18 Kasım 2012 11:09

Metal işçilerinden manifesto

Sendikaları Türk Metal’in açıkladığı sözleşme taslağını kabul etmeyen Eskişehir’deki Arçelik işçileri, taleplerini açıkladı. ‘Metal işçilerinden manifesto’ başlığıyla taleplerini açıklayan işçiler, ilk olarak Türk Metal’den yeni bir taslak istiyor. İşçiler taleplerini gazet

Metal işçilerinden manifesto
Paylaş

Sendikaları Türk Metal’in açıkladığı sözleşme taslağını kabul etmeyen Eskişehir’deki Arçelik işçileri, taleplerini açıkladı. ‘Metal işçilerinden manifesto’ başlığıyla taleplerini açıklayan işçiler, ilk olarak Türk Metal’den yeni bir taslak istiyor. İşçiler taleplerini gazetemize gönderdikleri bir mektupla duyurdu.


Madde 1- Türk Metal Sendikası, üyelerine sormadan hazırlamış olduğu taslağı, işçilerin son 10 yıldaki kayıplarını telafi edemeyeceği için aynen çöpe atmalıdır. Bundan dolayı da üyelerinden özür dilemelidir.                 
Madde 2- Sayın Muharrem Aslıyüce’nin söz verdiği gibi masadan en az ortalama yüzde 25 zamla kalkacak şekilde yeni bir taslak metni hazırlamalıdır. Zam en düşük saat ücretliye yüzde 40, en yüksek saat ücretliye yüzde 10 aralığında olmalıdır.
Madde 3- Türk Metal Sendikası, tüm delege seçimlerini , tüm şube başkanlık seçimlerini ve genel başkanlık seçimlerini noter ve medya davet edilerek, demokratik ve şeffaf bir şekilde 2013 yılında yapılacağını ilan ve taahhüt etmelidir.
Madde 4- Türk Metal Sendikası, işçilerden aldığı üyelik aidatını 7.5 saatten 4 saate indireceğini basın toplantısı yoluyla ilan ve taahhüt etmelidir.
Madde 5- Türk Metal Sendikası, sosyal hakları komik rakamlardan kurtararak, masaya en az yüzde 50 zam ile oturup, güncelleneceğine dair söz vermelidir.
Madde 6- Türk Metal Sendikası, Renault’da yapılan işçi kıyımında işten atılan 29 kişinin tekrar işe alınacağına dair söz vermelidir. Zira o eylemler, sendikanın, üyelerinin hakkını koruyamadığından dolayı gerçekleşmiştir. Faturasını işçiye maletmek kabül edilemezdir.
Madde 7- Türk Metal Sendikası, ilk 6 maddeyi eksiksiz kabulünü basın toplantısı yoluyla ilan ve taahhüt ettiğini açık olarak beyan etmelidir.
Madde 8- Türk Metal Sendikası, 7. maddeyi 23 Kasım Cuma gününe kadar uygulamazsa; bizler Türkiye’deki  tüm metal işçileri olarak tarihini daha sonra açıklayacağımız bir günde Ankara’da sendika genel merkez binası önünde hak aramak için eylem yapacağımızı ilanen duyuruyoruz.
Sevgili arkadaşlar, Sadi Şirazi’nin güzel bir sözü var; “İki şey aklın eksikliğini gösterir. Konuşulacak yerde susmak, susulacak yerde konuşmak.” Şimdi konuşma zamanı, lütfen düşüncelerinizi yorumlara yazın.Harekete geçme zamanı ise Türk Metal Sendikası’nın 7. maddeyi uygulayıp uygulamamasına bağlıdır. Bundan sonra iletişim adresimiz, bizim kötü günümüzde bizi bir an olsun hiç yalnız bırakmayan Evrensel’dir. Evrensel’de buluşmak ve güzel günler görmek dileğiyle…"      


RUMUZ: Onur Yılmaz

*Eskişehir Arçelik Fabrikası işçileri
 

ÖNCEKİ HABER

Ünal, 90 gün sonra Türkiye’de

SONRAKİ HABER

On binden fazla Kürt siyasetçi tutuklu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...