Gazi Mahallesi’nden geçen tünel, çevredeki apartmanlarda hasar oluşturdu

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında Gazi Mahallesi’nden geçen tünel, apartmanlarda hasar oluşturdu. Mahalleli önlem alınmamasına tepki göstererek, “Korku içinde yaşıyoruz” dedi.

22 Ekim 2020 23:54
Paylaş

Mevhibe AKDENİZ
Güneş GÜRSOY
İstanbul

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında Gazi Mahallesi’nden geçen tünel, çevredeki apartmanlarda hasar oluşturdu. Mahalleli önlem alınmamasına tepki göstererek, “Korku içinde yaşıyoruz” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Orhan Doğan ise, gözlemledikleri kadarıyla binalarda yapısal hasar olmadığını söyleyerek, bu tünel devam ettiği sürece çatlakların daha da açılacağını ve yapısal hasarın da meydana gelebileceğine dikkat çekti. 

‘YAŞAMIMIZ RİSK ALTINDA’ 

Mehmet Zeki Badur, on yıldır 65 metrekarelik bir eve sahip olmak için gece gündüz çalıştığını ve evin kredisinin yeni bittiğini belirterek, “Şimdi borcumu bitirdim tam feraha ereceğim derken bu müsibet geldi başımıza. Bina büyük bir hasar aldı. Binayı boşaltma kararı aldık. İmkanı olan çıktı zaten. Korkuyoruz, çocuklar gece uyuyamıyor. Sonuçta can bu. Ucuz bir yer bulabilirsek oraya kaçmaya çalışacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim yaşamımız risk aldı. Biz muhatap bulamıyoruz. Muhatap bulamadığımız için sesimizi de duyuramıyoruz” dedi.

Çatlamış duvar

‘KORKU İÇİNDE YAŞIYORUZ’ 

Bir ay önce evinde çatlaklar oluşmaya ve o çatlakların giderek büyümeye başladığını söyleyen İlknur Balcı, “Her geçen gün evimizde daha derin çatlaklar oluşuyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Her an bina ne zaman üzerimize yıkılacak korkusu yaşıyoruz. Korku içinde yaşıyoruz. Ben çalışıyorum, çocuklarım evin içinde şu an. Aklım onlarda. Yan bina tamamen taşındı. Onlar kiracı, ben ev sahibiyim bana bir ev göstersinler. Ben bu kış nereye gidebilirim. Yatak odamın duvarı tamamen yarıldı. Acaba üzerime mi düşecek diye uyuyamıyorum. Ben evden dışarı çıktığımda çocuklarım evde. Psikolojim bozuldu. Her gün risk altındayım. Evimde uyuyamıyorum. Kafam rahat değil” diye konuştu.

Çatlamış duvar

‘YETKİLİLER ÇÖZÜM BULMALI’ 

“Burada bir mağduriyet var, binalar çatlamış” diyen bir yurttaş ise şunları söyledi: “Halk her zamanki gibi yalnız bırakılmış. Evlerine giremiyorlar. Yetkililer bir an önce çözüm bulmalı. Benim binada da çatlaklar var. Binaların altında dinamit patlatıyorlar. Yerleşim yeri olduğu içi binalar zarar gördü. Zor durumdayız.”

‘OKUL KOLONLARINDA ÇATLAK’

Sultangazi Zübeyde Hanım İlkokulunun kolonlarında çatlaklar oluştuğunu söyleyen bir yurttaş, “Çocukları okula bırakıp geliyoruz ama aklımız kalıyor. Nasıl olacak. Evde, okulda içimiz rahat değil. Bir yetkili yol göstersin. Hasarların karşılanacağı söylenmiyor. Fayans çatladı, duvarlarım gitti. Ben bu kış günü ne yapabilirim? Bana bir yer gösterilecek ki ona göre çıkayım. Evim gitmiş ben mağdurum. Her gün risk altındayım. Gece uyumuyoruz. 1000’i aşkın insan mağdur. Biz karşımızda yetkili bulamıyoruz. Bize bir yol göstersinler. Korkudan evde kalamıyoruz, sokaklardayız. Hep kapıdayım. Ne olur ne olmaz diye. Korku içinde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çatlamış duvar

‘TÜNEL DEVAM ETTİĞİ SÜRECE ÇATLAKLAR AÇILACAK’ 

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Orhan Doğan, gözledikleri kadarıyla binalarda yapısal hasar olmadığına dikkat çekerek, “Bu tünel devam ettiği sürece çatlaklar daha da açılacak ve yapısal hasar da meydana gelebilecek” dedi. Tünel açılırken sert zemin olduğu için birtakım patlayıcıların kullanıldığını aktaran Doğan, “Patlayıcı kullanılmasından kaynaklı zeminde birtakım boşluklar oluşuyor ve binalarda çökme oluyor. Binalar bir miktar çöktüğünde de o çatlaklar meydana geliyor. Binalarda gözlemlediğim kadarıyla yapısal hasar yok. Şu an için en azından tehlikeli bir hasar söz konusu değil ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Tünel evlerin hemen altından geçiyor. Patlayıcı madde kullanıyorsunuz bunun sonucu olarak bu tip şeyler oluyor. Böyle bir çatlak oluştuğunda durdurulması lazım, ne yapılması gerektiğine karar verilmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adana Eczacı Odası: Kaçak getirilen grip aşılarına karşı halk dikkatli olmalı

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu, dolar rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...