08 Ocak 2015 17:55

Taksim'de Charlie Hebdo saldırısı protesto edildi

Fransa'da dün mizah dergisi Charlie Hepdo'ya yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırı Taksim'de gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.

Paylaş

Fransa'da dün mizah dergisi Charlie Hepdo'ya yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırı Taksim'de gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.

Yerli ve yabancı yazarlar, sanatçılar ve sendika temsilcilerinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği ilk eylem saat 18.00'de Fransız Başkonsolosluğu önünde yapıldı.

Üzerinde Fransızca “Je Suis Charlie, Türkçe “Ben Charlie'yim yazılı pankart açan eylemciler adına konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Avrupa'da her yerde insanların saldırıyı lanetlediğini söyledi. Aydın, “Hollanda'dan İngiltere'ye, İtalya'ya, Yunanistan'a kadar her yerde insanlığın sokağa çıkıp bu terör saldırısını lanetlediğini, onurlarını birleştirdiğini biliyoruz. Biz bu ülkenin yurttaşları ve sanatçıları olarak bu saldırıya karşı sessiz kalamazdık. Çünkü biz bu terör saldırılarını en yoğun biçimde yaşayan ülkelerden birisiyiz. 2 Temmuz'da Sivas'ta olan saldırı ile Paris'te yaşanan saldırı arasında hiçbir fark yoktur. Akıl çünkü aynı akıldır. O akıl, Paris'te sahneye çıkmıştır. Yarın nerede çıkacağı belirsizdir. Yapılması gereken şey, bütün dünya insanlığının ve sanat hareketinin bu konuda yan yana gelip onurlarını birleştirmesi gerekir. En yüksek sesle barışı haykırması gerekir diye konuştu.

'YERYÜZÜNÜN BÜTÜN SANATÇILARININ YAN YANA GELMESİ TARİHİ BİR ZORUNLULUKTUR'

Grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Mustafa Köz ise şunları söyledi; Zalimlerin kaba baskıları, zulümleri, katliamları, özgür düşüncenin ışıklı ırmağını kurutamayacaktır. Paris'teki karikatürist dostlarımızın katledilmesinin kalplerimizde açtığı yara çok sıcak ve çok derindir. Bu yaranın daha da açılmaması için, yeryüzünün bütün sanatçılarının yan yana gelmesi tarihi bir zorunluluktur. Bizler bugün burada, bu zorunluluğu, vicdani sorumluluğu dünya kamuoyuna yeniden duyurmak için buluştuk. Komşusunun evini yakıp, o ev yanarken, o ateşte yumurtasını kaynatmak isteyen vicdansızları, o ateşin kıyısında din siyaseti yapan din tacirlerini lanetliyoruz. Dünya yanarken, sanatçılar öldürülürken gündelik dillerini yine ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı algı üzerine kuran siyasi bezirganları lanetliyoruz.

İKİNCİ EYLEM MİS SOKAK'TAYDI

Birleşik Haziran Hareketi üyeleri Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıyı protesto için saat 19.00 sıralarında İstiklal Caddesi Mis Sokak girişinde toplandı. Katliamı kınayan dövizler taşıyan grup, ‘Kalem silahla susturulamaz’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Yobazlığa, faşizme, karanlığa geçit yok’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Haziran burada, Charlie’nin yanında’ ve ‘Hepimiz Charlie’yiz’ şeklinde slogan atarak Fransa Konsolosluğu önüne kadar yürüdü.

Konsolosluk önünde karanfiller bırakan grup adında basın açıklamasını Barış Atay okudu. Atay, “Aralarında Türkiyeli okurların ve çizerlerin de bulunduğu çok sayıda insan tarafından tanınan ve beğeniyle izlenen karikatüristlerin de katledildiği bu saldırıyı kınıyoruz. Gericiliğin ve İslamcı faşizmin Türkiye’de olduğu gibi dünya üzerinde de giderek saldırgan bir hale geldiği uzun zamandır apaçık görülüyor.Komşu ülke Suriye’de son yıllarda tanık olduğumuz vahşet ve canilik, İslamcı faşizmin gerçek yüzünü açığa çıkaran örneklerden biridir. Burada emperyalist merkezlerin daha ‘ılımlı’ olduğunu söyleyerek desteklediği kesimlerin, Suriye’deki şeriatçı saldırganlığı tek başına üstlenmesi istenen İslam Devleti benzeri oluşumların özürcülüğünü yaptığını da görüyoruz. Yaşadığımız vahşet, emperyalizmin dünya halklarına gerici içinde gerici beğendirmesi çabalarını görmemize engel değildir. Dün Fransa’da gerçekleştirilen katliam, emperyalistler tarafından desteklenip kollanan İslamcı faşizmin sadece Ortadoğu’yu değil, bütün dünya ilericiliğini tehdit ettiğini göstermiştir.

Yakın zamanda görkemli bir direnişle ülkemizdeki gerici diktaya karşı ayağa kalkan Türkiye’nin ilerici güçleri olarak, Charlie Hebdo’ya ve onun nezdinde basın, kültür, sanat, mizah ve özgür düşünce düşmanlığına yönelik saldırıya karşı bugün sokağa çıkıyoruz. Fransa’daki saldırıyı gerçekleştiren İslamcı terör örgütünün ülkemizdeki destekçilerinin açıklamaları aydınlar ve ilerici insanlar tarafından dünyanın hiçbir yerinde ciddiye alınmamalıdır. Türkiye’nin ilericileri ve devrimcileri Charlie Hebdo’nun yanındadır.” Şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

 

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep'te 4,6 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

MEB 'yarıyıl tatili ertelendi' haberlerini yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...