03 Aralık 2014 11:03

'Ya zorunlu askerlik kalksın ya da vicdani ret hakkı tanınsın'

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış ya da 31 Aralık 2014 tarihinde 27 yaşını doldurmuş olanlara bedeli askerlik getirileceği açıklamasına Vicdani Retçilerden tepki geldi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış ya da 31 Aralık 2014 tarihinde 27 yaşını doldurmuş olanlara bedeli askerlik getirileceği açıklamasına Vicdani Retçilerden tepki geldi.

Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan Vicdani Retçi Ercan Jan Aktaş, "Ya zorunlu askerlik kalksın ya da zorunlu askerlik sisteminde vicdani ret hakkı tanınsın" dedi. Asker Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Tolga İslam da bedelli askerlikle ilgili daha önce yapılan düzenlemeleri hatırlatarak, "Bedelli askerlikle var olan adaletsizliği derinleştiriyorlar" yorumunu yaptı.

VİCDANİ RET AVRUPA’DA YASAL

Davutoğlu önceki gün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış ya da 31 Aralık 2014 tarihinde 27 yaşını doldurmuş olanlara bedelli askerliğin getirileceğini açıklamıştı.

Bedelli askerlik açıklaması zorunlu askerlik ve vicdani ret tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.  Vicdani Ret Derneği kurucularından ve aynı zamanda vicdani retçi olan Ercan Jan Aktaş, Türkiye'de yaşayan bir milyona yakın insanın zorunlu askerlik sisteminin bir parçası olmak istemediğini belirterek, "İtiraz edenler, gitmek istemeyenler var. Ayrıca Türkiye'de askerlik 3- 4 yılda bir, bir şekilde bir rakam ve yaş sınırı belirleyerek bu işi yumuşatmaya çalışıyorlar" dedi.  Vicdani ret hakkının tüm Avrupa ülkelerine yasal hak olarak tanındığını ve Türkiye'nin de bu hakkı tanıması gerektiğini vurgulayan Aktaş, "Gerçek çözüm şudur; Türkiye Avrupa Konseyi üyesidir. Avrupa ülkesi içerisinde bulunan ancak zorunlu askerlikle birlikte vicdani ret hakkını barındırmayan tek ülkedir. Türkiye'nin yapması gereken askerlik sistem bu şekilde devam edecekse vicdani ret hakkını tanımasıdır” dedi.

‘BEDELLİ ASKERLİK ÇÖZÜM DEĞİL’

Asker Hakları İnsitiyatifi Sözcüsü Tolga İslam da, 1987, 1992, 1999 ve 2011 yıllarında da bedelli askerlik düzenlemesinin çıkarıldığını ancak bedelli askerliğin yaşanan sorunlara çözüm olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Şu anda zorunlu olarak askerlik yapmakta olan 500 bin sivil var. Ve zorunlu asker olarak kötü muameleye maruz kalıyorlar. Bu açıdan baktığımızda bedelli askerlik bu sorunun çözümüne yönelik herhangi bir açılım sağlamıyor. Burada temel mesele zorunlu olarak askerlik yapan insanların insan gibi muamele görmesi ya da bu sistemin ortadan kaldırılması."

‘ADİL BİR ELEME DEĞİL’

Yeni düzenlemeyle getirilen 28 yaş sınırı ve 18 bin TL ödeme zorunluluğunun adil bir yaklaşım olmadığını da ifade eden Vicdani Retçi Ercan Jan Aktaş, “Bir milyon içerisinde bir yaş sınırı ve ücret koyarak bir eleme başlatıyorsun. Parası olan 'askerlik yapmayabilir' anlamına gelir bu. İnsanları buna tabi kılmak için bütün şiddet araçlarını kullanıyorsun, insanlar aylarca, yıllarca kaçak hayat yaşamak zorunda bırakılıyor. Fakat sonra kendince bir düzenleme yapıyorsun ve parası olanlar gidemeyebilir diyorsun" dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın hedefinde Nobel var

SONRAKİ HABER

Yetiştirme yurdunda dayak soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...