29 Kasım 2011 04:45

Sağlık hakkı için birleşik eylem şart

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde sağlıkta dönüşümün son halkası Kanun Hükmünde Kararnameye karşı eylemler yaygınlaşarak sürüyor. Bu sabah yapılan eylemde farklı bölümlerdeki hemşireler ve taşeron işçiler KHK’ye neden karşı olduklarını anlattı.Hemşire Ceylanım Uçer, hükü

Sağlık hakkı için birleşik eylem şart
Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde sağlıkta dönüşümün son halkası Kanun Hükmünde Kararnameye karşı eylemler yaygınlaşarak sürüyor. Bu sabah yapılan eylemde farklı bölümlerdeki hemşireler ve taşeron işçiler KHK’ye neden karşı olduklarını anlattı.

Hemşire Ceylanım Uçer, hükümetin sağlıkta dönüşümü ve kamu hastaneler birliği yasasını reddettiklerini belirterek, “Bu yasa hemşireliği taşeronlara devrederek daha da değersizleştirecektir. Özelleşen hastanelerde kamu hizmeti olamayacağına göre iş güvencemizi ve özlük haklarımızı gasp edecekler. Mesleğimizin gelişmesinde önemli rol oynayan hemşirelik hizmetleri müdürlüğünü kaldıracaktır. Yabancı meslektaşlarımızı ucuz işgücü olarak alıp aramızda rekabet ortamı oluşturacak, bizlerin mücadelesini zayıflatacaklar. Daha pek çok olumsuzluğu beraberinde getiren bu düzenlemelere sonuna kadar karşıyız” dedi.

Merkez Laboratuarı çalışanları adına konuşan Sadegül Çankaya da, insanların hak ettiği sağlık hizmeti sunacak sağlık personeli yetiştirmenin önünü tıkayan, Kanun Hükmünde Kararnamelere karşı olduklarını vurgulayarak, “Sağlıkta dönüşüm projesi adı altında, sağlık hizmeti üzerinden büyük sermaye sahiplerine fayda sağlanmasına, topluma paran kadar sağlık hizmeti anlayışının layık görülmesine” karşı olduklarını belirtti. Merkez Laboratuarı çalışanları olarak, daha iyi sağlık hizmeti vermek ve haklarının korunarak geliştirilmesi için, bütün eylem ve etkinliklerin içinde olacaklarını belirtti.

Taşeron işçiler adına konuşan Adem Kulalı da, Sağlık hizmeti ile ilgili yapılan bütün düzenlemelerin herkes gibi taşeron işçileri de derinden etkilediğini ifade ederek, “Temizlik, yemek, transport, sekreter, büro çalışanı olan bizlerin taşeronlaştırılmasıyla başlayan güvencesiz çalıştırma bugün artık, öğretim üyelerine kadar her sağlık çalışanının karşısında bir gerçek olarak durmaktadır” dedi. Taşeron işçiler olarak hem sağlık ekibinin birer üyesi hem de sağlık hizmeti alan her birey gibi sağlıkta yapılan tüm özelleştirmelere karşı mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


Adana’da bulunan sağlık örgütlerinin oluşturduğu Adana Sağlıkçılar Meclisi 2 Kasım 2011 tarihinde sağlık emekçilerine hatta milletvekillerine dahi sorulmadan yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameyi (KHK) oylayarak hayır oyu verdi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi, Türk Sağlık-Sen  Adana Şubesi, SES Adana Şubesi, Devrimci Sağlık-İş, Adana Şubesi ve Hasta Hakları Derneği Adana Şubesi üyelerinden oluşan Adana Sağlıkçılar Meclisi  üyeleri 2 Kasım tarihinde resmi gazetede yayınlanan KHK’yi oyladılar. Adana Sağlıkçılar Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Resmiye Kaya, Türkiye Sağlık ortamını derinden, Kanunsuz, Hukuksuz ve Keyfi olarak etkileyen Kanun Hükmünde Kararnamenin sağlık emekçileri yok sayılarak çıkartıldığını ifade etti. KHK’nin seçilmiş milletvekillerine bile sorulmadığının altını çizen Kaya, AKP Hükümetinin yangından mal kaçırırcasına kanunlar yaptığını belirtti.  

Sağlık alanının yapısını temelinden değiştiren, sağlık alanını piyasaya teslim eden, AKP Hükümeti’nin ben yaptım oldu anlayışıyla çıkarılan 663 Sayılı KHK’nın iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Binlerce yıllık mücadelelerle oluşturulmuş evrensel değerlerin, hekimliğin, tüm sağlık çalışanlarının ve halkın sağlık hakkının  paspas gibi çiğnetilmesine hiç izin vermedik, hiç de izin vermeyeceğiz” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kadına şiddet insanlığa utanç’

SONRAKİ HABER

‘Hrant için eylem çağrısı filtreye takılıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa