07 Nisan 2013 13:13

Rakamlarla 4+4+4 fiyaskosu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırladığı raporla, eğitimde 4+4+4 sisteminin yarıyıl bilançosunu çıkardı. 2012-2013 yılında okul öncesi eğitimde yüzde 10 düşüş görülürken ortaokul seviyesindeki yüzde 5’lik ve lise seviyesindeki düşüş dikkat çekiyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, &l

Rakamlarla 4+4+4 fiyaskosu
Paylaş
Gökhan Uysal

Tüm eleştirilere ve uyarılara rağmen uygulamaya geçen 4+4+4 sisteminin ilk yarıyıl bilançosu ortaya çıktı. MEB’in yayınladığı raporla birlikte eğitimde okullaşma oranında artış iddiası suya düşmüş oldu. 2011-2012 yılındaki okullaşma oranı yüzde 65.69 iken yeni sistemle birlikte bu oran yüzde 10 kayıpla yüzde 55.35’e düştü. Bu düşüş kız çocuklarında ise yüzde 12’lere varıyor. 2012-2013 yılında okul öncesi eğitime gitmesi gereken 416 bin çocuk ise ilkokula gitmek zorunda bırakıldı.

ORTAOKULDA DÜŞÜŞ VAR

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranında yüzde 10’luk düşüş yaşanırken, ilkokul seviyesinde de gözle görülür bir artış yaşanmadı. Bir önceki yılda okullaşma oranı yüzde 98.67 iken bu yıl 98.86 oldu. Fakat okullaşma oranındaki düşüş, daha önce eğitimcilerin öngördüğü gibi 4+4+4’ün ikinci kademesi olan ortaokulda oldu. Ortaokulda okullaşma oranı yüzde 5’lik düşüşle yüzde 93’lere geriledi. Bu düşüş kız çocuklarında ise yüzde 6 seviyelerinde görüldü.

HABABAM İMAM HATİP

İmam hatip ortaokullarının yeniden açılması ve birçok genel lisenin imam hatip lisesine dönüştürülmesiyle, imam hatip okullarında inanılmaz bir artış yaşandı. Daha önce 537 olan imam hatip lisesi sayısı bir yıl gibi kısa bir sürede 708’e çıktı. Kademeli eğitim sistemiyle birlikte de 730’u bağımsız, 369’u imam hatip liselerine bağlı toplam bin 99 imam hatip ortaokulu açıldı. Zaten derslik ve öğretmen ihtiyacı yaşanan eğitim sisteminde, mevcut öğretmenlerin imam hatibe kaydırılması ve mevcut dersliklerin imam hatibe verilmesiyle yetersizlik had safhalara ulaştı.

‘Zorunlu’ eğitim sistemi uygulanmaya başladıktan sonra açık lise de dahil olmak üzere birçok öğrenci ortaöğretime kayıt olmadı. Bu yıl itibariyle 50 bin öğrenci ortaöğretim düzeyinde öğrenim göremezken, bunların 37 bin 277’sini kız öğrencilerin oluşturması dikkat çekiyor.


MESLEK LİSELERİNDE ARTIŞ

Genel ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 1 gerilerken, mesleki ortaöğretimdeki yüzde 3’ün üzerindeki artış hükümetin yeni ucuz işgücü arayışlarında başarıya ulaştığını ortaya koydu. Hükümetin mesleki eğitimi özelleştirmeye yönelik öğrenci başına 5 bin TL’lik teşvik uygulamasıyla da geçen yıl 45 olan özel meslek liseleri bu yıl 126’ya çıktı. Ayrıca geçtiğimiz yıl 535 bin öğrenci özel okullarda öğretim görürken bu sayı yüzde artarak 613 bine ulaştı.


‘EĞİTİMDEKİ KAOSUN SORUMLULARI HESAP VERMELİ’

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız yaptığı açıklamada, tüm bu verilerin kaygılarında ne kadar haklı olduklarını ortaya koyduğunu belirtti. Başta Eğitim Sen olmak üzere birçok eğitim ve bilim çevrelerinin tüm eleştirilerine rağmen, önerilerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını aktaran Yıldız, “MEB’in resmi verilerinin bile sorunun tahmin edilemeyecek kadar derin olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi. Yıldız, “Gerek 4+4+4 düzenlemesi ile eğitim sistemini kendi siyasal çizgisinde biçimlendirmek isteyen AKP iktidarı, gerekse eğitim biliminin en temel ilkelerini çiğneyip 4+4+4 dayatmasını bütün eleştirilere kulaklarını tıkayarak hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı eğitimdeki kaosun ve mevcut karanlık tablonun baş sorumlularıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, tüm topluma ve öğrencilerimize böylesi bir kötülüğü yapmaktan vazgeçmeli, zaman geçirmeden eğitimde 4+4+4 dayatmasından vazgeçmelidir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yevmiyeci hoca’ tartışması

SONRAKİ HABER

OSTİM'de patronların kuralı: Kuralsız çalışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...