12 Mayıs 2011 06:30

Akademisyenden bilimsel(!) soru: "Ermeniler hainliklerinden mi öldü?"

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde bahar dönemi sınavlarına giren öğrencilere bilimsellikle uzaktan yakından alakası olmayan, ırkçı yönlendirmelerle dolu bir soru soruldu. Resmi tarihe göre "Tehcir", yaşayanlara göre "Büyük felaket", bağımsız tarih araştırmaları yapan

Akademisyenden bilimsel(!) soru:
Paylaş

BÖYLE BİLİMSEL SORU MU OLUR!

Polat'ın öğrencilere yönelttiği soru aynen şöyle; "Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır. Ruslarla işbirliği yapan ve Osmanlı ordusunu arkadan vuran Ermenilerden bir kısmı hainlikleri sırasında, bir kısmı da Almanların teklifi ile icra edilen tehcir sırasında açlık, hastalık ve soğuktan ölmüştür, bir kısmı da hainlik ettikleri için Ruslarla gitmiştir ve Türkiye'de Ermeni nüfus böylelikle azalmıştır. a) Doğru b) Yanlış."

ÖĞRENCİLER: SORUŞTURMA AÇILMASIN DİYE YANLIŞI İŞARETLEYEMEDİK

Sınavdan sorulan sorular karşısında şaşkına dönen öğrenciler ise resmi tarihin öne sürdüğü teoriyi destekleyen soruya tepki gösterirken, haklarında soruşturma açılmasından korktukları için "Doğru" seçeneğini işaretlemek zorunda kaldıklarını belirtti. Öğrenciler, "Böylesi ırkçı bir soru tamamen yönlendirme amacı taşıyor. Tarihin böyle olmadığını biliyoruz ama yalan olanı doğru diye işaretlemek zorunda kalıyoruz" dedi. Böylesi bir sorunun hangi amaçla sorulduğuna ilişkin görüşlerini almak istediğimiz Polat'ın asistanları ise "Yurt dışına çıktı" yanıtını verdi.

KOPTAŞ: IRKÇI ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ, ŞAŞIRTICI DEĞİL

Konuya ilişkin DİHA'ya konuşan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ise soruyu soran akademisyenin sorduğu sorunun resmi tarih anlattıklarından pek farklı olmadığını, o yüzden şaşırmadığını söyledi. "Muhtemelen Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır Türkiye'nin bütün üniversitelerinde bu kafa yapısında hocalar var. Bu görüşler eski Türk Tarih Kurum Başkanı Yusuf Hallaçoğlu ve onun gibi ırkçı görüşleri utanmadan her ortamda dile getirenlerin eseridir. Ancak bunun yaygın bir şekilde dile getiriliyor olması, insanlığa karşı suç işledikleri gerçeğini değiştirmez" diye konuştu.

'ALTERNATİF TARİH BU YÜZDEN ŞART'

"Biz bu yüzden alternatif bakış açısıyla tarihin yeniden yazılacağı bir Türkiye için mücadele ediyoruz" diyen Koptaş'ın dikkat çektiği bir başka konu ise sorunun aynı zamanda yönlendirme ve yorum içermesi. Cevabı önceden belirlenen sorunun akademik eğitimle uyuşmadığını kaydeden Koptaş, "Bu kadar yönlendirerek öğrenciye soru sormak onun vereceği cevabı önceden belirlemektir. Bu akademik camiada yeri olmaması gereken bir yöntem. Bu soru bir yandan tarihin acılarını yeniden deşmek ve aynı zamada özgür düşünceye vurulmuş bir darbedir" şeklinde konuştu.

'IRKÇI YÖNLENDİRME CİNAYETLERİ KÖRÜKLER'

Halkları hainlikle suçlayan her türlü yorum gençlerin beyinlerine kin tohumları ekmeye yarayacağını kaydeden Koptaş, "Sokaklarda Hıristiyanları, Ermenileri yada Kürtleri temizlemek için bu kadar gönüllü kişinin var olması tesadüf değil. Hepsi bu beyin yapısının ürünü. Zirve Yayınevi, Hrant Dink'in katledilmesi, Rahip Santoro cinayeti. Bunlar ırkçı yönlendirmeler sonucunda yapılan eylemler" diye kaydetti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ayşe Paşalı'yı öldüren eski kocasına müebbet!

SONRAKİ HABER

TEB, bilimsel eczacılığın 172’nci yılını kutluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa