şeflerin ve fabrika yönetiminin sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yaptığını söyledi. İşçi “Patronumuz fabrikada toplantı yaptı ve fabrikanın sendikası olan Öz İplik-İş Sendikasına üye olmamız için bizi zorladı. E-devlet şifrelerinin alındığı haberi üzerine Alo 160’ı aradım. E-devlet şifremin bilgim dışında 14 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul Başakşehir PTT Şubesinde Bülent Kaya tarafından alındığını öğrendim.”
Şikayetçi olan bir diğer işçi ise şunları dile getirdi: “Alo 160 danışma hattında bulunan kişi bana (e-devlet şifremin) 13 Mayıs 2014 günü İstanbul Başakşehir PTT Şubesinden Bülent Kaya isimli memur tarafından verildiğini söyledi. Ben bu tarihte Düzce ilindeydim. Benim bilgim dışında bilgi verenlerden şikayetçiyim.” (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kadın olmak kötü bir şey mi

SONRAKİ HABER

Derince Belediyesinde neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...