09 Ocak 2012 08:12

Çapa’da taşeron işçiler iş bıraktı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan taşeron işçiler, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde, “istihdam fazlası olduğu” iddiasıyla işten atılan taşeron işçilerin geri alınması için 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.Sabah erken saatlerde iş başı yapmayarak Monoblok önün

Çapa’da taşeron işçiler iş bıraktı
Paylaş

Sabah erken saatlerde iş başı yapmayarak Monoblok önünde toplanan taşeron işçilere, Çapa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistan hekimler ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan Çapa Kampusu Sağlık Meclisi de destek verdi.
Hastane bahçesinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri, sık sık, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Yönetim uyuma, çalışanına sahip çık” sloganları attı. Hastane bahçesinde yapılan yürüyüşün ardından Dekanlık Binasına gelen sağlık emekçileri burada açıklama yaptı.

İŞVEREN TAŞERON DEĞİL ÜNİVERSİTE

İşten atılan işçilerin asıl iş vereninin taşeron firma değil İstanbul Üniversitesi olduğunu söyleyen işçi Kadir Asu,  İstanbul 4. İş Mahkemesi kararıyla bunun kesinleştiğini söyledi. Bu nedenle, işten atmalardan İstanbul Üniversitesi’nin bizzat sorumlu olduğuna dikkat çeken Asu, “İstanbul Üniversitesi, topu taşeron firmalara atarak sorumluluktan kaçamaz” diye konuştu.

Üniversitenin işten atılan işçileri derhal işe geri alması gerektiğini vurgulayan Asu, üniversitenin, yönetimi bünyesinde çalışan tüm işçileri “asıl işçileri” sayarak kadroya geçirmek zorunda olduğunu ifade etti.

Öte yandan sağlık emekçilerinin yürüyüşü sırasında, yürüyüşe katılan katılan  taşeron temizlik işçileri hakkında, Çankaya Temizlik Limited Şirketinin  tutanak tuttuğu öğrenildi. Sağlık emekçileri, bu duruma da alkışlarla tepki gösterdi.   
ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Sağlıksız koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin hastalara nitelikli hizmet sunamayacağına vurgu yapan İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de, tüm dünyanın taşeron sistemden vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Taşeron çalışma sistemiyle insan emeğinin ucuzlatıldığını kaydeden Gören, “10 yıl önce Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan taşeron işçi sayısı 10 bin civarındayken şimdi 110 bin taşeron çalışıyor. İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde de toplam 7 bin taşeron işçi çalışıyor” dedi.

Taşeron sisteme karşı mücadelenin uzun süredir devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan da, “Bu mücadele her zaman sürmelidir. Çünkü bu çalışma koşulları kabul edilemez” diye ifade etti.

“Yönetim, taşeron işçilerin sabrını sınamaya kalkışmasın” diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel de, sağlık emekçilerinin mücadelelerini ortaklaştırdığını ve taşeron işçilerin yanında olduklarını belirtti.

‘KADRO BEKLERKEN İŞTEN ATILDIK’

Kadro beklerken, kadrolu alımlar gerekçesiyle işten atıldıklarını söyleyen, Radyoloji Teknisyeni Çiğdem Yılmaz, taşeron şirket müdürünün, ‘Hiçbir şey yapamazsınız. Hiçbir hak talebinde bulunamazsınız’ dediğini belirterek buna karşı yargı sürecini başlatacaklarını söyledi. Yılmaz, “Uzun bir süreç olacağını biliyoruz. Ancak sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. “Burada bir kişi kadroluysa beş kişi taşeron çalışıyor” diyen Yılmaz, taşeron işçilerin, sürekli olarak işten atılmakla tehdit edildiğine de dikkat çekti. Yılmaz, “Bu hastaneyi kaldıran taşeron işçilerdir” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

Tıp Fakültesinde kadrolu işçi alımı olduğunda taşeron çalışanların işten atıldığını kaydeden Radyoloji Teknikeri Dilek Kaplan da, bu mağduriyeti sürekli olarak yaşadıklarını anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMY ifade özgürlüğüne engel

SONRAKİ HABER

ÇGD: Ocak ayı katledilen gazetecilerin ayıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...