30 Haziran 2012 10:54

Kültür Bakanlığı Mimesis’ten özür diledi

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmakta olan tiyatro dergisi Mimesis’in 19. sayısı geçtiğimiz günlerde Elazığ Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesiyle mahrece iade edilmişti. Bunun üzerine tiyatro dünyasından gelen tepkiler sonuç verdi. Kültür Bakanlığı

Kültür Bakanlığı Mimesis’ten özür diledi
Paylaş
Sevda Aydın

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Müdürü Ergün Kocabıyık’la görüşen Erol Sönmez, konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek Baskil İlçesi Halk Kütüphanesi yetkilisinin dergiye yönelik tavrından Genel Müdürlük olarak haberdar olmadıklarını ve bu tavrı onaylamadıklarını belirtti. Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü olarak yılda 200’den fazla dergiye abone olduklarını ve hiçbirinin içeriğine karışmadıklarını ekleyen Sönmez, kendi bünyelerinde çalışan bir görevlinin yarattığı sıkıntıdan ötürü B.Ü Yayınevinden özür diledi. Genel Müdürlüğün bilgisi dışında kurum adına böyle bir yazı gönderilmesinin Elazığ Valiliği tarafından araştırılmasını talep ettiklerini söyleyen Sönmez, konuyu Genel Müdürlük olarak takip ettiklerini belirtti.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Son gelişmelerle ilgili gazetemize konuşan Mimesis Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Yalaz, öncelikle Kütüphaneler Müdürünün özür dilemesinin olumlu bir şey olduğunu dile getirdi. “Fakat önemli olan Mimesis’in yeniden kütüphaneye dönüp dönemeyeceği ve Kültür Bakanlığının bu kararı alan müdürle ilgili bir soruşturma başlatıp başlatmayacağı. Bunun takipçisi olacağız. Dergimizin yaşadığı münferit bir olay değil. Egemen iklimin bir tezahürü. Kitaplar, çevirmenler mahkemelik oluyor, yayınevleri cezalar alıyor. Bu tür süreçlerin olduğu ortama Kültür Bakanlığının ne gibi girişimlerde bulunacağının takipçisi olmak gerekiyor” diyen Yalaz, yayın ve tiyatro dünyasından kurumların hazırladıkları bildiriler, yazarın mektubu ve Fırat Üniversitesinden gelen ‘Bu olay Elazığ’ı yansıtmıyor’ diyen mektubun kendileri için bu süreçte çok önemli olduğunu söyledi. Bununla ilgili gelişmelere bakanlığın nasıl tepkiler vereceğinin izlenmesi gerektiğini ifade eden Yalaz, bu gibi olaylar çerçevesinde tepki göstermek için örgütlenme örneği olduğuna dikkat çekti.

TAKDİR EDİLMESİ GEREKEN BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ

Konunun başından beri takipçisi olan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Genel Başkanı Üstün Akmen ise Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez’in özür dilemesini, gerçekten de takdir edilmesi gereken bir davranış biçimi olarak yorumladı. Akmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Sönmez’in konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek Baskil İlçesi Halk Kütüphanesi yetkilisinin dergiye yönelik tavrından Genel Müdürlük olarak haberdar olmadıklarını ve bu tavrı onaylamadıklarını belirtmesi yüreğimize bir nebze olsun su serpmiştir. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak dileğimiz, kendi bünyelerinde çalışan bir görevlinin yarattığı sıkıntının adamakıllı sorgulanması ve bundan böyle benzer olaylara sebebiyet verilmesinin önlenmesidir. Ayrıca, başımızın tacı Elazığlı öğretmenler de “müstehcenlik” iddiasına uğrayan akademik makalenin Antik Yunan tiyatrosunun saygın yazarlarından Aristophanes’in dünyaca ünlü oyunu “Kadınlar Savaşı (Lysistrata)” oyunuyla ilgili olduğunu bu vesileyle öğrenmelidir. Oyunun temaları arasında insan bedeninin, kadın-erkek ilişkilerinin ve cinselliğin bulunmakta olduğunu bilmelidirler. Diğer taraftan, dergiyi incelemeli,  MİMESİS’in çocuklara yönelik bir dergi olmadığını hiç değilse  kabullenmeliler. Birlik olarak, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez’e duyarlı davranışından dolayı teşekkür ediyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Ankara Radyosu, tam bir Kerbela!’

SONRAKİ HABER

Paraguay zenginleri neden seçimleri bekleyemedi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...